Jau vairākas dienas sociālos tīklus viļņo jautājums, vai zinām savas īstās zodiaka zīmes. Tam par iemeslu ir fakts, ka pirmo reizi pēc 2000 gadiem NASA iezīmējusi zvaigznāju "robežas" un Saules uzturēšanās ilgumu katrā no tiem. Skaidrs, ka debesis šobrīd izskatās pavisam citādi, nekā pirms tūkstošiem gadu, kad radās Zodiaks, – Zemes ass vairs nav tajā pašā leņķī. Vai tas tagad nozīmē, ka astroloģijas grāmatas jāpārraksta? Īsā atbilde – nebūt nē!

Pirmām kārtām gribam nomierināt satrauktos prātus – NASA pat prātā nenāca rediģēt astroloģiju. Kā medijiem izteicies NASA runasvīrs Dveins Brauns, "mēs nemainījām zodiaka zīmes, mēs tikai veicām aprēķinus!" Vēl jo jautrāku šo vētru ūdens glāzē dara fakts, ka informācija smelta no NASA interneta vietnes bērniem "Space Place", kurā skaidrotas astroloģijas un astronomijas atšķirības.

Neiegrimstot niansēs un sarežģītā terminoloģijā, stāsts ir šāds: astroloģijai (vismaz Rietumu astroloģijai, kura gadu iedala 12 Zodiaka zīmēs) nav tieša sakara ar zvaigznāju reālo stāvokli. Zvaigznāji un Zodiaka zīmes nav viens un tas pats! Zodiaks ir simbolisks iedalījums, kas tapis, pateicoties ilgiem empīriskiem novērojumiem, ka noteiktos gada laikposmos atkārtojas tie paši notikumi, dzimst cilvēki ar līdzīgiem raksturiem un tamlīdzīgi.

Tiek jaukti zodiaka zvaigznāji, kuru robežas ir ļoti nosacītas, un zodiaka zīmes – Zemes orbītas 12 daļas, katra tieši 30° liela.
astrologs Simons Bizuns

Senajiem babiloniešiem, kuri dzīvoja pēc Mēness kalendāra un kuru gadā jau bija uz Mēness fāzēm balstīti 12 mēneši, šis novērojums bija ļoti parocīgs – tas sakrita ar jau lietošanā esošo kalendāru, un ērtības pēc katram babiloniešu mēnesim tika viens zvaigznājs un Zodiaka zīme. Tā kā nozīme jau sākotnēji bija simboliska, neviens īpaši nesatraucās par to, ka zvaigznāji ir dažāda "garuma" un ka starp Skorpiona un Strēlnieka zvaigznāju ir vēl arī Čūskneša zvaigznājs, kurā Saule paviesojas īsu brītiņu.

Astrologi gan Latvijā gan pasaulē uz visu šo jezgu ap "jauno zodiaku" skatās skeptiski – pirmkārt, ne jau nu pirmo reizi tāda saceļas, un, otrkārt, kāpēc satraukties, ja pēc klasiskās astroloģijas principiem veidoti horoskopi joprojām ļoti labi strādā?

Astrologs Simons Bizuns savā "Facebook" profilā izteicies šādi: "Kādas trīs dienas ar aizrautību tiek tiražētas muļķības par to, ka ir pārbīdījušies zodiaka zīmju datumi... Pirmkārt, tiek jaukti zodiaka zvaigznāji, kuru robežas ir ļoti nosacītas, un zodiaka zīmes – Zemes orbītas 12 daļas, katra tieši 30° liela. Ko te mainīt? Tad lai maina to, ka aplī ir 360 grādi!"

Savukārt astropsihologs Edijs Spāre šāda tipa "sensācijas" manījis jau iepriekš un neņem tās vērā. Viņš skaidro, ka sākotnēji kalendāri balstījās uz Mēness cikliem vai Mēness fāzēm. Tad gadā sanāk 13 mēneši. Bet, laikam ejot, cilvēki saskatīja nepilnības Mēness ciklā, jo atskaites ir nepilnīgas un neprecīzas (Mēness ātrums un fāzes neiestājas vienā un tai pašā laikā). Novērojumi rādīja, ka daudz precīzāks ir Saules cikls, kurā Saule faktiski vienā un tajā pašā punktā ir katru gadu, un gads smuki iedalās divpadsmit mēnešos – divpadsmit zodiaka zīmēs.

"Ja gribam dzīvot pēc dzīvnieciskajiem instinktiem (ko simbolizē Mēness), tad varam atgriezties pie 13 mēnešu horoskopa, bet ja uzskatam, ka esam cilvēki un ka svarīga ir garīgā attīstība, tad jādzīvo pēc 12 mēnešu horoskopa, jo Saule ir katra ego simbols. Tad, kad cilvēce pārgāja no Mēness uz Saules kalendāru, sākās pāreja cilvēkā no dzīvnieciskā uz cilvēcisko. Diemžēl šo procesu vēl nav veikušas visas zemes tautas un iedzīvotāji, un daudzviet turpina dzīvot pēc dzīvniecisko instinktu ieradumiem. Tautās, kurās pārāk daudz dzīvo un vadās pēc Mēness cikliem, nenotiek individualitātes attīstība, bet kolektīvisms un cilts tradīcijas ir galvenais. Es kopumā uzskatu, ka numeroloģiski nepareizi ir sakārtota mēnešu numerācija, bet tā ir pavisam cita tēma," piebilst astrologs.

No savas puses varu piebilst, ka šādi pārpratumi ir klasiska retrogrāda Merkura laika izpausme, kura vienkārši... jāpārslimo un jāaizmirst.

Īsi sakot – nomierinām satrauktos prātus un paliekam katrs pie savas Zodiaka zīmes! Lai NASA astronomi un zvaigznāji paliek savās vietās, Zodiaks un astroloģija paliek savējā.

Ja nu kādam interesē, kā pēc NASA aprēķiniem izskatās Saules ceļš cauri "zvaigznāju jostai", tad te tas ir. Tikai nevajag to jaukt ar astroloģiju, pirkt jaunu talismanu un saraut attiecības ar mīļoto cilvēku, ja viņš/viņa vairs neietrāpa "atbilstošā" zvaigznājā!

Mežāzis – 20.01.-16.02.
Ūdensvīrs 16.02.-11.03.
Zivis 11.03.-18.04.
Auns 18.04.-13.05.
Vērsis 13.05.-21.06.
Dvīņi 21.06.-20.07.
Vēzis 20.07.-10.08.
Lauva 10.08.-16.09.
Jaunava 16.09.-30.10.
Svari 30.10.-23.11.
Skorpions 23.11.-29.11.
Čūsknesis 29.11.-17.12.
Strēlnieks 17.12.-20.01.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!