Foto: Publicitātes foto
Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – Daugavpils (Dinaburgas) cietokšņa Nikolaja vārti – līdz šī gada beigām atgūs savu vēsturisko izskatu.

"Daugavpils cietokšņa Nikolaja ielas un tās apbūves atjaunošana" projekta ietvaros tiek atjaunots Nikolaja ielas posms ar autentisko segumu – laukakmeņiem un granīta bruģi, renovētas un pielāgotas mūsdienu funkcijām divas saimniecības ēkas. Par cietokšņa jauno vizītkarti bez Rotko centra neapšaubāmi kļūs restaurējamie Nikolaja vārti – kādreiz svinīgākie un lielākie Dinaburgas cietokšņa vārti, pa kuriem Krievijas imperatori un augstmaņi izceļoja uz Rietumeiropu.

"Mazajai Pēterpilij", kā mēdz nosaukt krievu ampīra stilā izveidoto cietokšņa iekšējo apbūvi, neierastie – pseidogotikā uzbūvētie – Nikolaja vārti ir, šķiet, pirmais objekts, kas izbaudīja nopietnu zinātniski pamatotu restaurāciju. Ir nostiprinātas un protezētas māla ķieģeļu fasādes, no granīta veidotie sarežģīti parapeti, atjaunots jumts, attiki un dekoratīvie čuguna lējuma elementi.

Vārtu kompozīciju veido centrālā caurbrauktuve ar diviem sānu jomiem, kas bija domāti gan sardzei, gan arestantiem. Iekšējo telpu sienas, grīdas un velves ir attīrītas no mikrofloras, sekundāriem apmetumiem, izsāļojumiem. Tika nostiprināti vērtīgie vēsturiskā apmetuma slāņi, homogenizētas sienu virsmas. Šajās telpās plānots izvietot ekspozīciju par pašu vārtu restaurācijas procesu, kā arī demonstrēt cietokšņa atjaunošanas laikā uzietos artefaktus un citus interesantus atradumus: monētas, munīcija, podiņu lauskas, ķieģeļi ar dažādiem nospiedumiem, citi būvelementi.

Svarīga un atbildīga diena bija 4. decembris, kad savās vietās pēc ilgstošās restaurācijas atgriezušās oriģinālās koka vārtu vērtnes vārtu iekšējā fasādē – īsts Latvijas produkts: protezēts no Ilūkstes apkaimē nocirstā ozolkoka paneļiem, apstrādāts ar Daugavpils mežos atrastām sūnām un Latgalē izaudzētā lina eļļu.

Tāpat nopietna konstrukcija ir atjaunotais 55 m garais gājēju koka tilts pār cietokšņa aizsarggrāvim, pa kuru var nonākt no ierīkotā autostāvlaukuma līdz Nikolaja vārtiem – esot vienīgais koka tilts ar pagriezienu reģionā, pie kam uzstādīts uz vēsturiskajiem pamatiem.

Pēdējos 5 gados Daugavpils cietokšņa atdzīvināšanā tika ieguldīti vairāk nekā 20 miljoni latu. Puse no tā ir ES un EEZ struktūrfondu līdzfinansēto projektu investīcijas. Ir atjaunota ielu infrastruktūra un nomainīti inženiertīkli, rekonstruēta un pielāgota kultūras un informācijas centra vajadzībām ūdens paceļamā ēka, renovētajā Artilērijas arsenāla ēkā no šī gada aprīļa darbojas Marka Rotko mākslas centrs. Par valsts budžeta līdzekļiem izremontētajā Komandanta pārvaldes ēkā un vienā no virsnieku mājām īstenots 1. posms valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes ēku kompleksa izveidei.

Daugavpils cietoksnis atdzimst kā reģiona lielākais tūrisma, kultūras un lietišķās aktivitātes centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!