Foto: Privātais arhīvs
Par Ilonas dārzu runājām jau pagājušā gada septembra sākumā – laikā, kad sulīgi zaļos toņus pavisam lēnām pārmainīja rūsganie. Vasarās Ilonas dārzs kuplo tik bagātīgi, ka šķiet – tas tur netraucēti audzis jau gadu desmitiem. Patiesībā ir pagājis vien aptuveni pusotrs gads kopš lielās dobes izveides, turklāt Ilona pratusi izveidot to tā, lai dārzs ar augiem cēli rotātu pagalmu arī sniega segas apklāts.

Kad Ilona veidoja centrālo pagalma dobi, viņai bija svarīgi, lai dārzs ziemā izskatās tikpat iespaidīgi kā vasarā, tādēļ svarīga loma dobes kopskatā ir arī skujkokiem – ar šķībajiem un nedaudz kroplīgajiem zariem dārzā pārsteidz skujkoku karaliene – eglīte 'Frohburg', skaists akcents ir arī divas sudrabeglītes un formētās tūju bumbas. Ilona teic, ka skujkokus pirkusi jau palielus – vismaz pusotra metra augstumā, kas rada iespaidu, ka dobe tur "dzīvo" jau sen. Lai arī ziemā dārzā būtu redzamas formas un faktūras, Ilona augus rudenī nenogriež, izņemot delfīnijas, kas vasarā sasniedz varenu augstumu – divarpus līdz trīs metrus – un pēc noziedēšanas sāk gāzties virsū citiem augiem. Īpaši skaisti ziemā izskatās apsnigušās graudzāles.

Dārza veidošana Ilonai prasījusi daudz spēka un arī gana jautrus piedzīvojumus, jo iepriekš tā vietā bijis 15x15 metrus liels zemeņu lauks. Vairāk par dārza tapšanas aizkulisēm un augiem, kas tajā zaļo cauru vasaru, uzzini "Delfi Abonements" rakstā "No zemeņu lauka par dobi angļu stilā viena gada laikā. Ilonas dārza lepnums Krimuldā". Bet turpinājumā – Ilonas gudrības, kā dārzu radīt skaistu arī ziemā!

Foto: Privātais arhīvs

Ilonas 10 galvenie elementi skaistam dārzam arī ziemā

Ilona uzskata – ja dārzs ir skaists arī vēlā rudenī un agrā pavasarī, tad tas veidots pareizi, jo vasaras zaļums un ziemas baltums to vienmēr darīs skaistu. Iepazīsties ar Ilonas dārza galvenajām pērlēm, kas nebeidz ar savu daili pārsteigt pat ziemas spelgonī!

  1. Svarīga ir arī dārza arhitektūra: lapenes, arkas, obeliski.
  2. Neaizmirsti par dārza struktūru, jo tieši visi lielie koki, piemēram, bērzi, skujkoki sarmas apmīļoti mirdz kā dimantu krelles, piešķirot dārzam pasakainu noskaņu.
  3. Nozīmīgi ir krūmi. Piemēram, grimoņa 'Elegantisima' sarkanie dzinumi īpaši daiļi rotājas uz baltā sniega fona.
  4. Noteikti dārzā iekļauj graudzāles. Miskantes, ciesas un molīnijas – tās ir tik gaisīgas un netveramas. To vārpiņas atgādina eksotisku putnu spalviņas un, vējā plivinātas, tās tik patīkami san.
  5. Skarainās hortenzijas ir dekoratīvas līdz pat agram pavasarim. Tikai laiku pa laikam jāatceras nopurināt sniegu, lai sniega smagums nepieliec zaru pie zemes un neizlauž krūmu.
  6. Ārkārtīgi skaists ir pieclapu mežvītenis ar tumšajiem ogu ķekariņiem. Sarma prot tos skaisti sacukurot!
  7. Ehinācijas! Vismīļākās tās man ir vēlu rudenī, kad salna līdzi paņēmusi visu vasaras krāšņumu – tādas brūnas un izspūrušas, kāds mazs sānu zariņš vēl pēdējiem spēkiem mēģina uzziedēt. Dievinu! Ziemā rotājas ar baltām sniega cepurītēm.
  8. Apaļgalvas ežziede, kas atnesta no pļavas. Izaugs virs metra, ar baltām galviņām – iztur sniegu, vēju, atkusni un atkal sniegu. Ziemai ejot uz galu, resnā bumbiņa paliek arvien tievāka, bet garās sēkliņas vējš izsēj tur, kur tam tīk. Beigās paliek vien kātiņi.
  9. Stabili dekoratīva piedeva dārzā ir "bumbiņpuķes" anemone un monarda.
  10. Mana dārza skaistākais dekors – jūras zilganzaļais stikla akmens. Saules staru apspīdēts tas mirdz un vizuļo, kamēr sniegs tam uzliek biezo cepuri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!