Foto: Shutterstock
Pavasarim tuvojoties straujiem soļiem, teju katra no mums veic arī mājas ģenerāltīrīšanu. Lūk, veselībai kaitīgas lietas, ko apkopojuši interneta žurnāla health.com autori un no kurām pēc iespējas atbrīvoties, lai organisms tev pateiktu - "paldies!"

Veci plastmasas trauciņi ēdiena līdzņemšanai

Visticamāk, tavos virtuves skapīšos atrodama jau vesela kolekcija ar sen aizmirstiem plastmasas trauciņiem, kuros glabāt līdzi paņemto ēdienu, un, ļoti iespējams, daļai no tiem jau sen ir pazuduši vāciņi. Atbrīvojies no tiem, saglabājot tikai tos, kurus patiešām izmanto ikdienā, lai lieki neaizkrautu vietu, ko vari izmantot daudz lietderīgāk!

Gaisa atsvaidzinātāji

Lai gan liela daļa ķīmiskajā rūpniecībā esošo uzņēmumu ir pasludinājuši, ka ražošanā vairs neizmanto ftalātus, lai aromātam liktu saglabāties ilgāk, lielākā daļa gaisa atsvaidzinātāju, jo īpaši pūšamie, tos joprojām satur. Pētījumos atklāts, ka ftalāti nodara būtisku kaitējumu veselībai un apkārtējai videi, kairinot elpceļus un izjaucot organisma hormonālo līdzsvaru, tāpēc atbrīvojies no ķīmiskajiem gaisa atsvaidzinātājiem savās mājās, izmantojot no dabiskām izejvielām un pašas rokām gatavotus līdzekļus!

Antibakteriālās ziepes

Pētījumi liecina, ka, pretēji reklāmām, antibakteriālās ziepes mikrobus neiznīcina efektīvāk par parastajām, turklāt tās satur triklozānu – aktīvo vielu visos antibakteriālajos tīrīšanas līdzekļos, kas kaitē organisma hormonālajam līdzsvaram, kā arī var ierosināt rezistenci pret antibiotikām.

Novalkāti skriešanas apavi

Ja nedēļā noskrien vidēji 48 kilometrus, skriešanas apavi tev jāmaina ik pa trīs mēnešiem, iesaka eksperti. Tiem novalkājoties, tiek kaitēts mugurkaulam un locītavu veselībai, zūdot apavu nodrošinātajai amortizācijai. Tā rezultātā ievērojami paaugstinās iespējamība gūt traumas, kas savukārt var ierosināt nopietnas veselības problēmas.

Skropstu tuša ar beigušos derīguma termiņu

Kosmētikā, jo īpaši produktos ar šķidru sastāvu, var uzkrāties ievērojams daudzums mikrobu. Tā rezultātā, piemēram, lietojot vecu skropstu tušu, tie nonāk arī tavās skropstās un acs gļotādā. Lai to nepieļautu, maini skropstu tušu reizi trīs mēnešos, kā arī centies, to lietojot, skropstu tušas birstītei neļaut pieskarties jebkādai citai virsmai kā vien tavām skropstām un tūbiņas iekšpusei!

Vecas garšvielas

Veselībai vecas garšvielas lielu kaitējumu nenodarīs, taču arī ēdienu tās, visdrīzāk, nearomatizēs. Atbrīvojies no vecajām garšvielām, pēc iespējas vairāk izmantojot svaigus garšaugus. Tie ēdienam piešķirs gluži citu garšu un atomātu!

Sauļošanās krēms ar beigušos derīguma termiņu

Ja uzskati, ka vecā, apkaltusī sauļošanās krēma pudele, kas atvilktnē glabājas vēl no aizpagājušās vasaras, būs gana laba lietošanai, tu maldies! Krēmu sastāvā esošās vielas, kas pasargā ādu no saules nodarītā kaitējuma, var palikt vecas, īpaši, ja krēms ilgstoši stāvējis spilgtā gaismā. Rezultātā tas būs neefektīvs, nepildot savu pamata funkciju – pasargāt ādu no saules starojuma.

Lūpu spīdums ar beigušos derīguma termiņu

Viss, kas pieskaras mūsu mutei, uzņem arī virkni tajā esošo mikrobu. Un slēgtā vidē tie vairojas teju zibenīgā ātrumā. Ja lietosi vecu lūpu spīdumu, uz lūpām nonāks arī miljoniem baktēriju, kas var izraisīt ādas plaisāšanu un lobīšanos, kā arī citas nepatīkamas sajūtas. Lai no tā izvairītos, nelieto lūpu spīdumu vai pomādi ilgāk par, maksimums, sešiem mēnešiem.

Trauku mazgājamais sūklis

Pētījumos atklāts, ka trauku mazgājamie sūkļi un lupatas ir mikrobiem bagātākās vietas mājās. Lielāko ļaunumu nodara to nemitīgā samitrināšana ar siltu ūdeni, kas rada teicamu vidi baktērijām. Ja iespējams, aizstāj ierasto sūkli ar lupatiņām, ko regulāri mainīt, kā arī ļauj tām izžūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!