Foto: Shutterstock
Skaistās cinnijas, sauktas arī par cīnijām, ir rudens vēstneses, kas pārsteidz ne tikai ar košajām krāsām, bet arī ziedu formu. Kad stādīt cinnijas, kāda ir to šķirņu dažādība, kā arī – kā par tām parūpēties, portālam "Tavs Dārzs" stāsta dārzniece, "Agrimatco Latvia" konsultante-agronome, mikrobioloģe, bloga "Dārzniece" un "Augueksperts.lv" veidotāja Jūlija Vilcāne.

Zinnia elegans – elegantās cinnijas ir piedzīvojušas milzīgu izrāvienu pēdējos gados, to šķirņu daudzveidība, toņu dažādība un krāsu salikumi nebeidz pārsteigt.

Tie, kam patīk dāvināt ziedus ar nozīmi, cinnijas apzīmē izturību, ilgstošu draudzību, labbūtību un atmiņas! Šie apzīmējumi arī raksturo cinnijas kā augus – izturīgi, reiz sākušas ziedēt, zied līdz salam, turklāt tās ir lieliskas gan pušķos vienas pašas, gan kā pušķa pamatne citiem ziediem!

Kas ir cinnijas?

Cinnijas ir viengadīgi augi. Visplašāk audzētā ir Zinnia elegans, mūsdienās sastopamas šķirnes īsti pat nav saskaitāmas. Cinnijām var būt: vienkārši ziedi, puspildīti un pildīti. Ziedu krāsa var būt viena toņa – piemēram, izteikti sarkana vai laima zaļa, kā arī dažādi toņu salikumi. Cinniju ziedu ziedlapiņām var būt dažāda forma, un arī pēc tās cinnijas var iedalīt, piemēram – kaktusziedu, vai dālijziedu, skabiozziedu, krizantēmu utt. Cinnijām ir vēl viena lieliska īpašība – to atvērtie ziedi pievilina bites un citus derīgos kukaiņus!

Jaunumi un interesantākās cinniju šķirnes


Cinniju šķirnes varētu iedalīt vismaz trīs grupās, pēc to pielietojuma:

  • Neliela auguma cinnijas podiem, dobēm, kastēm;
  • Kupli augošas cinnijas dobēm, apstādījumiem;
  • Cinnijas grieztajiem ziediem, ar liela izmēra ziediem un izteiktiem ziedkātiem.

Šķirnes podiem, neliela auguma:

  • 'Dreamland'.
Foto: SIA Agrimatco Latvia
Zinnia-F1 Dreamland Red.
Foto: SIA Agrimatco Latvia
Dreamland krāsu mix.

Šķirnes grieztiem ziediem un pastādījumiem (pēc izvēles)

  • Skabiozziedu cinnijas, 'Zinderella' sērija dažādos toņos, ar maigu pāreju. Ziedu vidusdaļa īsākām ziedlapiņām, atgādina skabiozu ziedus;
Foto: SIA Agrimatco Latvia
Foto: SIA Agrimatco Latvia
  • Lielziedu cinnijas, "Benary's Giant" sērija ar izteikti lieliem ziediem sulīgos toņos – violeti, koraļsārti, zaļi, vīna utt.
Foto: SIA Agrimatco Latvia
Benary's Giant zaļās cinnijas.
Foto: SIA Agrimatco Latvia
Foto: SIA Agrimatco Latvia

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!