Nenoliedzami, bērnu aptaukošanās mūsdienās ir ļoti aktuāla tēma. Slimības profilakses un kontroles centra skolu vides pētījuma dati liecina, ka katrs piektais pirmklasnieks Latvijā ir ar lieko svaru. Kulinārijas eksperte Signe Meirāne radījumā "Starp mums runājot" atklāj, kur ir meklējama problēmas sakne.

Meirāne atklāti atzīst, ka pie bērnu aptaukošanās ir vainojami vecāki. Viņa uzsver, ka, protams, daudz vieglāk ir ieiet lielveikalā un nopirkt kādu uzkodu, nevis pagatavot svaigu un veselīgu ēdienu. Lai gan kulinārijas eksperta atzīst, ka, no vienas puses, viņa saprot šādu vecāku izvēli, no otras tas viņai šķiet nepareizi un bezatbildīgi.

"Tajā brīdī, kad mēs pieņemam lēmumu, ka mums būs bērns, mēs uzņemamies atbildību izaudzināt viņu veselu un iedot viņam to labāko. Mūsdienās diemžēl tā robeža ir nedaudz nobrukusi citiem, starp to, kas ir tas labākais un kas ir ērtākais. Es redzu, ka ļoti bieži vecāki izvēlas ērtāko, nevis labāko - mīļā miera labad, jo tā ir vieglāk – tev nav ar viņiem jārunā, jādiskutē un jāstāsta," skaidro Meirāne.

Taču nekad nav par vēlu, lai mainītu savus ieradumus un uzlabotu ne tikai bērna, bet arī savu veselību un laika gaitā arī emocinālo stāvokli. Esam apkopojuši rakstus, kuros atradīsi pediatru, dietalogu un citu eskpertu ieteikumus, ko tu, kā vecāks, vari darīt, lai palīdzētu bērnam, kuram ir aptaukošanās problēma, kā arī to, ko vari darīt šodien, lai tava atvase nākotnē ar to nesaskartos.

Kad apaļumi kļūst par problēmu: kāpēc un kā bērniem atbrīvoties no liekā svara

Foto: Shutterstock

Liekais svars ir aktuāla problēma visā pasaulē ne vien pieaugušo, bet arī bērnu vidū. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) prognozes liecina, ka gadījumā, ja iedzīvotāju paradumi nemainīsies, jau 2025. gadā 70 miljoniem bērnu vecumā līdz pieciem gadiem būs liekā svara vai aptaukošanās problēmas.

Lasīt vairāk

Pētījums: Mātēm - darbaholiķēm bērni biežāk cieš no liekā svara

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jo vairāk strādā mamma, jo lielākas iespējas, ka viņam bērniem būs liekais svars, pavēstījuši Londonas Universitātes koledžas pētnieki, raksta portāls "Medical Ners Today".

Lasīt vairāk

Pētījums: Vecāki savu bērnu lieko svaru neredz

ASV veikti gandrīz 70 pētījumi par bērnu lieko svaru un atklājies, ka 51% no aptaujātajiem un pētījumos iekļautajiem vecākiem savu bērnu lieko svaru un aptaukošanās tendences nemaz nav pamanījuši.

Lasīt vairāk

Video: Ko darīt, lai bērnam nerastos nosliece uz aptaukošanos

Piektdaļai Latvijas bērnu ir liekais svars, un aptaukošanās proporcija bērnu vidū turpina pieaugt. Tuvojoties Starptautiskajai pārtikas dienai, kas tiek atzīmēta 16. oktobrī, ir vērts atgādināt, cik svarīgi ir lietot veselīgu pārtiku un ievērot veselīga dzīvesveida paradumus ģimenē, jo tas ietekmē gan pieaugušo, gan bērnu veselību.

Lasīt vairāk

Bērns un liekais svars: ko darīt, ja konstatēta šī problēma

Foto: Shutterstock

Liekā svara izraisītās sekas ir vienas no izplatītākajām problēmām, ar kurām saskaras gan bērni, gan arī viņu vecāki. Ieteikumus, kā zināt, ka bērnam tiešām ir liekais svars un kādām vecāku rīcībām turpinājumā vajadzētu sekot, sniedz ''Rimi Bērniem'' eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.

Lasīt vairāk

Nepietiekamas vecāku zināšanas par mazuļa uzturu šodien – bērna veselības riski nākotnē

Foto: Shutterstock

Vāja imunitāte, aptaukošanās, alerģijas – nepareizs uzturs bērna pirmajos gados būtiski ietekmē viņa veselību nākotnē, norāda pediatre Anna Birka. Taču liela daļa jauno vecāku nemaz nezina, kā tad īsti bērnam būtu jāēd. Marinēti un sālīti produkti, bulciņas un saldināti dzērieni, pusfabrikāti, našķi starp ēdienreizēm – šie ir visnotaļ ierasti pieaugušo ēšanas paradumi, taču jāatceras, ka mazais nav lielais un bērnam, ilgstoši piekopjot šādus ēšanas paradumus, var rasties dažādas veselības problēmas, piemēram, aptaukošanās, par ko satraucas daudzi vecāki.

Lasīt vairāk

Uztura speciālistes ieteikumi veselīgām pusdienām, ko bērnam dot līdzi uz skolu

Foto: Shutterstock

Kaut gan laikapstākļi aiz loga vēl ir silti un patīkami, kalendārs ziņo, ka pirmais rudens mēnesis jau klāt. Tikko arī sākušās skolas gaitas, kas liek vecākiem domāt par to, kādus veselīgas un pilnvērtīgus produktus iekļaut bērna pusdienās ne tikai mājās, bet arī skolā.

Lasīt vairāk

No liekām kalorijām jāizvairās – ūdens nozīme bērna organismā

Foto: Scanpix

Cilvēkā organisms sastāv no 70 procentiem šķidruma. Tas mums ir nepieciešams veiksmīgai organisma funkcionēšanai. Nepietiekams ūdens daudzums var ietekmēt bērna fizisko un emocionālo pašsajūtu, samazināt koncentrēšanās spējas, kā arī izraisīt galvassāpes. Cik daudz šķidrums bērnam ir jālieto, kā viņu pieradināt dzert ūdeni un kuru ūdeni labāk izvēlēties, skaidro uztura speciāliste Svetlana Aleksejeva.

Lasīt vairāk

Mans bērns ir apaļīgs. Uztura speciālistes rekomendācijas vecākiem

Foto: Shutterstock

Sabiedrībā šķietami valda uzskats, – ja vecākiem ir liekais svars, arī bērnam būs šī problēma, un nav iemesla reaģēt, kad tāda sāk rasties. Tā nav! Neskaitot gadījumus, kad pie vainas ir kāda slimība, bērniem lieko svaru izraisa nevis iedzimtība, bet gan dzīvesveids.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!