Foto: Shutterstock
Krāšņās un Latvijas klimatiskajiem apstākļiem tik ļoti netipiskās lavandas viennozīmīgi būs spilgts akcents dārzam, ar savu košumu izceļoties uz pārējo ziedu fona. "Tavs Dārzs" piedāvā idejas, lai ar šo pievilcīgo augu varētu izkrāšņot dārza stūrīšus dažādos veidos, ne tikai stādot garās līnijās, kā ierasts.

Viens no veidiem, kā izcelt dārzā aromātiskās lavandas, var būt to sastādīšana gar dārza ejām un taciņām. Lavandu krūmi samērā ātri saaugs un sakuplos, radot skaistu ziedu līniju. Tāpat šādi sastādītas lavandas spēs noslēpt kādu defektu vai neveiklu takas leņķi.

Simetriski sastādītas lavandas būs skaists un smaržojošs dekors pie lieveņa, mājas ieejas vai iebraucamā ceļa vārtiņiem. Viesi noteikti būs stāvā sajūsmā par aromātisko ziedu eju, kas vedīs cauri dārzam uz mājas ieeju. Tāpat šajā gadījumā lavandas var kombinēt ar citiem ziediem, piemēram, gar malām sastādīt baltus vai zaļus augus, kas liks lavandām vēl vairāk izcelties uz apkārtnes fona.

Lavandu krūmu droši vari iestādīt arī kādā skaistā dizaina podā. Tas būs lielisks risinājums tiem cilvēkiem, kuri savā dārzā vēlas ieviest minimālismu, neaizraujoties ar prāvu dobju izveidi. Tāpat podos iestādīta lavanda būs lielisks risinājums tiem zemes un dārzu īpašniekiem, kuriem dārzā nav pateicīgas augsnes lavandas audzēšanai dobēs.


Lavandas var stādīt arī zem kokiem, kuri mīl sauli, jo zināms – lavandas ir tie augi, kuru audzēšanai dārzā jāizvēlas vissaulainākā vieta. Tiesa, šis punkts vairāk attiecināms uz cilvēkiem, kuri savus daiļdārzus ir iekopj ārzemēs, jo īpaši labi lavandas izskatās, ja tās sastādītas zem olīvkokiem.

Tomēr, ja dārzs ir Latvijā iekopts, tad der atcerēties, ka savvaļas lavandu pļava izskatītos gaumīgi ne tikai zem kokiem, bet arī jebkurā citā dārza placītī.


Kā jau iepriekš minēts, tad lavandu stādīšanu var eksperimentēt tandēmā arī ar citiem dāza augiem, kas izcels lavandu violetos krūmiņus. Tās var grupēt savstarpēji ar citiem augiem, ne tikai stādīt vienas pašas, piemēram, dārza stūros var iestādīt pa sešām, astoņām, desmit vai vairāk lavandām, bet apkārt tām citus augus, piemēram, lavandām vizuāli līdzīgo, ātraudzīgo kaķumētru.


Lavandas dārzā var kombinēt ar citiem augiem tā, lai veidotos ģeometrisks stils un līnijas. Tas dārzam piešķirs neparastāku un modernāku izskatu.

Ja vēlies uzzināt vairāk kaut ko par aromātisko lavandu audzēšanu, kaprīzēm un knifiņiem, tad to vari izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!