Foto: Privātais arhīvs
Aptuveni piecu kilometru attālumā no Rūjienas atrodas rūpīgi daudzu desmitu gadu laikā iekopts kolekcijas dārzs "Cīruļi", kurā saimnieko divas paaudzes – Ligita Dubova un viņas meita Linda Uglanova. Lai gan teritorija ir viena, abas saimnieces priekšroku dod dažādiem augiem, kas dārzu padara tikai interesantāku. No plašas dienziežu kolekcijas līdz pat pasaulē indīgākajam augam – tas viss atrodams "Cīruļos".

Dārzs lepojas ar bagātīgām dienziežu, flokšu, astilbju, liliju un peoniju kolekcijām. Tā kā mājas saimnieki šeit dzīvo vairākās paaudzēs, dārzā īpaši tiek saudzēti augi, kas šeit mājo, reiz Ligitas mammas iestādīti. "Mamma domāja, ka es kādreiz varētu izmācīties kaut ko par dārza lietām, bet esmu veterinārārste. Un arī mana meita ir veterinārārste. Visiem vienmēr saku – esam ģenētiski slimas ar puķēm pa mammas līniju!" smaida Ligita. Viņa bērnības mājās atgriezusies pēc 43 gadus ilgas dzīves Limbažos, kur kādu laiku pildījusi Pārtikas un veterinārā dienesta Limbažu pārvaldes vadītājas amatu, specializējoties īpaši lipīgās dzīvnieku slimībās. Linda savukārt dārza pilnveidošanā iesaistījusies jau kopš 1995. gada, kad, pabeigusi studijas, atgriezās vecmammas mājās Rūjienā, bet darba pienākumus pildīja Valkas robežinspekcijā.

Dārzs gan nav klasisks daiļdārzs, kur smalki iekoptas augu kompozīcijas dobēs, tas ir kolekcijas dārzs, kur vairākās dārza zonās galvenā loma ierādīta dažādiem augiem. Par dārza karalienēm šeit pavisam noteikti var dēvēt dienziedes, kas ziedēšanas laikā mājas apkārtni izdaiļo ar krāsainu ziedu jūru. Savulaik tās kolekcionēt aizsākusi Ligita, bet pēcāk ar tām "saslimusi" arī Linda, un nu "Cīruļos" aug aptuveni 350 dažādas dienziežu šķirnes. Katra no tām citāda. Kādreiz, lai atpazītu šķirnes, tās dārzā tika numurētas, bet pašlaik šķirnes iepazītas jau tiktāl, ka numurēt tās vairs nav nepieciešams.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!