Foto: Privātais arhīvs
Aizvadītajā mēnesī "Māja&Dārzs" sadarbībā ar "Stihl" aicināja dalīties stāstos un fotogrāfijās ar augiem, dekoriem un ēkām, kurus savā dārzā uzskata par lielāko lepnumu. Saņemti vairāki desmiti stāsti par sakoptām sētām un radošām idejām – lasi un iedvesmojies!

Konkurss noslēdzies! Veiksme pavada Santu Gūti, kura saņems "Stihl" akumulatora zāles pļāvēju ar akumulatoru un lādētāju 700 eiro vērtībā. Apsveicam! Informācija par balvas saņemšanu tiks nosūtīta privāti.

Liels paldies visiem par piedalīšanos! Katrs stāsts ir īpašs un pierāda, ka, nebaidoties no darba, mēs varam paveikt fantastiskas lietas. Ar visiem 106 konkursa dalībniekiem, kas dalījās ne tikai skaistajās fotogrāfijās, bet arī stāstā par savu dārza lielāko lepnumu, vari iepazīties šajā galerijā:

Jau dalījāmies Santas stāstā par pirmo satikšanos ar Āfrikas gurķīšiem jeb melotrijām un eksperimentu, kas noslēdzās ar pamatīgu ražu. Par godu eksotiskajiem auglīšiem, Santa sacerēja arī dzejoli. To un stāstu vari lasīt "Delfi" rakstā "Oda Āfrikas gurķim jeb peļu arbūziņam – no pirmās satikšanās līdz pirmajiem auglīšiem".

Taču kā savus dārza lepnumus Santa vēlas izcelt vēl divus veikumus. "Nolēmu, ka varu padižoties ar vēl kādu estētiski skaistu dārza dekoru – restaurētu senu ratu riteni un praktisku prieka avotu – pašradītu dārza spēli "Kukurūzmaisiņi" pēc "Cornhole" spēles parauga (kas lielu popularitāti ieguvusi Ziemeļamerikā).

Jau labu laiku vīram bija sapnis dārzu izdaiļot ar restaurētu senu ratu riteni. Noskatījis sludinājumā pārdošanā esošus vecus ratu riteņus, vīrs, daudz nedomādams, devās iegādāt sava sapņa realizācijai atbilstošāko kandidātu. Kad vecais ratu ritenis tika pārvests mājās, sākās tā restaurācijas darbi – tīrīšana, pulēšana, krāsošana, lakošana un citas tā diženai atdzimšanai nepieciešamās rīcības.

Foto: Privātais arhīvs

Vecais ratu ritenis pirms un pēc restaurācijas

Kas zina kāda priekšvēsture rodama mūsu rokās nonākušajam ratu ritenim, kādus ceļus tas skrējis, kādus paugurus izripojis, kādu zirgu pajūgos gūlis, ko savā apkaltajā koka sirdī cieši noglabājis un kādu dzīvesstāstu izdzīvojis?! Bet rezultātā, vecais ratu ritenis atdzima jaunā – glītā, švītīgi kundziskā veidolā, jāsaka – visai solīdas pārmaiņas, kā 50 gadi no dzīves kamiešiem nokrituši! Nu jau trešo vasaru mūsu dārza sirmmāmuļābele (īsta dārza "pensionāre") rotājas gan ar skaistiem iekaramo ziedu podiem, gan azotē mīļi skauj pārvērtības piedzīvojušo ratu riteni!

Pēc kāda draugu dārza pasākuma, kur tika spēlēts "Cornhole", šādu spēli vēlējāmies ieviest arī sava dārza inventārā. Pēc ilgiem meklējumiem internetā, sapratām, ka Latvijā spēle ir retums un cena tās izgatavošanai – visai iespaidīga.

Mūsu omei radās ideja par pašradītu spēli. Sagādājusi materiālus un atradusi meistaru pamatņu izveidei, tās tika izgatavotas pēc visiem standarta parametriem. Kārtīgi "izstudējot" noteikumus, cik gramiem kukurūzas jābūt katrā maisiņā, ome pati sašuva un piepildīja maisiņus. Mans divpadsmitgadīgais dēls nokrāsoja pamatnes ar ūdensnecaurlaidīgu krāsu. "Kukurūzmaisiņus" spēlējam gan savās dārza ballītēs un ikdienas vasaras vakaros vai brīvdienās, gan ņemam līdzi dodoties ciemos uz citām dārza ballītēm. Lustīgs noskaņojums garantēts gan lieliem, gan maziem! Ar spēles noteikumiem gan variējam, reizēm izmantojam tikai vienu pamatni, īpaši, ja ir mazāks dalībnieku skaits. Mūsu vecvecmamma šīs spēles pamatnei saskata līdzību ar padomju laika tualeti, un nenoliedzami, zināma līdzība jau ir, tomēr mums "Kukurūzmaisiņi" ir dzīvesprieks, precizitātes trenēšana un mūsdienu dārza neatņemama sastāvdaļa un lepnums!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!