Foto: Shutterstock
Ar mājokļa interjeru ir gluži kā ar apģērbu – katru gadu tiek paziņotas jaunas tendences, īpašā gada "top" krāsa, nemaz nerunājot par jauniem materiāliem un inovatīviem risinājumiem. Kas modē ir šoruden? Kuras lietas ir novecojušas? Ko sagaidīsim no interjera dizaina nākamgad? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem portālam "Māja&Dārzs" sniedz "Ikea" interjera dizainere Rita Rimkė.

Dizainere septembra sākumā sākumā apmeklēja izstādi "Salone del Mobile. Milano", kas ir nozīmīgs pasākums mēbeļu un interjera dizaina jomas speciālistu aprindās. Savos iespaidos viņa dalās arī ar portāla "Māja&Dārzs" lasītājiem, kā arī speciāliste atbild uz aktuālajiem jautājumiem par to, kas mājokļa interjera dizainā ir aktuāls pašlaik un būs aktuāls nākamajā gadā.

Kādas interjera tendences ir aktuālas šoruden?

Interjera dizaina un mēbeļu dizaina jomā ienāk vairāk krāsu, matētas virsmas un skulptūras. Šoruden interjerā dominē dabiskie toņi ar tumši sarkaniem, oranžiem, ziliem vai blāvi zaļiem akcentiem. Blāvi zaļais tonis simbolizē saikni ar dabu. Šajā laikā savu zvaigžņu stundu piedzīvo monohromie un smilškrāsas toņi. Pašlaik aktuālākā tendence ir smilškrāsas toņu minimālisma un Wabi-Sabi stila apvienojums.

Foto: Publicitātes foto
Interjera dizainere Rita Rimkė.

Kas iziet no modes?

Interjera dizaina un modes tendences ir cikliskas – tās iziet no modes un pēc laika atgriežas jaunā, mūsdienīgākā izpildījumā. Pēdējos gados bija moderni mājās veidot džungļu noskaņu ar telpaugiem, taču šogad šī tendence kļuvusi smalkāka, niansētāka, un zaļie akcenti ir iestrādāti plauktu sistēmās, un tos kombinē ar interjera priekšmetiem. Šogad dominē elegantāks un strukturētāks dizains. Līdzīgas pārmaiņas piedzīvojušas neona krāsas interjerā: tās bija ļoti populāras pirms dažiem gadiem, taču tagad spilgto neona krāsu vietā nākušas izteiksmīgas krāsas saskaņotos un klusinātos toņos un dažādi raksti.

Vai modē atkal būs kāda no agrākajām tendencēm?

Mēbeļu dizainā atgriežas agrākās tendences mūsdienīgā izpildījumā. Jaunas vēsmas gaidāmas dīvānu un mīksto atpūtas krēslu segmentā – tagad tos ražo zemākus un kompaktākus. Savas pozīcijas zaudē masīvi atpūtas krēsli ar augstu atzveltni. Mēbeļu liektās un noapaļotās detaļas atgādina mēbeļu modi, kas bija populāra 20. gadsimta 70. un 80. gados. Tagad sēdmēbeles, jo īpaši atpūtas krēsli, var būt pat interjera centrālais elements, jo mūsdienās tie mēdz pat vizuāli līdzināties skulptūrai.

Interjers rudenīgās noskaņās, neiztērējot daudz naudas un nepērkot jaunas mēbeles?

Vienkāršākais veids, kā ar nelieliem tēriņiem atsvaidzināt mājokļa interjeru, ir nomainīt tekstilizstrādājumus un dekorus. Jaunas vēsmas interjerā var ienest, piemēram, nomainot aizkarus, paklāju, spilvendrānas, gultas pārklāju, vāzes un citus dekoratīvos interjera priekšmetus vienotā krāsu gammā.

Milānas izstādē skaidri tika izceltas krāsu tendences nākamam gadam. Dažas krāsas, piemēram, baltā krāsa un dažādi zemes toņi, ir nemainīgi favorīti jau vairākus gadus, taču šajā izstādē bieži bija sastopamas arī košas krāsas. Šajā sezonā dominējošais būs zaļgani pelēkais "Evergreen Fog" tonis, ko izmantos sienu apdarē, mēbelēm un interjera dekoriem. Savukārt līdz šim tik iecienīto sarkano ķieģeļu toni nomainīs vēsāki toņi.

Ko varam sagaidīt interjera dizainā 2022. gadā?

Uzskatāma tendence ir izmantot mazākas un funkcionālākas mēbeles. Tas ir saistīts ar pieaugošajām ikdienas vajadzībām mazākā mājoklī – ērta dzīve nelielā mājoklī kļūst arvien aktuālāka visā pasaulē.

Pašlaik modē ir dažādu ģeometrisko formu mēbeles vai plānas, šķietami gaisīgas konstrukcijas mēbeles, kas izskatās pavisam vieglas. Piemēram, lampas ar īpaši tievu statīvu, gandrīz neredzamas konstrukcijas grāmatplaukti un atpūtas krēsli ar plānu sēdvietu un smailām kājām – izvēloties šādas mēbeles interjerā neveidosies smagnējs koptēls. Šim raksturojumam atbilst gan daudzi jauno modeļu krēsli, gan klasiska dizaina krēslu mūsdienīgas variācijas.

Mēbeļu krāsu un materiālu izvēlē vērojama tuvināšanās dabai, jo mēbeļu ražošanā pieaug pieprasījums pēc koka, marmora un stikla. Krāsu un tekstūras dažādības dēļ koksne ir ļoti pateicīgs materiāls daudzveidīga dizaina veidošanā. Aktualitāti zaudē zelta un vara metāliskā krāsa, un tās vietā nāk melns matēts vai hromēts metāls. Atgriežas arī stikla mēbeles, dodot priekšroku matētam stiklam. Aktuālie audumi šajā sezonā ir samts, āda un austi audumi.

Mēbeļu dizainā pieaug ilgtspējas loma, un mēbelēm un citiem interjera priekšmetiem arvien biežāk novērojamas dažādas ilgtspējas iezīmes – mēbeles izgatavo no materiāliem, kuros ir vairāk dabiskas izcelsmes sastāvdaļu, vai no pilnīgi dabiskiem vai ilgtspējīgiem materiāliem. Pieaug arī ilgtspējīga un inovatīva transporta nozīme, lai samazinātu enerģijas un dabas resursu patēriņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!