Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI
Latvijas pļavas priecē ar daudzām skaistām puķēm – margrietiņas, rudzupuķes, baltais un sarkanais āboliņš, madaras un, protams, ugunīgās skaistules magones. Pašlaik krāšņie magoņu lauki izdaiļo arī Latvijas dabu un liek aizsisties elpai garāmbraucējiem.

Magoņu ziedēšanas laiks gan ir pavisam īss, jo izplaukušas tās iztur vien dažas dienas, tomēr atsevišķas šķirnes labos apstākļos var viena gada laikā uzziedēt arī atkārtoti. Tas, ka magonēm jābūt ugunīgi sarkanā krāsā, gan ir mīts, jo pieejamas šķirnes, kuras rotājas arī oranžā, baltā, rozā un pat zili violetā krāsā, bet dažu šķirņu ziedi var būt par 15 centimetrus lieli.

Magones arīdzan ir lielisks augs nepacietīgajiem dārzniekiem, jo tās var sēt dobē uzreiz, neaudzējot dēstus iepriekš. Kā reiz portālam "Māja&Dārzs" norādīja dārzkopības speciāliste Antra Balode, īpaši skaisti tavu dārzu izrotās zīda magone un Kalifornijas ešolcija jeb Kalifornijas magone. Ar citiem vienkārši audzējamiem augi, kurus sēt uzreiz dobē, vari iepazīties šajā "Delfi" rakstā. Savukārt šajā rakstā atradīsi informāciju par to, kādus apstākļus nepieciešams nodrošināt magonēm, ja tās vēlies audzēt arī savā dārzā.

Viens ziedošs galamērķis, kurā baudīt pļavas puķu, tostarp magoņu, šarmu ir Puķu ceļš no Kauguriem līdz Trikātai, kas veidots kooperatīva "Vaks" un lauksaimnieku kopīgiem spēkiem. Vēl četrus galamērķus, kuros baudīt dabas skaistumu, atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!