Foto: Ilze Sondore
Allaž pierādījies – cītīgs darbs, kas rezultējas tīrā, patīkamā vidē, priecēs ne vien pašu mājas saimnieku, bet arī to ciemiņus un pat vienkāršus garāmbraucējus. Čakli saimnieki, kas brīvo laiku nepavada ērti zvilnot gultā, bet gan savām rokām sakopjot apkārtni, mīt visā Latvijā, taču šoreiz pastāstīsim par Kaunatas apvienības pērlēm.

Šogad Rēzeknes novada rīkotajā konkursā "Skaista muna tāva sāta" Kaunatas apvienībā piedalījās astoņas skaistākās sētas. Konkursa žūrija visiem saimniekiem pasniedza peoniju stādu kā novēlējumu, lai dārziņš allaž plaukst kuplumā un zied krāšņumā.

Tā vienu no skaistākajām sētām Kaunatas apvienībā kopj Buļu ģimene Čornajas pagasta sētā "Vagaļi". Te dzīvo Aleksandra un Pēteris, kuri savā miera ostā jau vairākus gadus slēpjas no pārlieku rosīgās ciema dzīves. Taču rosība tos ne uz mirkli nepamet pašu sētā, par ko liecina peoniju dobes, krāšņās rozes, petūnijas un dāliju dālijas. Saimnieks ap māju savām rokām izveidojis pamatīgu apbūvi – siltumnīcu, šķūni, kūti, lapeni un smalki izgrieztu pastkastīti.

Savukārt Čornajas pagasta sētā "Aizpurvi" piecus gadus saimnieko Jānis Kučers ar kundzi. Šo gadu laikā gūts labs atspēriena punkts īpašuma tālākai attīstībai – saimnieks jau pašlaik var parādīt, kur būs apstādījumi, kur pirts, bet kur – atpūtas vieta. Patlaban visbeidzot sakārtota zeme īpašumā, kas aizņēma gana daudz laika, jo iepriekšējie saimnieki teritoriju bija pagalam aizlaiduši postā. Atjaunošana, labiekārtošana un teritorijas tīrīšana notiek pašu saimnieku spēkiem. Pagalmā iekārtots dīķis, lai "nosusinātu" piebraucamo ceļu. Dīķis kalpo arī kā vides objekts, pie kura patverties atpūtas brīdī.

Saimnieku Vitas un Ivara Seņkānu īpašums "Ceļmalas" atrodas nosaukumam atbilstošā vietā – starp trim ceļiem Stoļerovas pagastā. Uzkāpjot kalnā, kurā atrodas īpašums, paveras brīnišķīgs skats uz visiem trijiem ceļiem un pāris hektāriem zemes, kas pieder īpašniekiem. Saimnieki Vita un Ivars teic, ka nav viegli uzturēt tik lielu īpašumu vienmēr sakoptu. Taču par spīti plašajai teritorijai, saimnieki izveidojuši vairākas ziedu instalācijas, kas izvietotas pie senā arkla, uz kāpnēm, uz ratu riteņa. Tās maģiski papildina cita citu, ziedam savijoties ar senatnīgo rīku.

Konkursā apbalvoti arī viesu nama "Zaļā sala" īpašnieki Rita un Viktors Tēraudi Griškānu pagastā, kuru teritorijā aplūkojami ilggadīgi kopti apstādījumi, sakopta vide un dažādais augu, tostarp rožu, daiļums.

Ļoti glīti teritoriju sakopuši arī daudzdzīvokļa nama Stoļerovā iemītnieki, kurā kopumā atrodas 27 dzīvokļi – visi saimnieki ne tikai māk mierīgi sadzīvot, bet arī radīt skaistumu pagalmā.

Īpašuma "Liepu mājas" saimnieko Ināra un Visvaldis Broliši ar bērniem, kuri daiļi sakopuši dzimtas mājas teritoriju, radot arī dažādus vides objektus ar pašu rokām.

Ar skaistu dārzu un daiļo gotiņu Brūnalīti lepojas mājas "Kamenes" saimnieki Žanna un Andrejs Bačkuri.

Sētā "Skaista" Mākoņkalna pagasta Bondaros saimnieko Gunārs Smirnovs, un sētas vārds raksturo arī tās apkārtni – ziedošas dobes, skaisti iekopts augļu un sakņu dārzs, kurš ikgadu lepojas arī ar lielu ražas bagātību.

Ar visiem saimnieku stāstiem par savām sētām un to iekopšanu, vari iepazīties Rēzeknes novada mājaslapā.

Lūk, foto ieskats Kaunatas apvienības sakoptāko sētu īpašnieku ziedošajās teritorijās:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!