45 minūšu attālumā no Rīgas atrodas Suntažu stacija. Tā reiz bijusi vienīgā stacija posmā no Sauriešiem līdz Ērgļiem, kurā varēja izmainīties vilcieni. Pēc tam tā tika slēgta līdz ar sliežu nojaukšanu. Tagad jau četrus gadus stacija tiek veidota par viesnīcu.

Suntažu staciju atklāja 1935. gadā. Kara laikā to nopostīja, bet drīz pēc kara atkal uzcēla jaunu – mazāku stacijas ēku. Taču 2009. gadā līdz ar sliežu nojaukšanu to slēdza. Jau četrus gadus tā ir Lienes Ķemzānes ģimenes īpašumā, tika lemts, ka tā būs viesnīca. Viņa stāsta: "Ēku iegādājāmies pirms četriem gadiem izsolē no Latvijas dzelzceļa. Nebija pieteicies neviens cits pretendents. Ēka bija drusku citādāka. Logi – aiznagloti ar dēļiem. Ilgāku laiku gaidīja savu saimnieku. Tā laikam bija brīva kādus desmit vai piecpadsmit gadus. Līdz ar to artefaktu nav iekšā tik daudz. Sols visdrīzāk bija pārvērsts par kurināmo, līdz ar to arī grīdas izlauztas."

Tad, kad Liene ar vīru iegādājās Suntažu staciju, viņi vēl nezināja, ko ar to iesāks. Taču jaunā īpašniece bija pārliecināta, ka vēlas to pirkt, jo visu savu bērnību ir dzīvojusi Suntažos. "Visa mana pirmā pieredze uz Rīgu bija tieši ar šo vilcieniņu. Tas vilcieniņš bija foršs, tā bija mana bērnība. Ļoti daudz nostrādāja, protams, nostalģija. Varbūt, ka arī ēkas atjaunošana ir tāds daļējs, varbūt ne tikai daļējs, vairāk tāda nodeva savam dzimtajam ciematiņam."

Lai gan stacija ir 270 kvadrātmetru liela, kas ir daudz lielāka nekā parasti citas stacijas, īpašnieki nebija pārliecināti, vai ēka būs pietiekami liela viesnīcai. Tomēr gala lēmums bija par viesnīcu. Tā kā ēka ir gana veca, tā sastāv no divām daļām. Viena daļa veidota Latvijas laikā, savukārt otra – padomju laikā. Līdz ar to viesnīcas krāsa arī bija jāmaina. Ķemzāne: "Tā pirms tam bija dzeltena. Dzeltenu arī uzlikām, kāda standarta stacija bija. Mēs arī tādu to vēlējāmies atjaunot, bet, kad sākās Ukrainas karš, izlēmām, ka to dzelteno likvidēsim. Taisīsim tādu, kāda bija Latvijas laikā – balta ar melnu."

Viesnīcā varēs palikt no 16 līdz 20 cilvēkiem. Ir izveidoti četri numuriņi un viens dzīvoklis, kas gan nav paredzēts īrēšanai. Savukārt ārā būs baseins un dārzs ar ābelēm, kas reiz stādītas, kad stacija vēl pastāvējusi. Ķemzāne "Mēs realizējām projektu, kurā izvietojām 74 vēja zvanus par godu katram gadam, ko brauc vilcieniņš. Ja nebrauc vairs vilcieniņš, lai vismaz zvana šie zvani ābelēs."

Stacijas īpašniece norāda, ka baseina vēl nav, jo to varēs ierīkot tikai siltākā laikā. Taču visi viesnīcas numuriņi jau ir iekārtoti, drīzumā plānots uzņemt pirmos viesus.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "ReTV Ziņas" saturu atbild SIA "Re MEDIA".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!