Annu Mellupi viņas klienti un klientu tuvinieki pazīst kā dziedniecisko masieri. Mans priekšstats par masāžu ir, ka tā jau pēc definīcijas ir dziednieciska, taču atšķirībā no Annas es par to zinu ļoti maz. Tāpēc – aicinu tevi uzzināt kaut ko vairāk par šo tēmu kopā ar mani!

– Anna, sāksim ar pašiem pamatiem – masieris strādā ar ķermeni. Vai tā?

Ķermenis, prāts un gars jeb mūsu energolauks nav savstarpēji nodalāmi. Tā ir svēta trīsvienība, mūsu instrumenti, ar kuriem izejam savu pieredzi šeit uz Zemes. Ja vēlamies tapt dziedināti, jāstrādā ar visiem laukiem!

Rietumos esam raduši strādāt tikai ar ķermeni, medicīna piedāvā plašu medikamentu klāstu un metodes fiziskās labsajūtas atjaunošanai. Mēs potējamies, dzeram pretsāpju zāles, antibiotikas. Katrai fiziskai kaitei pretim ir līdzeklis tās apkarošanai īsā laika periodā. Visbiežāk garīgumu tieši nesaistām ar ķermeņa labsajūtu. Tomēr – ne tikai tas, ko domājam, bet arī tas, kam ticam, ir visnozīmīgākie faktori ķermeniskajai pieredzei.

Jau senie tibetieši, japāņi, ķīnieši, indieši – visas šīs senās kultūras labi pārvaldīja tehnikas, kā ar prātu un enerģijas vibrācijām palīdzēt sev.

– Tas nozīmē, ka vairums šo tehniku, ko izmanto masieri (un tu viņu skaitā), ir aizgūtas?

Arī latvieši apzinājās savu dievišķumu, tikai mums netika dots laiks, kad gadu tūkstošos izkopt savas tradīcijas. Pasaule tika ierauta plašos karos, kad nebija laika vairs domāt par garīgām vērtībām un prāta skaidrību. Mūsos palikušas vien rūpes par taustāmo – roka ir vai nav, sāp vai nesāp. Ko darīt, lai nesāpētu, lai varu skriet tālāk – karot, paspēt. Pašas seno kultūru zemes šodien meklē ceļu atpakaļ uz harmoniju.

– Likumsakarīgi esam kļuvuši pavirši stresa un laika trūkuma laikmetā...

Jā, esam aizmirsuši uzņemties atbildību par to, ar ko sevi barojam. Gan fiziski, gan garīgi, gan informatīvi. Tomēr mēs esam tas viss, ko paši, apzināti vai neapzināti, izvēlamies uzņemt.

– Ilustrēsi ar piemēru?

Ja pirms gulētiešanas skatāmies ziņas par nelaimēm pasaulē, tad apziņa šo informāciju apstrādā prātā un rada vibrācijas energolaukā. Mēs pamostamies ar satraukumu. Ejot savās dienas gaitās ar šādu vibrāciju, mēs satraukti interpretējam jebkuru sadzīves apstākli. Meklējam, kur manifestēt tās satraukuma sajūtas, kuras uzņemtas vakara ziņu pārraidē.

Tieši tas pats notiek visos laukos. Ja ēdīsim pārtiku, kura mūsu ķermenim nes pārslodzi vai neliek justies labi, tas reaģēs likumsakarīgi, un labākajā gadījumā radīsies problēmas ar svaru. Varam iedzīvoties arī iekšējo orgānu saslimšanās.

– Toties parādās pieprasījums pēc dažādiem uztura plāniem un diētām...

Laikam ejot, joprojām dzirdu dažādu diētu striktos nosacījumus, kuri paredz dažādas programmas visiem cilvēkiem. Domāju, ka tas ir absurds pēc būtības. Teiktu, ka vienīgais padoms svara koriģēšanā būtu sevis pieņemšana! Līdzko sāksim saklausīt sevi, ķermenis dabiski pateiks priekšā, kas tam vajadzīgs. Kamēr būsim iedarbinājuši pašiznīcināšanās programmu prātā, arī ķermenis uz to mūs vedīs.

– Pastāsti, lūdzu, par metodi, ko tu esi atzinusi par visiedarbīgāko savā lauciņā!

Izzinot seno kultūru tradīcijas, kā arī mūsu pašu senču gudrības, apvienojot to ar vēlēšanos palīdzēt cilvēkiem atrast harmoniju sevī, esmu nonākusi līdz dziednieciskajai masāžai – Seikatsu. Tā ir lielisks veids, kā apvienot dziedināšanu visos mūsu laukos tā, lai tam ir ilgtspējīgs rezultāts, jo par pamatu tiek ņemts Reiki – enerģijas darbības pamatlikumi.

