Foto: Shutterstock
Darbīgākais laiks dārzā ir līdz Jāņiem - šajā laikā stāda, sēj, ravē, griež, kopj un cīnās ar dārza kaitēkļiem. Pēc tam kādu laiku varēs baudīt vasaru, priecājoties par sava darba augļiem.

9.jūnijā vēl var sēt burkānus. Sējot tieši šodien, vēlāk būs iespēja novērot, cik pamatots ir ieteikums sēt burkānus trīs dienas pirms pilna Mēness – tad tie augot vislabāk. Ja burkāniem izveidojušās pirmās īstās lapiņas, tos retina, atstājot starp augiem apmēram 1 cm attālumu. Pēc retināšanas augi jāaprušina un jālaista, taču jāatceras, ka vienmērīgi mitra augsne burkāniem nepieciešama visā augšanas laikā. Sēj arī galda bietes, rutkus, attiecīgu šķirņu redīsus rudens ražai. Kāļus, galda bietes un kolrābjus var stādīt, dēstiem izmantojot augus, kas izrauti, retinot agros sējumus.

10.jūnijā ravē nezāles. Ja vēl palicis kāds grozs neiestādītu kartupeļu, tos vēl var likt zemē – gan izaugs! Pēdējais laiks arī sakņu seleriju stādīšanai. Pavairo augus ar spraudeņiem. Stāda dekoratīvo koku un krūmu konteinerstādus.

11.jūnijā vēl stāda dažu vasaras puķu dēstus, pavairošanas dobē sēj uzpirkstītes, studentu neļķes, kāršrozes un citas divgadīgās puķes, ko vasaras beigās stādīs paliekamā vietā. Agrāk iestādītās viengadīgās puķes un ziemcietes mēslo ar vājas koncentrācijas barības vielu šķīdumu, piemēram, ar atšķaidītu kūtsmēslu uzlējumu vai nātru vircu. Mitrais un siltais laiks provocē pelēkās puves attīstību. Ja lilijām pamana pirmās bojātās lapas, tās norauj un iznīcina, profilaktiski palīdz augu laistīšana ar kosu novārījumu. Vāc ārstniecības augus. Norok tulpju un narcišu sīpolus, ja to laksti nodzeltējuši un sākuši iekalst. Griež un ziemas krājumiem gatavo rabarberu kātus. Sien pirtsslotas.

12.jūnija priekšpusdienā vāc ziedošos ārstniecības augus. Ir pēdējais laiks vākt kumelītes, kamēr tās vēl nav pārziedējušas. Pēcpusdienā varētu sēt rudens šķirņu salātus, arī cigoriņu salātus, taču dažādu astronomisku parādību ietekmē šī diena neesot labvēlīga sējai un stādīšanai. Ravē nezāles. Smalcina olu čaumalas – tās noderēs cīņai ar gliemežiem.

13.jūnijā appļauj zālienu, nopļauto masu kompostē, bet īsu zālīti var atstāt uz zāliena kā mēslojumu vai aplikt ap zemenēm, lai ogas nesaskartos ar augsni. Sēj dilles, salātus, spinātus, skābenes, lapu pētersīļus rudens ražai. Tukšajos zemes gabalos zaļmēslojumam sēj griķus, baltās sinepes, eļļas rutkus vai citus augus. Vāc dažādas mētras tējām. Uzmanīgi jāapskata piparmētru lapas, vai uz ziemā novājinātiem augiem nav parādījusies rūsa. Laista augus un mēslo puķes.

14.jūnijā ravē un apkopj tomātus un gurķus. Ja palikuši neiestādīti ķirbji un lauka tomāti, ir pēdējais laiks to izdarīt. Sēj zirņus un sviesta pupiņas rudens ražai. Augļu kokiem izgriež ūdenszarus, kas paguvuši izaugt pēc koku vainagu veidošanas pavasarī. Vāc ārstniecības augus, gatavo uzglabāšanai rabarberus un skābenes. Lasa gatavās ēdamo sausseržu un zemeņu ogas. Dod augiem virsmēslojumu.

15.jūnijs ir sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena. Appļauj nezāles, ravē. Taču svētdienā der atpūsties no nedēļas darbiem, priecāties par vasaras krāšņumu, par briestošo vai jau izaugušo ražu.

16.jūnijā sēj tā sauktos Jāņu burkānus, kas domāti patēriņam ziemā un ko novāks tikai pavēlu rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!