Foto: Shutterstock

Jauna dzīvokļa iegādes procesā jāpieņem neskaitāmi svarīgi lēmumi, un viens no pirmajiem – pirkt remontētu vai neremontētu dzīvokli. Šis lēmums ievērojami ietekmē pirkuma summu – šobrīd neremontēts dzīvoklis ir aptuveni 20-30 procentiem lētāks par remontētu, taču pirms lēmuma pieņemšanas jāizvērtē vēl citi svarīgi kritēriji.

"Luminor" bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais dalās ar svarīgākajiem aspektiem, par ko padomāt un ar ko rēķināties katras izvēles gadījumā.

Jāņem vērā kopējās izmaksas

Īpašumi, kam nepieciešams remonts, visbiežāk pieejami par zemāku cenu, tāpēc ir šķietami vilinošāki un arī pieejamāki pircējam. Tomēr, lai pieņemtu pareizo lēmumu, svarīgi izvērtēt kopējās īpašuma izmaksas, ietverot visu, kas būs nepieciešams, lai veiktu vajadzīgos remontdarbus un labiekārtotu dzīvokli. "Izvēloties īpašumu, klients var vizuāli novērtēt tā tehnisko stāvokli, taču, ja vien viņš nav jomas eksperts, būs grūti noteikt, cik nopietni remontdarbi veicami un kādus finansiālus ieguldījumus tas prasīs. Piesaistot ekspertus iespējams precīzāk novērtēt, kādi un cik dārgi remontdarbi nepieciešami un cik tie izmaksās," uzsver Kaspars Sausais.

Situācijas un gadījumi ir dažādi, tomēr kopumā šobrīd ir izdevīgāk iegādāties mājokli, kur nepieciešami tikai kosmētiski uzlabojumi vai tas jau ir pilnībā gatavs dzīvošanai. Gadījumos, kad plānots pilnībā atjaunot dzīvokļa apdari, vidējās izmaksas ir ap 150 eiro par kvadrātmetru (kopējās izmaksas divistabu dzīvoklim var sastādīt pat 10 000 eiro). Bet, veicot pilna dzīvokļa renovāciju, piemēram, sienu un griestu līdzināšanu, komunikāciju, santehnikas, logu un durvju nomaiņu un plānojuma izmaiņas,  jārēķinās ar vismaz 500 eiro par kvadrātmetru (kopējās izmaksas aptuveni no 25 000 līdz 30 000 eiro 50 kvadrātmetru plašam dzīvoklim).

Summu ietekmē arī izvēlētie materiāli un tas, cik kvalitatīvi uzbūvēts ir konkrētais īpašums – jo sliktākā stāvoklī tas ir, jo dārgāk būs to visu uzlabot. Nevajadzētu aizmirst budžetā iekļaut arī neparedzētas izmaksas, jo remontdarbu laikā tādas rodas diezgan bieži un tās jāiekļauj kopējā izmaksu salīdzinājumā.

Laiks un kvalitāte ir nozīmīgi

Izvēloties iegādāties neremontētu dzīvokli, jārēķinās ne tikai ar remonta izmaksām, bet arī tam nepieciešamo laiku. Tas iekļauj tādus darbus kā būvmateriālu sagāde, materiālu izvēle, remontdarbu veicēju atrašana, procesa organizēšana un nepieciešamās dokumentācijas (saskaņojumu) sakārtošana. Tieši darbaspēka jautājums visbiežāk ir sarežģītākais, jo tas lielā mērā nosaka to, cik kvalitatīvi tiks veikts remonts. “Svarīgi izvērtēt, vai jums ir laiks pašam veikt remontdarbus, vai arī zināms uzticams, kvalitatīvs speciālists, kas tos varētu paveikt. Tāpat jāizvērtē dzīvokļa kopējais stāvoklis – jo sliktāks tas ir, jo pamatīgāki darbi veicami, kas attiecīgi aizņems ilgāku laiku. Turklāt jāņem vērā, ka remontdarbi mēdz "ievilkties", tāpēc paredzēt precīzu termiņu ir teju neiespējami,” norāda eksperts.

Turpretī, iegādājoties jau remontētu dzīvokli, tajā var uzsākt dzīvot nekavējoties. Ir gadījumi, kad šis ir pircējam izšķirošs faktors, piemēram, ja tiek nekavējoties lauzts iepriekšējās mājvietas īres līgums un jauna dzīvesvieta jāatrod teju uzreiz.

Dzīvokļa pielāgošana savām vēlmēm

Vēl viens iemesls, kāpēc pircēji nereti sliecas iegādāties neremontētu dzīvokli, ir plašās iespējas to pielāgot savām vēlmēm un vajadzībām, tādējādi vairāk tuvinot rezultātu savai sapņu dzīvesvietai. Neremontēta mājokļa iegāde sniedz lielisku iespēju radīt savu dzīves telpu tieši tādu, kādu vēlaties. Tas attiecas ne tikai uz kosmētisko remontu – ir tādi dzīvokļu projekti, kuros starpsienas iespējams dažādi pārvietot, pakārtojot dzīvokļa plānojumu savām un savas ģimenes vajadzībām. "Tomēr nedrīkst aizmirst, ka tādas izmaiņas kā starpsienas nojaukšana vai pārbīde ir jāsaskaņo būvvaldē, un tas var radīt papildu izmaksas, kā arī paildzināt remontdarbiem nepieciešamo laiku," atgādina Sausais.

Gadījumos, kad izdarīts lēmums par labu remontētam dzīvoklim, aizvien ir plašas iespējas dzīvokli padarīt par sev patīkamu mājvietu. Īpašnieki, kas mērķtiecīgi plāno pārdot dzīvokli, nereti tajā veic kosmētisko remontu, lai atjaunotu dabisko nolietojumu, piemēram, sienām, kā arī padarītu dzīvokli piemērotu plašākam potenciālo pircēju lokam. Tāpat jauno daudzdzīvokļu ēku projektu attīstītāji dzīvokļos izvēlas veikt neitrāla, mūsdienīga stila remontu, kas ļauj jaunajiem īpašniekiem viegli personalizēt telpas un padarīt tās mājīgas tieši savā gaumē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!