Reiki nav reliģija, bet Japānas budistu mūka Mikao Usui pierakstītās zināšanas par dziedinošo enerģijas plūsmu, kuras krātas un praktizētas gadu simtiem ilgi. Reiki pēc būtības ir pašdziedināšanās māksla, to būtu vērts apgūt ikvienam, kuram rūp sava labsajūta. Tomēr ar kaut ko ir jāsāk, ne vienmēr palīdzības meklēšana nozīmē savas sakāves atzīšanu. Palīdzību meklējot, uzņemamies iniciatīvu padarīt savu dzīves kvalitāti labāku. Masāža ir lielisks risinājums, tomēr, ja tai nav dziednieciska pamata, sanāk tāda "gaļas mīcīšana" bez tālejoša efekta.

Foto: Privātais ahīvs

Manā izpratnē masāža ir māksla sajust to, kas nonācis manās rokās. Spēja to novērtēt, cienīt, uzlabot ir radošs mākslas darbs visos cilvēka laukos. Ja cilvēkam sāp galva, iespējams, pie vainas būs tas, kas notiek zarnās. Bet zarnās notiek tas, ko mēs esam darījuši ar savu prātu – kādu pārtiku ar kādu pārliecību uzņēmuši. Cik daudz stresa bijis, cik nospriegots ir process zarnās un citos orgānos. Laikā, kad masēju klienta vēderu, es spēju saredzēt, kā cilvēks izturas pret sevi, tātad arī pret visu pasauli. Attieksme pret sevi veido mūsu pieredzes programmu, tātad sanāk, ka tas, kā mēs izturamies pret sevi, lielā mērā nosaka mūsu likteni.

– Ja jānoformulē, kāds ir tavas Seikatsu masāžas mērķis?

Caur masāžu es mainu cilvēka ritējumu visos slāņos. Harmonizējot energolauku, ļauju nomierinātam prātam veidot jaunas programmas. Caur rokām radītām vibrācijām un masāžas kustībām iekustinu vielmaiņu, atslābinu muskuļu darbību, uzlabojot ķermeņa labsajūtu. Caur Seikatsu masiera rokām plūst tās patiesās rūpes, kuras saucam par beznosacījuma mīlestību. Šī ir vistīrākā un spēcinošākā enerģija, kura spēj dziedēt.

– Ar kādām problēmām cilvēki pie tevis visbiežāk vēršas?

Tikko ir beidzies gada tumšais laiks, kas izspoguļo mūsu dziļākās skumjas un satraukumus. Visvairāk sanācis darboties ar tiem, kuriem nepieciešama palīdzība nomierināt prātu un energolauku. Veicu Reiki seansus gan satraukuma mazināšanai, gan arī panikas lēkmju gadījumos.

Nu, kad iestājies pavasaris, cilvēki vairāk spēj atrast prieku, sāk sevi lutināt. Tagad aktuālākās ir vēdera masāžas. Tās apmeklē sievietes laiku pēc dzemdībām, lai sakārtotu iekšējos orgānus vietā, atjaunotu elastību vēdera plēvei, iekustinātu nospiesto zarnu traktu, kurš rada problēmas arī ar vēnām.

– Un šī te metode, ko tu izmanto, – Seikatsu – var to atrisināt?

Jā, tu pat iedomāties uzreiz tā nevari, cik daudz nozīmīgu procesu notiek vēderā un kā tie ietekmē mūsu fizisko labsajūtu! Tik bieži tiek veiktas vēnu operācijas, kad pietiek ar orgānu noslīdējumu atrisināšanu... Tik daudz pretsāpju zāļu izdzeram pret galvassāpēm, kad pietiek ar dabisku detoksa programmu un regulāru tualetes apmeklējumu.

Seikatsu ļauj ķermeni un visus procesus, kas notiek galvā, apkārt, ieraudzīt kā vienu veselumu. Procesi ķermenī nenotiek tikai lokāli, kā esam to pieraduši redzēt. Tas, ko mēs sajūtam ķermenī, ir sekas tam, kas notiek visā mūsu būtībā. Jāspēj sajust harmonija ar sevi, lai spētu veikt izmaiņas. Seikatsu ir praktiska metode, kura palīdz klienta vietā sajust ķermeni, lai dotu tam svarīgus impulsus.

– Kaut kā neticās, ka vienā seansā var notikt tādas pārmaiņas...

Redzi, cilvēks bieži jautā, cik reižu jānāk, lai būtu rezultāts. Patiesībā pietiktu ar vienu, jo masāžas laikā dodu impulsu ķermenim darboties dabiski, uzlaboju tā plūdumu, enerģijas un vielu apmaiņu.

Tomēr pēc vienas reizes nepieciešams uzturēt šo dabisko ķermeņa stāvokli. Šeit būtiskākais ir tas, cik motivēti esam mainīt savu attieksmi un paradumus, un kā tas izdodas. Tāpēc atbilde nav viennozīmīga. Cilvēks, kurš vēlas sev palīdzēt pats, nāk pie manis vienu reizi un jūtas labi vēl ilgi. Citiem vajag atkārtot impulsu, lai spētu to noturēt. Neviens no ceļiem nav nepareizs, ja vien spējam laika gaitā uzņemties atbildību par sevi un saviem dievišķajiem instrumentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!