Foto: Shutterstock
Nokrišņi nes prieka vēsti dārzniekiem, bet tiem ir arī ēnas puse, proti, nokrišņi veicina ābeļu kraupja izplatību dārzos. Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) izplatījis brīdinājumu par ābeļu kraupja izplatības augsto infekcijas risku dažādos novados.

VAAD savā mājslapā izplatījis Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Augu aizsardzības zinātniskā institūta RIMpro prognožu modeļa brīdinājumu par lietainajiem laikapstākļiem, kas veicina ābeļu kraupja izplatību. Prognozes ābeļu kraupja infekcijas riskam dažādos Latvijas novados datētas uz 28. maiju.

"Šīs nedēļas bagātīgie nokrišņi iepriecina daudzus zemniekus, jo mitrums zemei bija vajadzīgs, tomēr tas palielina arī ābeļu kraupja infekcijas risku ābeļdārzos," teikts VAAD mājaslapā. "Prognoze rāda, ka visos novados, kur uzstādītas meteoroloģiskās stacijas, ir ekstrēmi augsts infekcijas risks." Kā uzsver VAAD, Limbažu un Kocēnu novados augsts infekcijas risks tika sasniegts jau 26. maijā, savukārt pārējos novados, piemēram, Bauskas, Viesītes, Tukuma, Rēzeknes, Beverīnas, Saldus un Viļakas novados – infekcijas riska vērtība būs augsta, sākot no 27. maija pēcpusdienas.

"Tavs Dārzs," atsaucoties uz VAAD mājaslapā publicēto informāciju, jau vēstīja, ka ābeļu kraupis ir izplatītākā un postošākā ābeļu slimība. Tās rezultātā samazinās raža un tās kvalitāte. Slimības izplatīšanos veicina mitrais un siltais laiks (ap +20 grādiem pēc Celsija). Ābeļu kraupis pārziemo uz nobirušām lapām, kā arī uz augu atliekām.

Šajā rakstā vari aplūkot izplatītākās ābeļu slimības un kaitēkļus, kas kokus iecienījuši, bet šeit vari uzzināt citu augļu koku izplatītākās slimības un gūt padomus to ierobežošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!