Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI
Veselavas pagastā, mazāk nekā 20 minūšu brauciena attālumā ar automašīnu no Cēsīm, atrodas Veselavas muižas komplekss, kas no citām atšķiras ar tās neparasto teritorijas plānojumu un kungu mājas izvietojumu.

19. gadsimtā būvēto Veselavas muižas apbūves kompleksu veido 12 ēkas, kas gandrīz pilnībā saglabājušās līdz mūsdienām. Neparasts ir muižas kompleksa plānojums – Veselavas pagasta mājaslapā rakstīts, ka kungu māja būvēta uz ovālas salas, kuru no visām pusēm ieskauj grāvis. Savukārt pāri ar ūdeni pildītajam grāvim uz muižas parādes pagalmu ved divi laukakmens mūra tilti ar arkveida pusaplocēm. Mājaslapā arī minēts, ka šāds ēkas izvietojums imitēja viduslaiku nocietināto piļu paraugu, un ūdenstilpe uzsvērusi kungu mājas īpašo nozīmi citu ēku klāstā. Pati māja ir smagnēja divstāvu mūra ēka, kas uzcelta pēc tam, kad ugunsgrēkā nodega iepriekšējā dzīvojamā māja. Jaunais nams ir līdzīgs vecajam, nedaudz izmainot logus un citas detaļas.

Veselavas pagasta mājaslapā rakstīts, ka parādes pagalma rietumpusē atrodas trīs paralēli būvētas ēkas. Pirmā no tām ir kādreizējais kungu zirgu stallis, kas vēlāk pārbūvēts par pienotavu. Aiz šīs ekas atrodas ratnīca un trešā ēka – darba zirgu stallis – pārbūvēta par divstāvu dzīvojamo ēku. Starp abām pēdējām ēkām bijis laidars, ko norobežojis laukakmeņu mūra žogs un eleganti vārti, kuru vērtnes laika gaitā zudušas, bet oriģinālās ķieģeļu arkas aplūkojamas vēl šodien. Staļļiem dienvidpusē bijusi gara guļbaļķu klēts ar būriem abos galos, un šobrīd saglabājusies tikai neliela ēkas daļa. Netālu no klēts būvēta muižas smēde, kas kalpoja arī kā kalēja dzīvoklis un kalte.

Priekules pagasta tūrisma mājaslapā norādīts, ka interesenti var doties izzinošā ekskursijā pa muižas tuvējo apkārtni un izstaigāt kungu māju. Īpaši iespaidīgi esot bērniņi, jo tajos var redzēt apbrīnojamu apkures sistēmu – daudzie mājas apkures ierīču dūmkanāli sakoncentrēti tikai trīs dūmeņos. Veselavas pagasta mājaslapā šie lielie, slīpie, no ķieģeļiem mūrētie dūmkanālu pārvadi salīdzināti ar milzu zirnekļa kājām.

Veselavas muižas kunga māja iekļauta aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!