Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Eirovīzijas" lielā fināla ģenerālmēģinājumā piektdien uz skatuves nekāpa Nīderlandes pārstāvis Josts Kleins ar lipīgo dziesmiņu "Europapa". Ap notikušo patlaban ir daudz neskaidrību, tiek veikta iekšējā izmeklēšana, taču zināms, ka Nīderlandes karogs vairs nerotā dalībnieku ģērbtuvju rindu.

Kā vēsta BBC, Nīderlande nepiedalījās fināla ģenerālmēģinājumā, tā vietā uz skatuves ticis parādīts nedēļas sākumā filmēts šīs valsts priekšnesums. Josta Kleina numura rekvizīti jau bijuši izvietoti uz skatuves, taču tad rīkotāju komanda pateikusi, ka tie jānoņem. Tūdaļ pēc tam mēģinājums notika Izraēlas pārstāvei.

Eiropas Raidorganizāciju asociācija (EBU) nav precizējusi, kas tieši atgadījies, taču neoficiāla informācija liecina, ka Josts Kleins, iespējams, kādam iesitis. Iespējams, zviedru mediju pārstāvim. EBU vēlāk paziņoja, ka "izmeklē incidentu, par kuru ticis ziņots saistībā ar mākslinieku". Notikušajam, visticamāk, ir politisks fons.

"Delfi" jau vēstīja, ka Nīderlandes pārstāvis nav slēpis savu nepatiku pret Izraēlas dziedātāju. Preses konferencē pēc otrā pusfināla Josts Kleins sedza savu seju ar valsts karogu brīdī, kad vārds tika dots izraēlietei Edenai.

Kad kāds žurnālists Edenai prasīja, ko viņa domā par to, ka Izraēlas dalība šai konkursā nozīmē drošības riskus citiem, no malas izskanēja "Tev nav jāatbild uz šo jautājumu!", bet Josts iekliedzās "Kāpēc nē?" Izraēlas dalība šogad "Eirovīzijā" ir iemesls praktiski visiem skandāliem, kas saistās ar Malmē rīkoto konkursu.

Itālijas mediji vēsta, ka Josts Kleins nepiedalīsies arī otrajā ģenerālmēģinājumā, kas paredzēts šodien.

Diskusijas par Josta Kleina tālāko dalību notiek arī starp EBU un Nīderlandes raidorganizāciju "AVROTROS".

Nīderlandei šovakar finālā paredzēts uzstāties ar 5. kārtas numuru. Sestais numurs ticis Izraēlai. Mūsu pārstāvis Dons uz skatuves kāps kā 11., un tā ir visai laba pozīcija, savā prognožu rakstā analizēja "Delfi" eksperts "Eirovīzijā" Toms Akmens. Viss raksts izlasāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!