Daudzi latviešu lasītāji jau izmēģinājuši Džo Dispenzas grāmatā "Atbrīvojies no ieraduma spēka!" aprakstīto modeli, kā "pārprogrammēt" savu prātu, lai tas pārstāj būt atkarīgs no ārējiem faktoriem. Tagad apgāds "Lietusdārzs" izdevis otru pasaulē populāru ievērojamā smadzeņu un prāta pētnieka darbu – "Tu esi placebo". Tā galvenais vēstījums – veselības atgūšana dabīgas ārstniecības ceļā, bez mūsdienu medicīnā ierastajiem paņēmieniem un līdzekļiem.

Džo Dispenza ir medicīnas zinātņu doktors, specializējies neiroloģijā un smadzeņu darbībā. Viņa aizraujošie pētījumi tulkoti vairāk nekā 20 valodās un palīdzējuši cilvēkiem mainīt domāšanu un veselību, izmantojot neirofizioloģijas principus. Džo Dispenza par šo tematu sarakstījis vairākas augsti vērtētas grāmatas, piedalījies televīzijas pārraidēs, vadījis seminārus un veicis daudzus nozīmīgus pētījumus.

Vai ir iespējams atgūt veselību ar domām vien, neizmantojot medikamentus vai citus ārstniecības līdzekļus? Grāmatā "Tu esi placebo" Dispenza pierāda, ka tas notiek ļoti bieži. Darbā aprakstīti un izskaidroti daudzi medicīniski dokumentēti gadījumi, kad pacienti ar placebo palīdzību izārstējušies no vēža, sirds slimībām, depresijas, artrīta un daudziem citiem veselības traucējumiem. Grāmatas pamatā ir ievērojami ārstniecības un farmācijas pētījumi, kuros apstiprināta ticības un pārliecības ietekme uz fizisko un garīgo veselību.

Džo Dispenza ne vien izklāsta placebo pētījumu vēsturi un fizioloģisko pamatojumu, bet arī sniedz skaidras instrukcijas, kā apgūt placebo principus un izmantot tos, lai uzlabotu veselību bez medikamentiem un operācijām. Grāmatā sniegti gan praktiski padomi un metodes, kā noskaņot prātu veselības atgūšanai, gan pārliecinošs šī procesa izskaidrojums, izmantojot neiroloģijas, bioloģijas, psiholoģijas un farmācijas pētījumu jaunākos datus.

Autora izstrādātā programma līdztekus aprakstītajām meditācijas metodēm daudziem palīdzējusi kļūt pašiem par savu placebo un izārstēt dažādas slimības, arī hroniskas, kuru priekšā tradicionālā medicīna izrādījusies neefektīva.

Piedāvājam fragmentus no grāmatas.

Džo Dispenzas
"Tu esi placebo"

No angļu valodas tulkojusi Dace Vanaga.

Vai jūs varat būt placebo pats sev?

Tas, kā prāts viens pats var noteikt to, ko cilvēks uztver un piedzīvo, iespējams, vislabāk tika nodemonstrēts divos pētījumos, kas nesen tika veikti Toledo Univesitātē. Katrā no pētījumiem pētnieki sadalīja veselu brīvprātīgo grupu divās kategorijās – optimistos un pesimistos – atkarībā no tā, kā brīvprātīgie atbildēja uz jautājumiem diagnostiskā aptaujā. Pirmajā pētījumā viņi iedeva dalībniekiem placebo, bet pateica, ka tablete liks justies slikti. Pesimistiem bija spēcīgāka negatīvā reakcija uz tableti nekā optimistiem. Otrajā pētījumā pētnieki arī iedeva dalībniekiem placebo, bet pateica, ka tā uzlabos miegu. Optimisti ziņoja par daudz labāku miegu nekā pesimisti.

Optimistu vidū pastāvēja lielāka iespēja, ka viņi pozitīvi reaģēs uz norādi, ka kaut kas liks justies labāk, jo viņi bija gatavi ticēt labākam nākotnes scenārijam. Pesimistu vidū bija lielāka iespēja piedzīvot negatīvu reakciju uz norādi, ka kaut kas liks justies sliktāk, jo viņi apzināti vai neapzināti gaidīja sliktāko iespējamo iznākumu. Optimistu organisms it kā neapzināti ražoja specifiskas ķīmiskas vielas, kas uzlaboja miegu, bet pesimistu organisms neapzināti ražoja vielas, kas lika justies slikti.

Citiem vārdiem sakot, pilnīgi vienādā vidē cilvēki ar pozitīvu prāta stāvokli tiecās radīt pozitīvas situācijas, bet cilvēki ar negatīvu prāta stāvokli tiecās radīt negatīvas situācijas. Tas ir mūsu individuālās bioloģiskās uzbūves brīnums.

Nav precīzi zināms, kā daudzas izdziedināšanās ir saistītas ar Placebo efektu (Bičera rakstā, kas tika publicēts 1955. gadā un minēts iepriekšējā tekstā, bija apgalvots, ka tas notiek 35% gadījumu, bet mūsdienu pētījumi liecina par to, ka tas var svārstīties no 10 līdz 100% gadījumu), taču kopējais daudzums noteikti ir ārkārtīgi ievērojams. Ņemot to vērā, mums jāvaicā sev: Cik daudz slimības procentuālā izteiksmē rodas nocebo negatīvo domu dēļ? Tā kā saskaņā ar jaunākajiem zinātniskajiem pētījumiem psiholoģijā tiek lēsts, ka aptuveni 70% domu ir negatīvas un nevajadzīgas, neapzināti radīto nocebo līdzīgo slimību skaits varētu būt patiešām iespaidīgs – tas noteikti ir daudz lielāks, nekā mēs domājam. Šī doma šķiet pilnīgi saprotama, ņemot vērā to, ka daudzas garīgās, fiziskās un emocionālās kaites rodas šķietami no nekurienes.

Var likties neticami, ka prāts patiešām varētu būt tik spēcīgs, bet pētījumi, kas veikti pēdējo gadu desmitu laikā, skaidri norāda uz dažām spēcinošām patiesībām: cilvēks piedzīvo to, ko viņš domā. To padara iespējamu brīnišķīgā cilvēka organisma farmakopija, kas automātiski un smalki pieskaņojas domām. Šī brīnišķā aptieka aktivizē dziedinošās molekulas, kuras jau pastāv organismā, apgādājot to ar dažādiem ķīmiskiem savienojumiem, kuri dažādos apstākļos iedarbojas dažādi. Tas, protams, liek vaicāt, kā mēs to paveicam?

Turpmākajās nodaļās būs izskaidrots, kā tas viss norisinās bioloģiskā līmenī un kā varat pielietot šo iedzimto spēju, lai apzināti radītu veselību un arī tādu dzīvi, kādu vēlaties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!