Kaut gan pavasaris vēl nav iezīmējies pilnā sparā, Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza tropu un subtropu kolekcijās pilnā plaukumā briest eksotiskie augļi.

Kamēr daba vēl tikai pamazām atmostas pēc ziemas miega, subtropu mājā augļus briedina banāns (Musa x paradisiaca), citrons (Citrus x limon) un garšīgā monstera (Monstera deliciosa). Savukārt tropu mājā gatavojas augļi Arābijas kafijai (Coffea arabica) un pieņemas resnumā pušķu ananasa (Ananas comosus) raiblapainās šķirnes 'Variegata' kopauglis.

Kā portālam TavsDārzs.lv atklāja tropu un subtropu augu eksperte Inese Gudrupa, tad silto zemju augiem raksturīga ziedēšana cauru gadu, kā arī novērojama augļu pakāpeniska aizmešanās un gatavošanās, un LU Botāniskajā dārzā to var novērot citronam. Pašreiz citronu rotā smaržīgi ziedi un diezgan dūšīgs auglis. Citronam ir ne vien smaržīgi ziedi un aromātiski augļi, bet arī to lapas satur daudz ēterisko eļļu.

Palmu mājā esošā banānu augļu mīkstumā briest arī sēklas, kas ir tik lielas kā zirņi. Vienā auglī to varētu būt ap 70. Lai pilnībā izbaudītu banānu garšu, ir izveidotas bezsēklu banānu šķirnes, tāpēc veikalos nopērkamajiem augļiem nav sēklu, skaidro speciāliste.

Garšīgā monstera ir iecienīts telpaugs, bet ne vienmēr telpās tas zied un ražo augļus. Palmu mājā monstera ir ērti iekārtojusies uz slīpa, veca atmiruša palmas stumbra. Monsterai šeit ir nodrošināts gaisa mitrums, ko tā uztver ar garajām striķveida gaisa saknēm un pietiekami gaismas, tāpēc tā regulāri zied un briedina augļus. Monstera ir kallu dzimtas augs, tās zieds atgādina milzu kallu. Augam noziedot, seglapa nobrūnē, toties vālīte, uz kuras bija daudz sīku ziediņu, pieņemas resnumā. Tā ir gatava, kad gaisā izplatās salda, ananasam līdzīga smarža un no tās atlobās mazi sešstūra mizas gabaliņi. Kā jau nosaukums ''garšīgā mosntera'' vēsta, šis auglis ir ēdams, tas garšo līdzīgi ananasam, tomēr to nevar ēst lielos daudzumos, jo auglis satur kalcija oksalāta kristālus, kas kairina mutes gļotādu. Vairāk par monsteru un audzēšanu mājās uzzini šeit.

Arābijas kafijai augļi nogatavojoties kļūst sarkani un to iekšpusē ir divas plakanas sēklas bāli zaļā krāsā. Savu specifisko aromātu kafijas sēklas iegūst grauzdēšanas procesā, savukārt kafijas balto ziedu smarža atgādina jasmīnu aromātu.

Ananasa ziedkopa attīstīties sāka jau 2015. gada decembrī. Pašlaik redzamais ananasa auglis pieņemas resnumā. Tropu augļi gatavojas ilgi, 5–9 mēnešus, tāpēc ananasa pilngatavība gaidāma tikai šā gada rudenī. Kaut gan mēs ananasu uztveram kā vienu lielu augli, patiesībā ananass ir augļkopa, kas veidojas saaugot kopā daudziem mazākiem augļiem, kuri katrs attīstījušies no atsevišķa zieda, par eksotiskajiem augiem botāniskajā dārzā rezumē speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!