Foto: Shutterstock
Tikko kā vēl svinējām valsts svētkus, rotājot māju sarkanbaltsarkaniem dekoriem, bet jau šo svētdien, 29. novembrī, klāt būs pirmā advente. Veikali jau tagad ir izdaiļoti Ziemassvētku noskaņās, bet kad ir īstais laiks svētku dekorus un eglīti ienest savās mājās?

Atbildi uz šo jautājumu lūkojām portālos "The Guardian" un "House Beautiful" .

"Šajā klimatā nekas nav par agru," portālam "The Guardian" izteicies Gīds Komerfords, uzņēmuma "The Christmas Decorators" pārstāvis, kura uzņēmums dekorē slavenību mājas un tirdzniecības centrus, un viņam piekritusi arī interjera dizainere Maksīna Bredija. Viņa pieļāvusi, ka cilvēki, iespējams, mājas rotās agrāk, lai laicīgāk "noķertu" Ziemassvētku sajūtu.

"House Beautiful" gan atzīmē, ka katram ģimenē ir īpašas tradīcijas un uzskati par to, kad māja būtu jāsāk uzspost svētku rotā. Viktorijas laikmetā, kā norāda portāls, Ziemassvētku eglītes tika nestas īsi pirms Ziemassvētkiem, pat Ziemassvētku vakara pēcpusdienā. Savukārt mūsdienās daži dekorācijas uzstāda uzreiz pēc Halovīna, kas ir 31. oktobrī. Jau 1. novembrī visi ir Ziemassvētku jūtīs, rotājot savas mājas ar Ziemassvētku dekoriem.

2020. gads visā pasaulē viennozīmīgi nav tāds kā citi gadi, jo pasauli satricinājis Covid-19 – jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 izraisītā slimība, kas ietekmējusi vairākas nozares, tai skaitā arī pasākumu rīkošanu. "House Beautiful" mazumtirgotāji pastāstījuši, ka šogad pircēji Ziemassvētku dekorus, ja salīdzina ar citiem gadiem, pērk krietni agrāk. Portāls arī atsaucas uz psihologiem, kuri norādīja –mājas dekorēšana Ziemassvētku noskaņās cilvēkus padara priecīgākus, turklāt rotāšana rada maģiskas emocijas, kas nereti pat atsauc atmiņā bērnību, kad maziņi rotājām Ziemassvētku eglītes.

"House Beautiful", atsaucoties uz uzņēmuma "Tesco" veikto aptauju, vēsta, ka lielākā daļas savas mājas Ziemassvētku noskaņās sāk rotāt 1. decembrī. Ne mazāk iecienīts rotāšanas "atspēriena punkts" ir pirmā advente, kā arī 12 dienas pirms Ziemassvētkiem.

Britu Ziemassvētku eglīšu asociācijas pārstāvji gan cilvēkus mudina svētku kociņu nepirkt ātrāk par 1. decembri. Kāpēc tā? Izskaidrojums ir pavisam vienkāršs - svētku kociņš siltajā telpā var nesagaidīt Ziemassvētkus.

Kad tu sāc rotāt māju ar lampiņu virtenēm un citiem Ziemassvētku dekoriem? Padalies ar to komentāru sadaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!