Foto: Shutterstock
Skaistās un dauzkrāsainās fuksijas ar savu daili ir beigušas priecēt, bet tagad klāt ir to miera periods, kad ziedus neredzēsim līdz pat nākamā gada vasaras sākumam. Kā rūpēties par fuksijām ziemā un kas jāņem vērā auga kopšanā, lai tās bagātīgi ziedētu, taujājām zinošajai fuksiju kolekcionārei Valentīnai Lozberei.

Kā stāsta pieredzes bagātā kolekcionāre, augiem jau sen jābūt sanestiem iekštelpās. Tos parasti ienes tad, kad gaidāmas salnas, jo šis augs zemas temperatūras pacieš, bet "mīnusus" gan nē.

Šiem augiem nepatīk krasas temperatūras maiņas, tāpēc augs pie iekštelpām jāsāk radināt laicīgi. Pa dienu (septembrī un oktobrī, kad vēl ārā ir silti) augs var palikt ārā, bet naktī to vajadzētu ienest iekštelpās. Augam viennozīmīgi nepatiks, ja tas no dārza tiks ienests telpā, kur ir +25 grādi un vairāk. Tad tas sāks birdināt lapas un izrādīt nepatiku. Labāk augu būtu nest vēsākās telpās, kur gaisa temperatūra ir +15 grādi. Ideālā temperatūra šiem augiem, kā norāda kolekcionāre, būtu +15 līdz +18 grādi pēc Celsija, kā arī tāda telpa, kura ikdienā netiek apkurināta, piemēram, veranda. "Ideāls variants būtu augus nolikt uz palodzes, kur nav ļoti auksti. Telpā jābūt mērenam klimatam, tad būs ideāli," tā Lozbere, kura iesaka augu novietot pie logiem, kas vērsti uz rietumu vai austrumu pusi.

Kad augs ienests iekštelpās, tad tai par trešdaļu jāapgriež dzinumi, jāatstāj fuksijai lapas, bet pats pods jānoliek gaišā vietā. Jāņem vērā, ka šos augus nevajadzētu novietot tiešos saules staros. Savukārt, ja saules gaismas būs par maz, tad augs sāks stīdzēt. "Ja fuksija ir ļoti izstīdzējusi, tad uz pavasara pusi var apgriezt dzinumus," norāda Lozbere. Taujāta par fuksiju laistīšanu un mēslošanu ziemā, kolekcionāre uzsver, ka ziemā šos augus viennozīmīgi nevajag mēslot. Laistīt ar ūdeni vajag mēreni.

Kā rūpēties par fuksijām pavasarī un vasarā

"Ja martā ir saulains laiks, tad var atsākt mēslošanu. Šajā laikā augus var arī pārstādīt," darāmos darbus ieskicē kolekcionāre. Viņa arī labrāt dalās pārstādīšanas niansēs – fuksija jāizņem no vecā poda ārā, tad šī vecā zemīte ir nedaudz jāpabužina, bet pēc tam augs jāpārstāda kūdrā. "Pēc savas pieredzes varu teikt, ka vislabākā ir rupjās frakcijas kūdra. Ja pārstāda tādā kūdrā, tad mēnesi augu var nemēslot. Tikai laistīšana jāveic prātīgi un mēreni, jo fuksijām nepatīk pārlaistīšana. Starp citu – fuksijām patīk arī lapu rasināšana," atklāj Lozbere. Ja ir aprīļa beigās un ir silts laiks, tad augu var nest ārā – dārzā.

"Lai augs bagātīgi ziedētu – vajag galotņot! Nevajag baidīties no galotņu nokniebšanas," iedrošina kolekcionāre. "Ziedēšanas laikā augam noderēs arī mēslojums, kuram klāt ir vairāk fosfors, piemēram, "Dzeltenais Kristalons"." Kā galotņot fukcijas, lūko šeit.

Savukārt šajā rakstā varēsi izlasīt noderīgu informāciju par populārāko vasaras puķu pārziemināšanu, piemēram, petūnijām, begonijām un citiem augiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!