Foto: Shutterstock
Dažreiz, tikai kļūstot par māti, sieviete saprot, ka patiesībā viņa nemaz vēl nav gatava bērniem. Labi, ja viņai ātri izdodas pielāgoties jaunajai lomai. Savukārt slikti ir tad, ja mātes lomai vēl nenobriedusī sieviete rada ciešanas mazulim.

Iespējams, kādai šķiet, ka bioloģiskais pulkstenis tikšķ jau pārāk ātri un skaļi. Jā, un arī apkārtējie pastāvīgi dod mājienus, ka "laiks jau būtu". Tomēr tikai tādēļ nav vērts mesties mātes lomas apkampienos.

Kā rāda Pasaules Veselības organizācijas dati, teju katra septītā sieviete pēcdzemdību periodā saskaras ar psiholoģiska rakstura problēmām. Bet sievietei, kura vēl nav gatava kļūt par māti, risks piedzīvot pēcdzemdību depresiju ir vēl augstāks. Turklāt jāņem vērā, ka bērni, pat paši mazākie, ļoti smalki jūt mammas attieksmi pret sevi.

Kā saprast, kad sieviete ir gatava kļūt par māti? To portālā "Parents" aplūko psiholoģe Jekaterina Legostajeva, kura piedāvā iepazīties ar 10 pazīmēm, kas var liecināt – pagaidām sieviete vēl nav gatava bērniem.

Viņa – vienīgais bērns ģimenē

"Mātes loma ir sarežģīta sociāla uzvedība, ko meitene apgūst bērnībā un pusaudža gados, izmēģinot lomu modeļus, rotaļās attēlojot prasmes rūpēties par mazulīti. Ja meitene aug bez šādas veida apmācības, jau esot pieaugušai un rokās saņemot mazuli, viņa var justies bezspēcīga un neveikla," skaidro psiholoģe.

Tāpēc meitenes, kuras audzinātas izolēti, – kā vienīgie bērni vai bērni, kuri auguši bērnunamos, bieži vien ir mazāk gatavas mātes lomai, nekā bērni no pilnām ģimenēm, kuriem ir arī jaunākie brāļi un māsas.

Viņa ir ieciklējusies uz sevi

"Būt mātei – tā ir milzu mīlestības un emocionālās tuvības pieredze ar bezpalīdzīgu, tik ļoti pēc uzmanības alkstošu mazu cilvēciņu. Tāpēc: emocionāli vēsas, narcisma pārņemtas sievietes, kuras tik vien domā, kā internetā izrādīt savus selfijus, – diezin vai būs spējīgas tādai atdevei – rūpēties par kādu 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā. Un asas reakcijas par mātes lomas nepildīšanu, piemēram, kad bērni atstāti automašīnās vai lielveikalos bez pieskatīšanas, – ir pilns internets," norāda psiholoģe.

Viņai patīk plānot un viņa pārāk augstu vērtē savu laiku


Pilnvērtīgs astoņu stundu ilgs miegs, no rīta – meditācija, pēc tam – masāža, pusdienās – treniņš, bet vakarā kultūras pasākums – viņa rūpīgi izplāno un novērtē laiku, ko var veltīt sev. Un tagad iedomājies, – ka šajā idillē ielaužas mazs bērns. Vairs nekādu normētu grafiku, nekādu plānu.

Viņa nespēj dzīvot bez ceļojumiem


Līdz ar mazuļa piedzimšanu sava atpūta būs jāpakārto bērnam, bet ja nu pēkšņi viņš saķer kārtējo vīrusu, tad arī ieplānoto ceļojumu nāksies atcelt. Mamma, kura ir gatava bērniem, to uztvers filozofiski. Bet ja sieviete zemapziņā bērnu nemaz nav vēlējusies, viņa to vainos – par "atpūtas sabojāšanu", jā, un pat visas mātes dzīves sagandēšanu. Tādēļ, – tās sievietēm, kuras pieradušas dzīvot vien savu ērtību labad, būs grūti iejusties mātes lomā.

Viņai nav veselīgas piesaistes pieredzes


"Būt mammai nozīmē arī attīstīt pieķeršanos, iesaistīšanos otra cilvēka dzīvē. Bet, lai tas notiktu, sievietei pašai jābūt ar savu pozitīvo pieredzi par veselīgu piesaisti. Pretējā gadījumā viņa laidīs pasaulē bērnu vai nu kā atribūtu sava konta trafika palielināšanai, vai arī lai dziedētu savas piesaistes traumas, kļūstot par bēdīgo slaveno "ja že maķ" ("Es taču esmu māte" – teiciens #яжемать" vairāk izplatījies no krievu valodas")," saka psiholoģe Legostajeva.
Foto: Shutterstock

Viņai nav pastāvīgu attiecību


Psihologi saka: sieviete, kura ir gatava kļūt par māti, rūpīgi izvēlas tēvu savam gaidāmajam bērnam.

