Foto: Shutterstock

Nekas tā nesabojā prieku par darbošanos dārzā, kā laputis, kas apsēdušas kādu krūmu. Kā cīnīties ar mazajiem kaitēkļiem paša spēkiem? "Tavs dārzs" smēlās padomus no tautas pūra lādītes portāla "Cālis" forumā.

Laputīm aukstums mēdz nekaitēt un, parādoties siltākam laikam, tās aizvien savairojas. Laputis mēdz apsēst krāšņumaugus, ābeles, bumbieres, ķiršus, plūmes, upeņu un jāņogu krūmus.

Visefektīvākie cīņai ar laputīm, protams, ir ķīmiskie līdzekļi, tomēr ar 2016. gada 1. janvāri to lietošana cīņai ar laputīm ir aizliegta. Savulaik viens no populārākajiem paņēmieniem bija "Decis", taču šo līdzekli šobrīd pārdod tikai ļoti mazos iepakojumos.

Pret laputīm palīdz arī veterināraptiekās nopērkamais "Neostomosan" – to nepieciešams atšķaidīt ar ūdeni un tad ar pulverizatora palīdzību uzsmidzināt uz auga. Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) gan vēlreiz atgādina, ka "Neostomazāns" nekādā gadījumā nav paredzēts dārza augu kaitēkļu apkarošanai – tā sastāvā ir bīstamas ķīmiskas vielas, un, lietojot šos preparātus neparedzētam mērķim, piemēram, augu apstrādei, – sekas var būt neprognozējamas – videi, bet jo īpaši cilvēku veselībai. Šeit vari izlasīt plašāk VAAD skaidrojumu par to, kāpēc "Neostomazāns" un "Cobra" nav paredzēti dārza augu kaitēkļu apkarošanai.

Amizants, tomēr visai labs līdzeklis cīņai ar laputīm ir arī kola. To ielej pulverizatorā, pievieno mazliet sarīvētas ziepes un uzsmidzina uz auga. Laputis ne tikai iznīks, bet arī salips kopā un ar ūdeni noskalosies no auga. Šo līdzekli gan vajag izsmidzināt regulāri, jo tā iedarbība ir īslaicīga.

Lai laputis neievazātu, jālūko, lai augu tuvumā nebūtu skudru. Tieši šie kukaiņi ievazā laputis, kas pēc tam nograuž rožu, jāņogu un citu augu lapas. Vairāk par skudru iznīdēšanu lasi šeit.

Vēl viens līdzeklis, kas var palīdzēt – tomātu lapu uzlējums. Šo novilkumu var pagatavot pats un uzsmidzināt uz kaitēkļu apsēstajām vietām. Pēc dažām smidzināšanas reizēm laputis pazudīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!