Foto: Ilze Sondore
Skaisti pagalmi, fantastiskas puķudobes un kopīga ģimeņu un kaimiņu rosīšanās – Viļānu apkārtnē saimnieki cītīgi rosās, lai sakoptu savu apkārtni un ar to priecētu arī citus. Šogad konkursa "Skaista muna tāva sāta" ietvaros Rēzeknes novada Viļānu apvienībā uzslavas par skaisti iekopto teritoriju guvuši sešu teritoriju iekopēji. Vairāk par tām pastāsta Viļānu Kultūras nama vadītāja Margarita Cakula.

Vairāku paaudžu kopīga saimniekošana


Sokolku pagastā skaisti saimnieko Olga Zvīdriņa ar dēlu Māri un mazmeitām Lindu un Agitu zemnieku saimniecībā "Akmeņtači". Tuvojoties mājai, jau pa gabalu var pamanīt sakārtoto saimniecību un skaisto piebraucamo ceļu. Mājas nosaukums ir radies, pateicoties lielajam akmeņu daudzumam tajā apvidū. Tie ir redzami visur, un saimnieki veiksmīgi tos izmanto arī saimniecības apkārtnes labiekārtošanā.

Saimniecībā nodarbojas ar lopkopību, taču saimniece ļoti veiksmīgi nodalījusi saimniecības zonu, dārzu un atpūtas zonu. Teritorijas sakopšanas darbos lielas palīdzes Olgai ir mazmeitas. Saimniekošana prasa lielu fizisko darbu, tomēr tas sniedz arī lielu gandarījuma sajūtu. Saimniece norāda, lai mājās kļūtu patiesi silti un mājīgi, ir jābūt cieņai un savstarpējai sapratnei ģimenē, patiesi jāmīl savu dzimto vietu un jāiemāca to arī saviem bērniem un mazbērniem.

Svarīgi mācīties no kļūdām

Braucot pa nelielu meža celiņu Dekšāres pagastā, nemaz nevar iedomāties, ka aiz līkuma un lazdu alejas pavērsies skats uz skaistu, plašu un sakoptu māju teritoriju ar košumkrūmu stādījumiem. Te atrodas saimnieces Ritas Ikaunieces "Lazdu" mājas. Uz zāliena fona rindojas daudzās dažādās un krāšņās puķu dobes. Mazās arhitektūras formas lieliski iederas apkārtējā vidē, turklāt saimniece dekorējusi saimniecībā nepieciešamos priekšmetus ar īpašu pieeju.

Saimniece šajās mājās saimnieko jau 30 gadus. Viņas profesija nav saistīta ar dārzkopību, taču teic, ka gadu garumā, mācoties no kļūdām, tomēr ir izdevies izveidot brīnišķīgu daiļdārzu, kas priecē acis un sirdis gan saimniekiem, gan viesiem.

Dārzs, kuru papildina krāšņie skujkoki

Dekšāres centrā, mājās "Zīlītes", jebkurā laikā var pamanīt saimnieku Natālijas un Gunta Locānu īpašo attieksmi pret vides sakārtošanu. Saimnieki centušies padomāt par kopskatu, par dārza un atpūtas zonas izvietojumu. Tāpat saimnieki ir parūpējušies arī par dārza noformējumu, kur krāšņi izauguši dažādu veidu skujkoki, kas piešķir dārzam savu šarmu. Jauka un plaša atpūtas zona ģimenei un viesiem, sakoptas saimniecības ēkas.

Pašiem sava vīnogu aleja

Viļānu pagasta zemnieku saimniecībā "Dadži" saimnieko Sergejs un Irēna Kaļiņini. Šo teritoriju viņi iekopj jau četrus gadus un ir izveidojuši atpūtas vietu "Veiksmes sala". Saimnieki laipni izrāda iekopto teritoriju, kur māk pastāstīt par katru apskates objektu. Saimnieki teic tā: "Cilvēku iztēles lidojumam nav robežu un katram ir savs priekšstats par lauku dzīvi. Ja tu tajā iekļūsi, tā nekad tevi nelaidīs vaļā, vai, precīzāk, tu negribēsi to palaist vaļā."

Teritorijā izveidotas atpūtas zonas – rotaļu laukums bērniem, ugunskura vieta ar sēdvietām, atpūtas namiņš, dīķa vidū izveidota saliņa, uz kuru ved tiltiņš. Šī vieta kalpo īpašām ceremonijām kāzās un kāzu jubilejām, tur izveidots arī mākslīgs ūdenskritums, lai dīķī dzīvotu zivis. Teritorijā ir iekopts augļu dārzs, košumkrūmi, izveidota vīnogu aleja. Arī senie sadzīves un saimniecības priekšmeti atraduši savu vietu dārza interjerā.

Kopīgas talkas skaistai apkārtnei

Viļānu pagastā saimnieko arī Fominu un Samsonovu ģimenes. Svarīgākais ir visu darīt ar prieku un sirds degsmi, norāda saimniece Inta, laipni izrādot savu valstību. Mājas iedzīvotāji ir atbildīgi par savas apkārtējās vides uzturēšanu un sakopšanu, cenšas teritoriju ap māju padarīt ziedošu, stādot puķes gan dobēs, gan traukos, rīkojot kopīgas talkas. Prieks ir par jauniešiem, kuri saviem spēkiem ierīkojuši laukumu sporta spēlēm.

Viļānu Sv. Erceņģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīca un klostera dārzs

Viļānu baznīca un tās dārzs ir kļuvuši par iecienītu svētceļnieku apmeklētu vietu un arī tūristu apskates objektu. Baznīcas prāvests Rinalds Stankēvičs daudzu gadu garumā pratis labiekārtot baznīcas teritoriju, iedvesmojot citus labiem un paliekošiem darbiem.

Baznīcas apkārtnē ir vairākas meditācijas vietas – Sv. Terēzes kapela un rožu dārzs, Rožukroņa dārzs, Krustaceļš. Tur var apskatīt un kavēties meditācijās pie skulptūrām sakrālajā laukumā. Baznīcas teritorija ir gaumīgi, skaisti, estētiski baudāma katram, kas vēlas to apmeklēt. Teritorija apzaļumota ar ziedaugiem un skujkokiem, bet īpaši daiļumu vairo iekoptās un ziedošās rožu dobes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!