"Kad dzirdam, ka viņa nezina, kurš ir bērna tēvs, jo ir satikusies ar dažādiem vīriešiem un nav parūpējusies par kontracepciju, ir acīmredzami, ka arī rūpēs par bērnu viņa var būt nekonsekventa, rīkoties neapzināti, orientējoties pēc nejaušības principa," uzskata eksperte.

Attiecības ir, bet tās nav stabilas


Viņi pastāvīgi strīdas vai, vēl ļaunāk, – jau pavisam atsvešinājušies viens no otra. Varbūt bērna piedzimšana mainīs šo stāvokli? Pilnīgi noteikti – nē! Mazums vēl, ka problēmas attiecībās nekur nepazudīs, bet tām pievienosies jauna, kas saistīta ar nepieciešamību rūpēties par mazuli. Bērna piedzimšana ir nopietns pārbaudījums attiecībām. Bet ja problēmas pāra attiecībās bijušas jau līdz tam, tad, visticamāk, ar šo pārbaudi jūs netiksiet galā, brīdina psiholoģe.

Viņai ir ļoti svarīgas apkārtējo domas


Daudzas sievietes bieži vien saskaras ar tiešu vai slēptu spiedienu no apkārtējiem: "Paskaties uz Annu, viņai jau ir divi, bet tu aizvien vēl staigā apkārt!" un tādā garā... Ja līdzīgas frāzes tevi sāpina un tu nevari dot prettriecienu, bērna piedzimšana nekļūs par izeju šajā situācijā – notici, – pēc tam cilvēki atradīs citu iemeslu, ko tev pārmest.

Tāpēc: nepakļaujies šāda veida spiedienam. Laid pasaulē mazuli, kad būs pienācis tavs laiks, nevis tas, par kādu to uzskata apkārtējie.

Viņai nav pastāvīgu ienākumu


Ja sieviete dzīvo no algas līdz algai, glābjas ar kredītiem un vecāku iedoto naudu, visticamāk, viņa pati sirdī vēl ir bērns un nav nobriedusi mātes lomai. Jo mazulis taču tomēr prasa pietiekami nopietnus izdevumus, bet ienākumi lielāki nekļūs, tuvojoties jaunajai lomai. Sievietes, kuras gatavojas mammas lomai, visbiežāk par to domā jau savlaicīgi, veidojot arī iekrājumus, tādā veidā sniedzot arī sev drošības sajūtu gadījumiem, ja nu...

Viņa piedzīvo panikas lēkmes jebkura iemesla pēc


Laulību un ģimeņu konsultants Frensiss Šeidins saka, ka pieaugušie, kuriem ir jebkādas neirotiskas tieksmes, nekad pilnībā nebūs gatavi bērniem.

"Cilvēki ar augstu trauksmes līmeni var piedzīvot zināmu paniku audzināšanas dēļ, un tas viņiem traucē. Viņi atrodas nemitīgā gatavības stāvoklī, viņiem vienmēr būs neskaitāms daudzums iemeslu, kāpēc tagad nav pienācis īstais laiks bērniem. Tomēr vienmēr var atgadīties jauna krīze un citi "bērna laišanai pasaulē nepiemēroti scenāriji," norāda attiecību terapeits.

Bet vēl var būt...


Psiholoģiskā neauglība – ko tas nozīmē?

Saskaņā ar veiktiem pētījumiem, 7-10 procenti sieviešu, kuras nevar ieņemt mazuli, cieš no tā dēvētās psiholoģiskās neauglības, norāda klīniskais psihologs Jegors Semenovs.

Mūsu nervu sistēmas un galvas smadzeņu darbības pamatā ir smadzeņu neironu ķīmiskā mijiedarbība.

Stāsta Semenovs: mūsdienu dati norāda uz mūsu noskaņojuma un pieredzes absolūto atkarību no smadzeņu iekšējās vides bioķīmiskā sastāva. Stresa situācijām raksturīgās hormonālās izmaiņas kavē gonadotropīnu (hormonu, kas stimulē dzimumdziedzeru darbību) izdalīšanos. Tā rezultātā sieviete var saskarties ar neauglību, ko izraisa tieši psiholoģisks raksturs, un tās novēršanai būs nepieciešama psihosomatiskā terapija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!