Foto: Shutterstock
Lai birojs mājās efektīvi pildītu savus galvenos pienākumus – raisītu produktivitāti un uzlabotu cilvēka spēju nodoties darba pienākumiem pat tiem, kuriem no mājas strādāt netīk, ir svarīgi to pārdomāti iekārtot. Iepazīsties ar pāris efektīviem knifiem, kā uzlabot iekārtoto darbavietu, vienlaikus saglabājot to funkcionālu un gaumīgu.

Vairāk augu, mazāk stresa

Izrādās, ka pat viens augs, kas atrodas uz rakstāmgalda, pie kura tiek pavadītas ilgās darba stundas, var palīdzēt rast mājīguma sajūtu, mazināt stresu un pat mudināt galdu regulārāk sakārtot, norāda portāls "Better Homes and Gardens". Ja tas nav gana labs iemesls, lai savā jaunajā darbvietā ieviestu nedaudz dzīvības un zaļuma, pētījumi liecina, ka augiem ir laba ietekme uz produktivitāti, tātad, augi ne vien mazinās stresu, bet arī palīdzēs tev sasniegt labāku rezultātu darbā. Ja uzskati, ka neesi apveltīts ar "zaļajiem pirkstiņiem", neuztraucies, jo situāciju iespējams uzlabot arī ar mākslīgo augu palīdzību, kas mūsdienās izskatās tikpat izcili kā īstie augi, turklāt neprasa neko vairāk, kā ik pa laikam putekļu notraukšanu no lapām.

Lieliski, ja savu darbavietu vari izvērst pie kāda no mājokļa logiem, lai ik pa laikam vari atpūtināt acis un atjaunot enerģiju, skatoties uz apkārtējo ainavu – it īpaši ja aiz mājokļa logiem veras skats uz kokiem, ezeru vai kādu citu ūdenskrātuvi, norāda portāla "Houzz" eksperte Selija Augustīne.

Foto: Shutterstock

Dizains un interjers – tavās rokās

Viens no galvenajiem ieguvumiem, strādājot no mājām, ir tas, ka biroja iekārtojumu vari izvēlēties pats! Aizmirsti gaišos biroja galdus, kurus tik viegli apķēpāt ar tinti vai nosmērēt ar izlijušu kafiju – izvēlies melnas krāsas galda virsmu un materiālu, kas pieskaņojas pārējam istabas interjeram. Tieši tāpat izvēlies savai gaumei tīkamāko biroja krēslu un citus sīkumus. Galvenais ir ievērot pamatprincipus, lai birojs būtu ergonomisks. Ilgstoši strādājot pie datora, ir sevišķi svarīgi laiku pa laikam atpūtināt acis (ik pēc 20 minūtēm 20 sekundes nepieciešams skatīties 20 metru attālumā – šis ir viens no risinājumiem, kā atpūtināt acis). Šī iemesla dēļ nav ieteicams darbavietu iekārtot vietā, kur nav iespējams raudzīties tālumā, piemēram, rakstāmgaldu novietojot tieši pret sienu.

Ja vēlies vairāk platības, kur novietot darbam nepieciešamos dokumentus vai citas lietas, vari izvēlēties L veida rakstāmgaldu. Savukārt, ja koncentrēties traucē pārējais mājokļa dizains, kas neļauj novilkt skaidru robežu starp mājīguma un darba sajūtām, izveido atsevišķu darba stūrīti, to nodalot no pārējās telpas, tādejādi radot arī neitrālāku fonu virtuālajām sapulcēm un iztiekot bez lieliem remotdarbiem. Viens no veidiem, kā darbavietu nodalīt no pārējās telpas, ir izmantojot aizslietni, kuru ir itin viegli gan uzstādīt, gan novākt, kad tas nepieciešams. Kā patstāvīgs, taču arī estētisks risinājums telpu sadalīšana ar skapi, piemēram, grāmatplauktu, kur daļu no plauktiem varēsi izmantot arī darba piederumu novietošanai. Citas interesantas idejas, kā telpu sadalīt vairākās zonās, meklē šajā rakstā.

Foto: Shutterstock

Svarīgākais – labs apgaismojums

Ja mājoklī sākotnēji nebija paredzēts atvēlēt konkrētu telpas zonu biroja izveidei, visticamāk, ka nav ierīkots arī atbilstošs apgaismojums darbavietai. Ideālā gadījumā darbavietai mājās būtu jābūt ar lielisku dabisko apgaismojumu, savukārt izvēloties biroja apgaismojumu, kā iespēju apsver regulējamu galda lampu, kurai iespējams mainīt krāsu temperatūras. Pētījumi liecina, ka siltāka gaisma (dzeltenā) uzlabo radošumu, savukārt vēsāka gaisma (zilā) palielina koncentrēšanos.

Iedvesmojošā māksla

Lai darbadienu padarītu nedaudz košāku un jautrāku, pie sienām vari piekarināt spilgtu mākslinieku šedevrus. Mākslas darbi palīdzēs tev justies motivētākam un darbam nodoties daudz produktīvāk, turklāt dažādu vizuāli interesantu un dekoratīvu objektu novietošana uz rakstāmgalda vai tā tuvumā nodrošināt arī to, ka ik pa laikam novērsīsi uzmanību no datora ekrāna, tādejādi atpūtinot acis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!