Foto: Publicitātes attēli
Siena ruļļi un salmu ķīpas mājoklī ir vien retajam, bet, ja ir šāda ekskluzīva iespēja, tad tās var izmantot arī netradicionāliem mērķiem, piemēram, lai izveidotu neparastas dārzeņu un ziedu audzēšanas dobes.

"Tavs Dārzs" ir sarūpējis radošas idejas no ideju vietnes "Pinterest" un "Instagram", kur redzami dažādi piemēri, kad siena ruļļos vai ķīpās tiek audzēti dārzeņi.

Jāteic, ka šo ideju īsteno ne tikai ārvalstīs, bet arī Latvijā. Piemēram, titulbildē redzams, kā Talsu novada skaistākā dārza titula ieguvēji iestādījuši ķirbjus siena rullī, bet kartupeļus – salmu vagā. Lūk, šeit vari pasmelties vēl citas neparastas idejas, kuras aizņemties no Talsu novada skaistākā dārza.

Princips ir visai elementārs, jo svarīgi ir siena rulli vai ķīpu piepildīt ar substrātu, lai tur varētu stādīt augus. Ja ir vēlme siena rulli vai ķīpu nostiprināt, lai sastādītie augi "neizveltos" pa malām laukā, tad apkārt var aplikt sietu, koka rāmi vai "savilkt" ar stingru auklu.

Ja arī tu savā dārziņā piekop šādu audzēšanas metodi, tad padalies pieredzē ar pārējiem "Tavs Dārzs" lasītājiem, rakstot to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Ja mājās nav siena ruļļa vai salmu ķīpas, tad var izlīdzēties ar siena kušķi, kuram apkārt aplikts siets. Lūk, piemērā redzams, ka šādi var audzēt arī kartupeļus.

No siena vai salmu ķīpām var veidot arī milzīgas puķu vai dārzeņu dobes. Atliks izdomāt, cik lielu dobi ir vēlme izveidot, tad salikt apkārt ķīpas un piepildīt "vidu" ar augsni. Vienīgi ar šādām dobēm visai sarežģīti ir atbrīvoties no nezālēm.

Ķīpas var nostiprināt arī ar koka rāmjiem. Kā redzams attēlā zemāk, pa vidu ķīpai ir iesprausts režģis, lai uz augšu varētu vīties ķirbji, bet gar koka rāmja malām ir sastādītas samtenes .

Pa vidu var sastādīt ne tikai augus, kas ir smagnēji un var no smaguma "izvelties" laukā ar visu augsni, bet arī mazākus, kas neprasīs lielas rūpes. Varbūt šādi tieši var ierīkot mini garšaugu dārziņu ar salātiem, lociņiem un citiem labumiem?

Šādi var audzēt arī zemenes. Turklāt tās lietus laikā netiks "apsistas" ar zemi.

View this post on Instagram

A post shared by Mandy Seneno (@mandyseneno) on Sep 12, 2017 at 9:26pm PDT

Savukārt zemāk redzamajā video vari aplūkot, cik gan veiksmīgi ķīpās tiek audzēti tomāti. Tiem apkārt ir aplikts statīvs

View this post on Instagram

A post shared by Sleeping Willow (@sleepingwillowfarm) on May 29, 2018 at 7:21pm PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!