Foto: Shutterstock
Kā "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" skaidro dārzniece un arboriste Ilze Andersone, ierasti ābeļu vainagus sakopjam ziemas beigās/agri pavasarī, jo tas veicina gan koka, gan jauno dzinumu augšanu. Taču, ja to nevēlas, koku veido vasarā – jo vēlāk to darīsim, jo mazāks būs dzinumu pieaugums.

Veidot vainagu var arī ziedēšanas un lapu plaukšanas laikā. To var dēvēt arī par sanitāro apgriešanu, jo ne vienmēr bezlapu stāvoklī var redzēt slimos un sausos zarus.

Ābeļu vainaga kopšanas laikā nevajag baidīties no veco kļūdu izlabošanas. Ņem vērā, ka visus zarus nepieciešams nozāģēt līdz nākamajam skeletzaram, citādāk zarā var izveidoties trupe, kas laika gaitā tikai izplatīsies un bojās visu koku.

Turpinājumā vari iepazīties, kā izskatās trupes "apēsta" ābele.

Pilnu "Dārza jautājums" epizodi pat ābeļu sakopšanu, lai koks ražotu vairāk un dārza ainavā izskatītos glītāk, vari noskatīties, klikšķinot šeit.

No 17. aprīļa 12 nedēļas ik pirmdienu pulksten 16 raidījumā “Dārza jautājums” kopā ar dārznieci un arboristi Ilzi Andersoni uz aktuālajiem dārza darbiem paskatīsimies ne vien no teorētiskās, bet arī praktiskās puses, bet katra raidījuma beigās atbildēsim uz skatītāju jautājumiem par jebkuru sasāpējušos dārza tēmu.

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!