Foto: Shutterstock
Dienas patlaban ir tik īsas, gaiss ārā – auksts, taču tas nav iemesls, lai kristu izmisumā. Tieši pretēji, ziema sniedz mums iespēju piebremzēt dzīves ritmu un baudīt naksnīgo burvību. Lūk, padomi, kuri varētu tev palīdzēt iemīlēt tumšo un auksto sezonu! Un neieslīgt depresijā, kas daudziem ir tik raksturīga šajā gadalaikā.

Ar padomiem, kā izbaudīt ziemu, portālā "The Guardian" dalās angļu rakstniece Dženeta Vintersone, kā arī Stenforda Universitātes (ASV) psiholoģe Kari Leibovica, kura savas atziņas par cilvēku psiholoģisko stāvokli ziemas periodā pastāstījusi portālā "Fastcompany". Psiholoģe, būdama studente, gandrīz gadu pavadījusi Norvēģijā aiz polārā loka, kur iedzīvotāji saules gaismu neredz mēnešiem ilgi.

Izrādās – tas, kā mēs jūtamies, nav atkarīgs no gadalaika, bet vaina meklējama mūsos pašos. Pie šāda secinājuma nonākusi Leibovica, padzīvojot tālu aiz polārā loka Norvēģijā. Tik tālu, ka tur no novembra līdz janvārim saule vispār nepaceļas virs horizonta.

Leibovica pētīja vietējo iedzīvotāju psiholoģisko stāvokli, un idejiski šiem cilvēkiem vajadzētu krist izmisumā (un kā nu ne – trīs mēnešus dzīvot bez saules!). Taču izrādījās, ka depresija šajā vietā bija mazāk izplatīta nekā vidēji citviet pasaulē.

Toreizējā studente vietējiem vaicājusi: "Kādēļ jūs nekrītat izmisumā?" Tā taču mēdz notikt ar citu ziemeļu puslodes valstu iedzīvotājiem. Uz šādu jautājumu viņa saņēma atbildi: "Bet kam mums tas vajadzīgs?!" Leibovica sapratusi, ka jautājums šajā apkaimē skan nevietā. Norvēģijas ziemeļu iedzīvotāji ziemu uztver kā dāvanu, nevis bezgalīgas mocības.

Ko var mācīties no ziemeļniekiem

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!