Foto: DELFI

"Mana attieksme pret alu ir neitrāla – rūpējos par vidukli," godīgi atzinos, kad man piedāvāja izzinošu ceļojumu uz Pilzeni, Rietumbohēmijas galvaspilsētu Čehijā. Mani nomierināja, ka dzert alu nav obligāti – ir daudz citu, veselīgāku, iespēju. Spiest uz kalorijām bagātajiem knēdeļiem ar gulašu arī ir brīva izvēle: čehu virtuve nestāv uz vietas. Bet slaidajai līnijai – nūjas rokās vai velosipēdu pie kājām – un aiziet pa kalniem! Lai arī Pilzene (jeb Plzeņa) ir industriāls reģions (viena "Škoda" ir ko vērta!), gaiss te ir tāds, ka ēd kaut ar karotēm un vēl uzdzer ūdeni no ārstnieciskajiem avotiem!

Kad maijā Rīgu pārpludināja čehu hokeja līdzjutēji, es pamanīju viņu draudzīgo un nosvērto dabu – neatļautās vietās nekliedza, kautiņos neiesaistījās, ielas ar elektroskūteriem šķērsoja tikai pie zaļās luksofora gaismas, palīdzēja vilcienā iecelt velosipēdu... Un pat zaudējumu hokeja laukumā pieņēma ar cieņu, bez liekas agresijas.

Kopumā uz Pilzenes reģionu Čehijā, Bohēmijas rietumu galvaspilsētu, es devos ar lielām gaidām, kas turklāt sāka attaisnoties jau ar pirmo vizīti... tualetē. Pītā groziņā pie izlietnes bija gādīgi sagatavoti ne vien sieviešu higiēnas piederumi, bet arī dezodorants un roku krēms, pat sausais šampūns un matu laka. Ja nu pēkšņi spogulī ieraugi, ka kaut kas nav kārtībā, viens pūtiens – un arī noskaņojums uzlabojas. Tādas "ekstras" Pilzenē nav retums.

Skaidrs, ka atbraukt uz alus galvaspilsētu un nepasūtīt kausiņu bairīša nozīmētu, ka tu Pilzenē nemaz neesi bijis. Turklāt nesaldais bezalkoholiskais augļu un ogu alus Čehijā pieaugušajiem ir pašā laikā. Tas pat ir bagāts ar B vitamīnu! Labākais glābiņš tiem, kas pie stūres. Čehijā uz ceļiem ir nulles tolerance pret šo lietu. Vēl variants – alu lietot nevis iekšā, bet no ārpuses. Filozofiski noskaņotie alus mucā var pat dzīvot. Bet nu par visu pēc kārtas!

Atpazīt šajā strūklakā divkupru kamieli nav viegli, bet tas ir viņš.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!