Ar katru dienu koku lapas kļūst arvien krāšņākas, kas nozīmē, ka zelta rudens uzņem apgriezienus. Arī Jēkabpils novada gleznainos muižu parkus un skaistās dabas takas ir izrotājis rudens. Savukārt no augstajiem pilskalniem un lielajiem skatu torņiem paveras apburošs skats uz Jēkabpils puses ārēm, stāsta Jēkabpils novada Tūrisma informācijas centra pārstāvji.

Jēkabpils Mežaparks


Lieliska vieta aktīvai atpūtai vai nesteidzīgām pastaigām. Mežaparkā sev saistošas aktivitātes atradīs gan lieli, gan mazi parka apmeklētāji. Te ir pieejams bērnu rotaļu laukums ar "Lūšu māju", koka vingrošanas iekārta, pēdotāju taka, spēle "Meža domino", disku golfa parks, āra tenisa galds, vissezonas kameršļūkšanas trase un citas aktivitātes.

Krustpils pils torņa skatu platforma


No torņa var baudīt Jēkabpils pilsētas raibo rudens panorāmu. Pa ceļam līdz skatu laukumam iespējams aplūkot mākslas izstādes, bet pašā pilī – iepazīties ar pils un Jēkabpils vēsturi, kā arī apskatīt vērienīgas restaurācijas laikā atjaunotās pils interjera detaļas.

Laukezera dabas parks


Parka teritoriju dzestrā rudens rītā vai saulainā pēcpusdienā var izbraukt pa speciāli tam ierīkotu veloceliņu. Laukezera veselības taka, kas veido apļveida maršrutu, starp citu, ir piemērota arī skriešanai, nūjošanai vai vienkāršām pastaigām dabā. Lai atvilktu elpu, parka gleznainākajās vietās ir pieejamas labiekārtotas atpūtas un piknika vietas.

Rogāļu grava


Ikviens var ne tikai izstaigāt ainavisko pastaigu taku, apskatīt Rogāļu dižakmeni, pasmelt dzidro Mīlestības avota ūdeni, bet arī sastapt mītiskos tēlus no Rogāļu gravas rašanās teikas.

Marinzejas muižas parks


Izcila vieta pastaigām un rāmai dabas baudīšanai. Angļu un franču jauktā stila parks ar daudzām retām koku sugām un Marinzejas ezera krastmala atrodas līdzās muižai. Parkā pieejamas vairākas labiekārtotas atpūtas vietas, kā arī izveidota skaņu terapijas taka. 14 kilometru attālumā no Marinzejas muižas slejas staltais Kristakrūga skatu tornis, no kura paveras elpu aizraujošs skats uz Teiču dabas rezervāta plašumiem.

Taborkalns


Šeit atrodas Strūves ģeodēziskā loka punkts "Dabors-kalns" un 28 metrus augsts skatu tornis. Aptuveni piecu kilometru attālumā no Taborkalna – Zvejnieklīcī – ierīkots brīvdabas atpūtas komplekss, kur pieejami sporta un spēļu laukumi, piknika vietas un rudens rotā tērptas takas gar Daugavas krastu. No Zvejnieklīča krasta redzamas senās Sēlpils pilsdrupas, un turpat līdzās slejas Sēlpils "zaļā" baznīca.

Gārsenes dabas takas


Jau izsenis Gārsenes pusē ļaudīm paticis iziet dabā – pat barons Budbergs, kam piederēja skaistā Gārsenes pils, ierīkojis sev pastaigu taku, lai veldzētu dvēseli putnu dziesmās un dabas smaržās. Gārsenes mežā vijas dažāda garuma labiekārtotas pastaigu un izziņas takas – Kultūrvēsturiskā taka, Zaļā taka, Baronu pastaigu taka, Staburaga taka, ar ierīkotām atpūtas un ugunskuru vietām. Dabas takās ietilpst arī "Krēslas stundas taka", kas īpaši patiks zinātkāriem mazajiem ceļotājiem. Taka stāsta par Rūķu dzīvi mežā un tās veidošanas pamatā ir stāsti no "Lielās Rūķu enciklopēdijas". Takas var izstaigāt arī gida pavadībā.

Zasas muižas parks


18. gadsimtā Zasas muižkungs, veidojot ainavu parku romantisma stilā, lielu vērību pievērsa svešzemju kokiem – sudrabapsēm, balteglēm, sudrabvītoliem un valriekstiem. Rudenī jo īpaši iespaidīgi skati paveras uz "zeltā" tērptajiem kokiem, pastaigājoties romantiskajā Zasas muižas parkā pāri tiltiņiem, iekoptajām takām un uzkalniņiem. Parku var izstaigāt gida pavadībā.

Saukas dabas parks


Parks veidots, lai saglabātu Augšzemes augstienes Sēlijas paugurvaļņa ainavu un biotopus. Dabas parka centrālais objekts ir Sēlijas lielākais ezers – Saukas ezers. Apkārtnes ainavu veido līkumainie grants ceļi, pauguri, dižkoki, viensētas un vairāki izcili skatu punkti. Košākos skatus uz dabas parku un Saukas ezeru iespējams vērot no Ormaņkalna skatu torņa.

Mīlestības taka Viesītē


Tā ir labiekārtota pastaigu laipa dumbrājā ar atpūtas vietām un bērnu rotaļu laukumu. Taka savieno Mīlestības saliņu ar pilsētas vēsturisko centru. Vien 14 kilometrus no Viesītes atrodas Stendera parka komplekss, kur var gan izlasīt, ko Vecais Stenders mācījis, gan mēģināt sacerēt savu divrindi, kā arī baudīt rudenīgas pastaigas. Parkā atrodas "Ābeces" un "Augstās gudrības" takas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!