Foto: Nacionālais botāniskais dārzs
Priecīgs notikums šajās dienās apvijis Nacionālo botānisko dārzu (NBD) Salaspilī – oranžērijā uzziedējusi 30 gadus veca dzeramā agave, kas ziedus raisa vienu reizi mūžā.

Kā portālam "Tavs Dārzs" stāsta NBD pārstāve Ginta Jakštāne, dzeramajai agavei (Agave potatorum) lapojums ir sarmots, zilgani pelēcīgs, lapu malas robotas un klātas ar dzeloņiem. Agavēm patiks augt saulainā vietā, trūdvielām nabadzīgā, ūdens un gaisa caurlaidīgā augsnē.

Speciāliste informē, ka savvaļā agaves sastopamas Meksikas akmeņaino līdzenumu un klinšaino kalnu nogāzēs. Tās ir īpašas ar to, ka zied tikai vienu reizi mūžā. Pēc noziedēšanas dzeramā agave iet bojā, jo visi spēki atdoti ziedneša veidošanai, kas vairāk nekā 10 reizes pārsniedz auga garumu.

Foto ieskats dzeramās agaves ziedēšanā:

Vienlaicīgi ar dzeramo agavi ziedus raisījusi cita agavju suga – starojošā agave.

Albumā zemāk vari aplūkot starojošo agavi:

Jau ziņots, ka NBD oranžērija pašlaik apmeklētājiem ir slēgta, bet āra ekspozīcija apmeklētājiem ir atvērta. To var aplūkot katru dienu no pulksten 9 līdz 18. Tāpat NBD ir izveidota īpaša slēpošanas trasīte, kurā var baudīt ziemas priekus un sniegotos skatus. Šeit vari izlasīt vairāk par biļešu cenām NBD. Savukārt šeit vari apskatīt fotogrāfijas, kurās redzama baltā ziemas pasaka NBD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!