Foto: Shutterstock
Tiem, kam ir kombinācija dārzs un kaķis, noteikti zina problēmas par mājas mīluļu vēlmi iezīmēt teritoriju arī dobēs un dažkārt tur arī nosnausties, kas mēdz nevēlami ietekmēt dārza augšanas procesu. Tas gan nenozīmē, ka šādu kombināciju uzturēt ir neiespējami, jo pastāv vairāki risinājumi kā šādas situācijas vērst par labu.

Augi, kurus necieš kaķi

Nav arī tā, ka kaķi labprāt dosies izrakņāt kuru katru dobi, jo ir atsevišķi augi, kuru smaržu mājdzīvnieki necieš, tāpēc no tām dobēm turēsies pa gabalu. Pārsvarā visus augus, kas nepatīk kaķiem, raksturo izteikti specifisks aromāts.

Viens no dārza augiem, kuru klātbūtni necieš kaķi, ir samtenes. Interesanti, ka samteņu aromātu ne īpaši atzīst arī vairums cilvēku, tāpat arī kaķi turas pa gabalu no šiem ziediem. Tā kā samtenes ir puķes, kas zied teju vai visu vasaru, ir vērts tās ieviest gar dobes malām un arī pa vidu, lai kaķim nebūtu vēlēšanās tur rušināties. Starp citu, rudenī samtenes var sasmalcināt un ierakt zemē, tad arī aukstajā sezonā kaķis nerušināsies pa dobēm.

Matiolas, kas savu aromātu, ziediem atveroties atrāda tieši vakarā, arī raisa kaķiem nemīlamu aromātu. Tā kā vakaros kaķi mēdz doties peļu medībās, tad dobēm, kur augs matiolas, kaķis noteikti ies ar līkumu.

Arī pelargonijām, kas ir jau biežāk sastopamas dārzu iekārtošanā, ir spēja atbaidīt kaķus, tāpēc to ieviešana jo īpaši jāapsver kaķu saimniekiem.

Ar diezgan specifisku aromātu lapās izceļas puķu tabaka, kuru noteikti nevilina kaķus, tāpat kā piretras ar savu ne tik uzmācīgo smaržu.

Ja esi novērojis, ka pavasarī kaķis jau pamanījies izrušināt liliju sīpolus, tad zini, ka tas tikai tāpēc, ka kaķis necieš šo ziedu aromātu. Gluži tāpat kā vairumam cilvēku liliju smarža sagādā galvas sāpes, arī kaķiem netīk šis spēcīgais aromāts, tāpēc tās var ieviest ja pašiem ziedi tīk un gribas pasargāt citas dārza puķes no kaķu klātbūtnes.

Interesanti, ka no ēdamiem augiem kaķiem netīk diļļu un koriandra smarža, tāpēc šos zaļumus vērts ieaudzēt tāpēc vien, lai netiktu sabojāti pārējie siltumnīcā vai dobē augošie augi. Vēlmi neatgriezties dobē veicinās arī ķiploku audzēšana, kas ir pat ļoti vēlama mūsu pašu veselībai.

Mājdzīvnieku nīsto augu sarakstā ietilpst arī suņu plektrants, kas dēvēta arī par suņu puķi, arī tā aizbiedē kaķus no dobes, kur tās aug. Šim augam piemīt biezas, pelēkzaļas, apaļas lapas ar nelielu apmatojumu. Šis augs netīk gan suņiem, gan kaķiem, jo lapas izdala specifisku ēterisko eļļu aromātu.

Alternatīvas mājdzīvnieku aizbiedēšanā

Ja ar puķu iestādīšanu nav gana, vai arī tās nav gluži piemērotas dārza kopējam tēlam, var izmantot dažādas alternatīvas. Viena no tām – samaltu čili vai melno piparu izbārstīšana gar dobes malām. Smarža ir spēcīga, pat kodīga, tāpēc kaķi un arī suņi necentīsies pārvarēt šo spēcīgo aromātu barjeru.

Kaķiem netīk arī apelsīnu, citronu, greipfrūtu un citu citrusu specifiskais aromāts, tāpēc var izbārstīt arī sarīvētu miziņu vai iepilināt gar dobēm kādu citrusu ēterisko eļļu.

Izrādās kaķiem ne īpaši patīk rušināties pa dobēm, kas noklātas ar pērnā gada koku lapām, jo tās sasmērē kaķa kažociņu. Tomēr lapas nav diez ko pievilcīgas dobē, tāpēc šādu alternatīvu reti kurš izmanto. Līdzīgi var darīt ar žākļveida kociņiem, kas ir asi, jo kaķis nelabprāt durstīs sev ķepas un kažoku šādās vietās.

Speciālie līdzekļi

Tā kā mājdzīvnieku nevēlamā klātbūtne dobēs ir visai bieži sastopama problēma, tad ir radīti arī speciāli līdzekļi šādiem nolūkiem. Gan dārzkopības veikalos, gan arī zooveikalos ir pieejami dažādi aerosoli, gela graudiņi, pulveri un citi līdzekļi, kas jālieto gana regulāri, lai varētu panākt vēlamo efektu, tomēr šī var būt ļoti laba alternatīva.

Svarīgi zināt, ka šie līdzekļi nekaitē pašiem augiem, jo tie veidoti no speciālām vielām, tā kā tie kalpos tikai kaķu un citu mājdzīvnieku aizbiedēšanai, ne augu iznīdēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!