Foto: DELFI
Kašu ģimenes dārzu Balvu novada Tilžas pagasta "Ezerlīčos" varētu dēvēt par mazo "Latvijas Stounhendžu", jo viņu mājas pakalniņā gulst simtiem mazāku un lielāku akmeņu, kas pārsteidz ar saviem izmēriem, krāsu dažādību un neparastajiem stāstiem, kā tie nokļuvuši pie Kašu ģimenes, nemaz nerunājot par mītiskajiem aspektiem – kāds akmens izskatās pēc lidojošā šķīvīša, citā atstāts milža pēdas nospiedums, bet vēl kāds akmens izmantots dzemdībās.

"Ezerlīčos" saimnieko Skaidrīte ar vīru Ēriku, kā arī viņu meita Vivita Višņekova ar savu vīru Jāni un diviem bērniņiem. Darāmā šajās mājās netrūkst, un var tikai apbrīnot šo cilvēku čaklumu, neizsīkstošo enerģiju un dzīvesprieku. Ģimene audzē gaļas lopus, aprūpē 130 bišu saimes, lolo ziemciešu stādus, darina rotas un vēl ir iespaidīga akmensdārza saimnieki, kas piesaista ne vienu vien tūristu, ainavu arhitektu un arī pētnieku. "Tad pētniekiem par akmeņiem ir strīdi, viņi viens par otru ir gudrāki," smejoties teic Ēriks.

"Mājas mums sauc par "Ezerlīčiem," jo mēs atrodamies starp diviem ezeriem – Ūdrenes ezeru un Raicenes. Savukārt "Dievžeikari" mums ir ciema nosaukums. Izrādās, ka pie mūsu mājas krūmu pudurī ir lielais "Dievžeikaru" akmens, tas ir milzis, mēs pat nezinām, cik dziļi zemē viņš ir," stāsta mājas saimniece Skaidrīte. "Ezerlīči" ir mājvieta simtiem akmeņu, kas atvesti no tuvākiem un tālākiem nostūriem, kā arī šeit ir īsta ziemciešu paradīze, kuru aprūpē Vivita. Savulaik Skaidrīte ar Ēriku audzējuši 500 krāšņas lilijas, bet tagad augu lološanu un zināšanas no saviem vecākiem pārņēmusi meita.

Liliju un ziemciešu kaislība

Savulaik Kašu ģimenei bija iespaidīgs karalisko liliju dārzs, kas bija iemantojis slavu ne tikai vietējā pagastā, bet arī ārpus tā robežām. Daudzi dārza entuziasti klātienē brauca lūkot skaistos liliju laukus, kur bija ap 500 liliju šķirnēm, kā arī iegādājās brangos sīpolus, bet tagad liliju audzēšana tik lielos apmēros ir piebremzēta. Kā stāsta Skaidrīte, pašlaik varētu būt vien ap 100 liliju šķirnēm. Tagad ģimene pievērsusies ziemciešu stādu audzēšanai – dienlilijām, peonijām, flokšiem un citiem augiem. Pēc ziemcietēm, kā stāsta Vivita, ir ļoti liels pieprasījums. Tomēr lilijas, lai gan to tagad ir krietni mazāk, joprojām ģimenei ir mīļas puķes. Tētis Ēriks ir ļoti aizrautīgs martagonliliju audzētājs, un pašlaik, kā stāsta Vivita, tās ir ļoti pieprasītas, turklāt martagonlilijas ir arī dārgākas par parastajām lilijām, jo dažviet viens sīpols maksā pat 15 eiro. "Martagonlilijas ir tāds ekskluzīvs augs," secina Skaidrīte. Arī meita viņu papildina, sakot, ka martagonlilijas audzētavās ir pat deficīts, ļoti grūti ir atrast. Ģimene meklē kādu ekskluzīvāku un skaistāku martagonliliju, bet ārzemju audzētavās vairs nav liela piedāvājuma, jo pieprasījums pēc šīm puķēm ir pārāk liels. "Amerikā ir, bet tā mums ir ciet, nevaram pasūtīt," noteic Ēriks. Tagad Vivita liliju audzēšanu uz lauka plāno pārcelt uz siltumnīcām, jo tas ir izdevīgāk. "Lai nesanāk tā, ka nav sīpolu nedz pašiem pavairošanai, nedz arī pārdošanai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!