Foto: Shutterstock

Īstermiņa nomas īres pakalpojums (populārākais no tiem "Airbnb") lielā mērā mainījis tūrisma nozari un atpūtnieku paradumus, taču tam ir arī ēnas puse – vairāki ceļotāji izīrētajos īpašumos atraduši slēptās kameras. Tas rosinājis jautājumu par drošību šādos mitekļos un to, kā sevi pasargāt.

Ritinot ziņu lentu sociālajos tīklos ("Instagram" vai "TikTok"), šad tad redzami video, kuros cilvēki vēsta par izīrētajos "Airbnb" atrastām paslēptām kamerām, dramatiskākos gadījumos pat uzfilmēts mēģinājums iekļūt telpā. Pēc šādu video noskatīšanās sajūta neomulīga un top skaidrs, kāpēc daudzviet uzsāktas anti–"Airbnb" kampaņas.


Ik pa laikam medijos parādās ziņas par šādiem vai līdzīgiem gadījumiem, un jautājums par drošību īslaicīgās nomas vietās atkal kļuvis aktuālāks. Pēdējais skaļais gadījums skāris kādu pāri no Ķīnas, kuri savā medusmēnesī Malaizijā atklājuši pret gultu vērstu apslēptu kameru, kas uzstādīta sienas kontaktligzdā, vēsta ārzemju mediji.

Lai gan nesenākais, šis nav vienīgais gadījums, kad ceļotāji atklājuši, ka tiek izspiegoti ar slēptajām kamerām. Šogad jūlijā pāris iesniedza prasību tiesā pret "Airbnb" īpašnieku, pieprasot 75 tūkstošus ASV dolāru. Savukārt pērn pāris no Teksasas kameras atrada paslēptas dūmu detektoros Silverspringsā, Merilendas štatā. Šie nebūt nav vienīgie gadījumi, kas guvuši mediju ievērību.

Šie publiskie stāsti atkal un atkal pierāda, ka jābūt modram pat brīvdienās un, ja izmanto īstermiņa īres pakalpojumu, jāpārliecinās, ka netiek apdraudēta tava drošība. Kā to izdarīt?

@malwaretech Reply to @safarijackza How to find hidden cameras in AirBnBs #safety #travel ♬ original sound - Marcus Hutchins

Atrastu slēpto kameru skaits pēdējos gados pieaudzis, raksta "The Independent". Uzņēmuma "Advanced Sweeping" tehniķis Kīts Roberts paskaidro, ka tas tādēļ, ka agrāk bijis grūti tirgū atrast noklausīšanās ierīci vai kameru, bet tagad šīs iekārtas ir daudz vienkāršāk iegādājamas "Amazon" vai "eBay".

Kā tu vari pārbaudīt, vai īpašumā nav apslēpta kamera

  • Jāsāk ar telpas apskati. Slēptās kameras parasti tiek ievietotas vietās, kur ir mazi caurumi, tāpēc pievērs uzmanību šādām vietām, tostarp grāmatu muguriņām, spoguļiem, spuldzēm, telpaugiem. Padomā loģiski – ja kāds vēlētos novērot telpā notiekošo, kur viņš ierīci noliktu? Turklāt parasti kameras novietotas diezgan augstu, lai tādējādi gūtu pēc iespējas plašāku skatu. Noteikti jāpārbauda arī vannas istaba un guļamistaba.
  • Jāņem talkā gaismiņa – pietiks ar to, kas iebūvēta viedtālrunī. Jāizslēdz visas gaismas un lēnām jāspīdina visas virsmas un vietas telpā. Jebkurš kameras objektīvs atstaro gaismu. Var iegādāties arī īpašus detektorus, kas palīdz atrast kameru lēcas.
  • Spogulis! Lai pārliecinātos, ka spogulis nav divvirzienu, jāpieliek pret virsmu naga gals. Īstā spogulī tu atspulgā nevari aizsniegt pirkstgalu, divvirzienu – vari.
  • Videokameras ir divu veidu – tādas, kas ieraksta SD kartē un tādas, kuras savieno ar internetu. Lai atrastu kameru, viens veids ir pieslēgties konkrētās vietas Wi-Fi un, izmantojot tīkla skeneri, atrast kameras, kas savienotas ar internetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!