Foto: Lauma Ķeire

"Kad zeme sāk smaržot pēc kritušiem āboliem un rīti tinas miglas mākoņos, bet dārzos savas dziesmas skandina sienāži, ir sajūta – tuvojas rudens." Tā Latvijas Universitātes (LU) Botāniskais dārzs raksta savā "Facebook" kontā, vēstot, ka rudens sajūtu atnesuši arī iespaidīgie un ārkārtīgi skaistie dāliju ziedi.

Jau no jūlija vidus Botāniskā dārza ilggadējās dārznieces Ineses Mellaces rūpīgi koptajās dobēs sākušas ziedēt rudens karalienes – dālijas.

Botāniskā dārza dāliju kolekcijā šobrīd ir 237 šķirnes un četras sugas. Inese Mellace dāliju kolekciju veido kopš 1998. gada un papildinājusi to ar 15 pašas veidotajām šķirnēm. Dārzs un dāliju kolekcija ir apskatāma katru dienu no pulksten 10 līdz 21.

Dāliju pilnzieds baudāms arī Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī. Vairāk informācijas atradīsi, klikšķinot šeit.

"Ja pirms dažiem gadiem dāliju fanu vidū augstu vilni sita mīlestība pret milzīgiem ziediem ar diametru 25 centimetri un vairāk, piemēram, 'Willi Aramis', tad tagad tiek novērtētas dālijas ar vidēji lieliem ziediem. Latvijas klimatiskajos apstākļos tās uzzied savlaicīgi un krāšņi," tā "Delfi" rakstā "Neskaitāmas krāsas un formas, kas greznos ikvienu dārzu – skaistākās dāliju šķirnes" stāsta dāliju kolekcionāre Rita Zaļā.

"Pavisam jauna tendence ir neliela auguma dālijas ar lieliem, krāšņiem ziediem. Tās ir jau labi zināmās 'Gallery' un 'Melody' grupas dālijas. Mūsu pavasara stādu tirgos jau vairākus gadus var iegādāties ziedošas dālijas podiņos. Pārstādot dobē un attiecīgi kopjot, var iegūt krāšņu akcentu dārzā. Jāsaka, ka es selekcijas darbu sāku ar šādu domu – radīt neliela auguma dālijas, kuras nevajag piesiet. Gadu gaitā radušās 'Anna S.', 'Ginta', 'Birstonas'. Krāšņākā – 'Amelija'. Diemžēl šīs skaistules neveido lielus gumus, tādēļ, ziemā glabājot, tām jāpievērš īpaša uzmanība." Visu rakstu par dāliju jaunumiem un audzētāju un kolekcionāru iecienītām šķirnēm vari lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!