Foto: F64
Pēdējo nedēļu laikā arvien vairāk novērtējam izraušanos no četrām sienām un būšanu dabā, jo mājsēdes dēļ esam spiesti daudz laika pavadīt mājās. Tieši tāpēc ir jāizmanto katra iespēja doties kādā pastaigā svaigā gaisā. Kur baudīt dzestru gaisu, meža smaržu un vienkārši dabas klātbūtni? Lieliska vieta tepat galvaspilsētā būs Bumbu kalniņš, kur iespējams uzkāpt arī skatu tornī.

Kā ''TūrismaGids'' skaidroja iepriekš, Bumbu kalniņš ir 16 metrus augsts paugurs Bolderājas kāpās, Kleistu mežā, Rīgā. 1919. gadā šeit notikušas asas sadursmes starp Latvijas brīvības cīnītājiem un bermontiešiem. Bumbu kalniņā bija iekārtots Latgales divīzijas komandpunkts, no kura 1. novembrī pulkveža Krišjāņa Berķa vadībā sākās uzbrukums, lai atbrīvotu pilsētu no ienaidnieka. 1939. gadā bijušie Latgales divīzijas štāba virsnieki atklāja granīta pieminekli ar bronzas plāksni, kurā bija attēlota 1919. gada novembra kauju shēma. Padomju laikā piemineklis ticis noņemts, taču atkal jau ir atjaunots.

Bumbu kalniņā izveidots arī skatu tornis un koka laipu uz to. Tornis ir salīdzinoši augsts, un uzkāpjot tā virsotnes platformā jūtams diezgan stiprs vējš. Jāņem vērā arī fakts, ka tornī vienlaicīgi nedrīkst atrasties vairāk kā pieci cilvēki. No torņa virsotnes vērojams fantastisks skats – tā teikt, visa Rīga pie kājām. Redzams Vanšu tilts, Nacionālā bibliotēka, kā arī citas Rīgas centra augstceltnes. Tāpat var vērot elpu aizraujošos plašumus, mežus, netālu esošo Hapaka grāvi, veiksminieki pat var saredzēt jūru.

Ja ir vēlme izlocīt kājas kādā garākā staigājienā, vari arī doties 13 kilometru garā pārgājienā no Bumbu kalniņa līdz Baltajai kāpai. Trīs līdz piecu pārgājiena stundu laikā būs iespējams iepazīties ar 12 apskates objektiem, novērtēt Baltās kāpas pirmatnējo dabu un vienkārši labi atpūsties. Vairāk par pārgājienu lasi te. Savukārt turpinājumā piedāvājam virtuāli paviesoties Bumbu kalniņā un tā skatu tornī.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!