Foto: Publicitātes foto

Garšaugus dārzā var audzēt ne tikai dobēs vai puķu podos, bet pastāv arī vēl citi radoši veidi. Iedvesmojoties no portāla "Houzz", piedāvājam aplūkot 14 radošas idejas, kuras var aizņemties arī sava garšaugu dārziņa izveidošanai.

Šajā rakstā vari izlasīt informāciju par to, kuri ir pieci viegli kopjami garšaugi, kuriem vajadzētu zaļot dārzā, bet šeit vari izlasīt izplatītākās kļūdas garšaugu audzēšanā.

Ja arī tev ir kāda neparasta garšaugu audzēšanas metode, tad pastāsti par to "Tavs Dārzs" komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Tualetes podā. Atliks vien to piepildīt ar augsni, iesēt sēklas - neparastais dekors ir gatavs! Kā redzams piemērā, tad tualetes podā ir sastādīti burkāni.

Ledus kastē vai vecajā saldētavā. Nolietotiem priekšmetiem var dot arī otro dzīvi, pārveidojot tos par mājvietu augiem. Šādi var izmantot arī sadzīves priekšmetus, piemēram, māla krūkas vai bļodas.


Lūk, piemērs, ka garšaugus var izaudzēt arī izlietnē. Turklāt - no tās salīdzinoši viegli iztecēs liekais ūdens.


Ja dārzs ir pavisam neliels un nav vietas, lai tajā izveidotu puķu dobes, kur nu vēl lecektis, tad mazu garšaugu dārziņu var uztaisīt pie ēkas sienas vai žoga. Kā redzams piemērā, ir izveidota koka karkasa konstrukcija, kurai klāt piestiprināti puķu podi. Šādus podus var viegli izņemt un ielikt pēc tam atpakaļ.


Vēlme pēc peldbaseina bērniem nāk un iet, tāpēc tam var dot arī otro iespēju, pārvēršot to par zaļumu stūrīti. Lai peldbaseins nebūtu jāpiepilda ar substrātu, tajā var salikt iekšā maisus, kurā tiek audzēti ne tikai garšaugi, bet arī tomāti vai zemenes.



Ielas vidū vai neizmantotā placī.
Izklausās visnotaļ traka ideja, vai ne? Taču, ja ir draudzīgas attiecības ar kaimiņiem, kāpēc gan neierīkot visiem kopīgu garšaugu stūrīti, kurā visi varētu cienāties un rūpēties par zaļumiem? Garšaugus var sastādīt kastēs, grozos, podos un citos traukos.


Pie sienas izveidots garšaugu stūrītis neaizņems daudz vietas, kā arī tas sienai piešķirs savdabīgu "odziņu".


Tā vietā, lai izmestu savus vecos džinsus vai nodotu tos otrreizējai pārstādei - dod tiem vēl vienu iespēju! Neparasts dārza dekors garantēts!


Vecās riepas var novietot ne tikai uz zemes, lai izveidotu tās par neparastām puķu vai dārzeņu dobēm, bet tās var iekarināt arī kokos. Tikai tādā gadījumā nāksies tajās izurbt caurumus, lai piesietu virves, kā arī ielikt dēļus, lai zeme nebirst laukā. Šajā rakstā vari apskatīt vēl dažas radošas idejas, kā ar riepu palīdzību izveidot oriģinālas puķu dobes.

Paslēptais garšaugu dārziņš - šādu iegūsi, ja garšaugus sastādīsi gar citiem augiem. Kā redzams attēlā zemāk, garšaugi ir izspraukušies blakus petūnijām.

Arī notekcaurules var izmanot, lai izveidotu garšaugu dārziņu! Tās var piestiprināt gar žoga malu, pie ēku sienām vai arī jebkur citur.

Kur gan vēl ir bagātīgāka augsne, ja ne komposta kaudzē! Tajās izaugs ne tikai brangi ķirbji, bet arī citi augi, tajā skaitā arī garšaugi.

Plastmasas pudeļu metode ir lieliska iespēja, lai garšaugus izaudzētu arī iekštelpās. Sākotnēji gan nāksies nedaudz padarboties, jo nāksies pudeli pielāgot garšaugu audzēšanai, pārgriežot to uz pusēm un izveidojot sānos caurumiņus.

Kāds portāla "Houzz" lasītājs audzē arī zaļumus visnotaļ neierastā veidā - zem izlietnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!