Foto: Shutterstock

Lai saglabātu Teiču purvu un nodrošinātu ekosistēmu dabisku attīstību un tām raksturīgo bioloģisko daudzveidību, Teiču rezervāta teritorijā ogošana atļauta ar īpašām Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) atļaujām. DAP ziņo, ka, lai gan no 1. novembra Teiču purvā atrasties un ogot ir aizliegts, ir ogotāji, kas purvā turpina lasīt dzērvenes.

"Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka, lai lasītu dzērvenes Teiču dabas rezervātā, kur citkārt cilvēki nevar atrasties, vietējo pašvaldību iedzīvotāji var saņemt īpašas DAP atļaujas. Teiču dabas rezervāta likums noteic, ka regulējamā režīma zonā rezervāta teritorijā esošo pašvaldību iedzīvotāji drīkst lasīt dzērvenes, ja ir saņemta DAP rakstiska atļauja. Ņemot vērā, ka tieši vietējās pašvaldības spēj nodrošināt efektīvu komunikāciju ar iedzīvotājiem, DAP sadarbojas ar pagastu pārvaldēm, lai nodrošinātu dzērveņu lasīšanas atļauju izsniegšanu. Plašāk par atļauju saņemšanu var lasīt šeit.

DAP savā mājaslapā norāda, ka pat novembrī purvs ir pilns ar dzērvenēm, bet, lai saudzētu purva neskarto dabu un cilvēku klātbūtne netraucētu putnus, no novembra līdz maijam apmeklēt Teiču dabas rezervātu un tajā ogot ir aizliegts. Savukārt, no 1. jūnija līdz 31. oktobrim teritoriju drīkst apmeklēt tikai DAP darbinieka pavadībā.

"Septembra un oktobra mēnesī Teiču dabas rezervātā veiktas 30 pārbaudes, pie administratīvās atbildības sauktas 18 personas. Atļauju dienās, kas bija septembrī, purvā sastaptie ogotāji bijuši atbildīgi un apzinīgi – uzrādītas gan atļaujas, gan personu apliecinoši dokumenti. Personas arī ievērojušas nosacījumu, ka ogas drīkst lasīt tikai ar rokām, neizmantojot palīgierīces. Ņemot vērā, ka ogu purvā joprojām ir daudz, arī oktobrī reidu laikā purvā sastaptas personas, kuras devušās uz Teiču purvu lasīt dzērvenes. Tomēr šobrīd ogošana nav atļauta," pauž aizsardzības daļas kontroles un uzraudzības sektora vadītājs Dagnis Vasiļevskis.

Kā sola DAP, purvā pastiprināti tiks uzraudzīta ogošanas aizlieguma ievērošana. "Tas nozīmē, ka līdz brīdim kamēr zemi klās siena sega Teiču purva teritorija regulāri tiks kontrolēta. Ogotāju atrašanās vietas noteikšanai tiks izmantots arī DAP rīcībā esošais bezpilota lidaparāts. Personām, kuras rezervātā ieradušās lasīt ogas bez rakstiskas Pārvaldes atļaujas, jāapzinās savas rīcības sekas. Atruna par to, ka ogotāji nezina, ka atrodas dabas rezervātā būs lieka, jo populārāko ogošanu vietu tuvumā ir izvietotas papildus informatīvās zīmes, kas norāda rezervāta teritorijas robežas. Reizēs, kad personu purva teritorijā neizdodas atrast, personības noskaidrošanai tiek izmantota CSDD datu bāze, lai identificētu transporta īpašnieku", papildina uzraudzības un kontroles sektora daļas vadītājs.

DAP aicina ogotājus dzērveņu lasīšanai izvēlēties citus purvus, bet dabas rezervātā esošo Teiču purvu saudzēt un saglabāt kā mazskartu un īpaši aizsargājamu dabas teritoriju. Teiču purvs ir starptautiski nozīmīga migrējošo un ligzdojošo ūdensputnu vieta. Rudeņos, tāpat kā pavasaros, putnu migrācijas laikā, te atpūsties nolaižas tūkstošiem caurceļojošu zosu un dzērvju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!