Foto: Shutterstock

Sešās Rīgas Centrālās bibliotēkās (RCB) septembrī notiks bezmaksas lekcijas jaunajām mammām. To tēmas būs veselīgs uzturs, pirmā palīdzība mājas apstākļos, bērna ķermeņa attīstība, stājas profilakse, vecāki un tiesības, kosmētika mātei un bērnam, un pašnodarbinātība.

RCB projekts "Jaunajām māmiņām" paredzēts sievietēm ar maziem bērniem (līdz piecu gadu vecumam). RCB pavasarī aicināja aizpildīt anketas par to, jas interesē jaunās māmiņas? Lai atbildētu uz māmiņu uzdotajiem jautājumiem, sešās RCB filiālbibliotēkās septembrī tiks lasītas bezmaksas lekcijas.

Pirmdienās pulksten 11 jaunās mammas aicinātas RCB Imantas filiālbibliotēkā, otrdienās pulksten 11 RCB filiālbibliotēkā "Vidzeme", trešdienās pulksten 11 RCB filiālbibliotēkā "Strazds", ceturtdienās pulksten 11 RCB Čiekurkalna filiālbibliotēkā, piektdienās pulksten 12 RCB filiālbibliotēkā "Zemgale", un sestdienās pulksten 11 RCB Daugavas filiālbibliotēkā. Pirmajām 30 māmiņām, kas apmeklēs visas četras lekcijas filiālbibliotēkā – dāvaniņa bērniņam!

Lai lekcijas varētu apmeklēt kopā ar bērniem, projekta gaitā sešās filiālbibliotēkās mazuļiem tiks ievietoti bērnu pārtinamie galdi, bet vecākie bērni atradīs interesantas nodarbes bibliotēku bērnu nodaļās. Jaunās māmiņas bibliotēkā ne vien noklausīsies lekcijas, bet arī iepazīsies cita ar citu. Projekts aicina mammas iznākt ārpus ierastā dzīves ritma, lai kopīgi gūtu jaunas zināšanas un jaunas saskarsmes iespējas, skaidro RCB projektu vadītāja Ilze Apine.

Lekcijās par veselīgu un līdzsvarotu bērna uzturu apmeklētāji tiek informēti par bērnam atbilstošu un veselīgu uzturu laikā no dzimšanas līdz piecu gadu vecumam. Lekciju laikā tiks sniegta praktiska informāciju par organisma fizioloģiskajām izmaiņām un vajadzībām, kuras ietekmē ikdienas uztura izvēli, pastāstīts par zīdīšanas priekšrocībām, kā arī par uztura un kariesa saistību zīdaiņa vecumā. Lekcijas vadīs uztura speciālistes Līga Balode un Tatjana Tepo.

Foto: Shutterstock

Savukārt lekcijās par bērna motoro attīstību un stājas traucējumu profilaksi tiks skaidrots par bērna fizioloģisko attīstību, tajā skaitā kustību attīstību, biežāk sastopamām muskuloskeletālās sistēmas problēmām bērna vecumā, tajā skaitā stājas traucējumiem un to profilaksi. Lekcijas vadīs fizioterapeite Liene Gruzīte.

Māmiņām ļoti noderīgas būs arī nodarbības par pirmās palīdzības sniegšanu mājas apstākļos. Šīs nodarbības notiks trīs daļās. Pirmajā daļā māmiņas tiks izglītotas par galvenajiem bērnu traumatisma riskiem un to novēršanu. Otrās daļās laikā tiks sniegta informācija par to, kā rīkoties dažādās situācijās, ja noticis nelaimes gadījums, bet trešās daļas laikā lektors veiks praktiskus pirmās palīdzības demonstrējumus ar manekena palīdzību, ļaujot praktizēties arī māmiņām. Nodarbības vadīs ārsts reanimatologs.

RCB un filiālbibliotēkās ir izveidoti īpaši "Māmiņu plaukti" ar materiāliem par un ap grūtniecību, dzemdībām, bērnu kopšanu, veselību un citām tēmām. Plauktā būs atrodama arī Rīgas domes Labklājības departamenta jaunākā informācija par palīdzību, ko jaunajām māmiņām sniedz Rīgas pilsētas pašvaldība un Tiesībsarga biroja informācija par mazu bērnu vecāku un strādājošu grūtnieču tiesībām nodarbinātības jomā.

Plašāku informāciju par lekcijām vari iegūt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!