Foto: Shutterstock
Nav nekā patīkamāka par to, ja dārzā sastādītie augi nes lielu, iespaidīgu un bagātīgu ražu, bet, lai līdz tādai tiktu – der aizlienēties vērtīgus padomus no Bulduru dārzkopības vidusskolas pasniedzējas un dārzkopības speciālistes Eleonoras Mārciņas.

Lūk, ko der likt aiz auss, ja vēlies arī savā dārziņā lepoties ar bagātīgu ražu saimes galdam:

Augsnes bagātināšana. Kā skaidro dārzkopības speciāliste, īpaša uzmanība ir jāpievērš augsnes iekopšanai un uzlabošanai – jālieto komposts, kūtsmēsli, zaļmēslojums, kā arī jāevēro augu seka [aut. – secīga kultūraugu maiņa]. Tāpat viņa iesaka augsni palutināt ar mikroorganismiem, lietojot trihodermīnu, slieku humusu un citus līdzekļus.

  • Šajā rakstā varēsi izlasīt 10 jautājumus un atbildes par dārznieka 'melno zeltu' – kompostu.


Ievērot augu seku. Mārciņa iesaka uzzīmēt arī dārza plānu. Shēmu dārza plānam atradīsi bezmaksas rokasgrāmatā "Saimes galda rokasgrāmata", kurā ir arī citi noderīgi ieteikumi par saimniekošanu dārzā. Šajā shēmā kultūras ir iedalītas sešās grupās arī dārzs ir iedalīts sešās zonās. "Četru gadu periodā katrā zonā audzējiet citas grupas dārzeņus. Salātaugus stādiet visur, kur brīva vieta," iesaka Bulduru dārzkopības vidusskolas pasniedzēja.

  • Kas ir labākie kaimiņi dobēs, lūko šeit. Savukārt šajā rakstā uzzināsi, kurus dārzeņus nedrīkst stādīt blakus.


Pacietība un sēšana tikai iesilušā substrātā. Kā skaidro dārzkopības speciāliste, pavasarī jābūt pacietīgiem! Turklāt sēklas zemē jāsēj tad, kad augsne iesilusi vismaz līdz +12 grādiem pēc Celsija.

Dārzeņu atkārtota audzēšana. Mārciņa atgādina, ka katram dārzenim ir savs laiks un pieeja. Piemēram, kartupeļus rudens ražai vēlams stādīt maija otrajā pusē, jāievēro arī audzēšanas attālums starp rindām un augiem 60x30 centimetri, savukārt mēslošanai jāizmanto komposts un raža jāvāc septembra vidū – beigās. Kā norāda speciāliste, atkārtoti vasarā var audzēt dažāda veida kāpostus, kolrābjus, salātus, dilles, rukolu, spinātus, zirņus, pupas un sīpolus lokiem.


Silta kāja, nevis galva. Viņa arī uzsver – siltumprasīgajiem gurķiem, ķirbjiem un kabačiem galvenais ir nevis "silta galva", bet "silta kāja". Muciņa mudina arī uz augsnes uzbērt agrāk pļauto zāli, jo, tai satrūdot, izdalās siltums.

Pareiza dobju rušināšana un veidošana. Tas ir īpaši svarīgs aspekts tieši lietainās vasarās, jo tad no augsnes tiek novadīts liekais mitrums. Kā norāda muciņa, arī jāravē būs mazāk, ja reizi nedēļā rūpīgi tiks izrušinātas visas rindstarpas.

  • Ja dārzā un dobēs cīnies ar nezālēm, tad talkā var nākt šis raksts, kas palīdzēs tās izskaust.


Dārzkopības speciālistes padomi iekļauti arī bezmaksas "Saimes galda rokasgrāmatā", kas, kā skaidro mecenātu Borisa un Ināras Teterevu fonda pārstāve Diana Bogdanova, domāta, lai ikvienai Latvijas ģimenei palīdzētu bagātināt savas saimes galdu. Kā "Tavs Dārzs" norāda Bogdanova, šo rokasgrāmatu Latvijā arī saņems 206 grūtībās nonākušās ģimenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!