Foto: Shutterstock
Februāris ir laiks, kad dārza mīļi paliek īpaši nepacietīgi. Saulīte dienas silda arvien uzstājīgāk – gribas sēt un lūkoties, kā mazie asniņi sparīgi lien ārā no augsnes! Taču nedrīkst arī pārsteigties, jo stādīšanas laiks vēl gana tālu. Labā ziņa – ir augi, kurus sēt februārī ir tieši laikā. Turklāt arī augļu dārza kociņi priecāsies par tavām rūpēm.

Kā portālam "Māja&Dārzs" norādījuši dārzkopības eksperti, februārī dēstiem var sēt puravus, sakņu selerijas, agros kāpostus, no kuriem ražu paredzēt iegūt jau ap Jāņiem, redīsus, spinātus, rukolas. Pašlaik ir īstais laiks sēt papriku, kurai raksturīgs garš attīstības periods. Taču jāatceras, ka februārī saulīte vēl ir salīdzinoši maz, tādēļ sēšana pašlaik ir kā laimes spēle. Vai arī – dēsti jānodrošina ar papildu apgaismojumu. Vairāk par to, kas jāņem vērā, ja esi izdomājis sēšanas priekam ļauties jau tagad, kā arī – kā izvēlēties sēklas, uzzināsi šajā "Delfi" rakstā. Savukārt klikšķinot šeit, varēsi uzzināt, kādās dienās vislabāk ieteicams nodoties sēšanas priekiem, atsaucoties uz ģimenes dārzniecības "Neslinko" ilggadējo pieredzi.

Jau labu laiku uz palodzes var audzēt arī pirmos pavasara zaļumus un vitamīnu devas. Ja vēl tikai gatavojies lociņu audzēšanai, šajā rakstā varēsi uzzināt vērtīgus zemnieka padomus par to, kā tos izaudzēt īpaši sulīgus. Savukārt par mikrozaļumu audzēšanu un diedzēšanu praktiskus padomus meklēt vari rakstā "Pirmā pavasara vitamīnu porcija! Kādus mikrozaļumus audzēt un dīgstus diedzēt". Kā ar citiem garšaugiem? Arī pētersīļus, baziliku, dilles, maurlokus un vēl citus, taču te jāievēro vairāki priekšnoteikumi, lai zaļumi patiešām augtu krāšņumā. Vairāk par to vari uzzināt rakstā šeit.

Lēnām vari gatavoties arī puķu sēšanai. Līdz pat marta vidum vari sēt tādas viengadīgās puķes, kā asteres, lobēlijas, lauvmutītes, sudrablapsu cinerārijas, rudbekijas, salvijas, puķuzirnīšus, celozijas un citas puķes.

Arī dārzā manāms pavasaris – gaiss paliek arvien smaržīgāks, bet uz koku zariem atkal priecīgi čalo putni. Vai ir kādi darbi, kurus pašlaik veikt arī augļu dārzā? Jā! Ar aktuālajiem darbiem savā "Facebook" kontā dalās Dārzkopības institūts:

  • Ja tavā pusē dārzā sniega vēl daudz, piemin sniegu ap kociņiem, lai peles neskrapstinās pie stumbra apakšas. Šis ieteikums noderēs arī, lai sērsna nebojātu augļkoku stumbru.
  • Ja rudenī uzklātais balsinājums no koka stumbra noskalojies, tad siltās februāra dienās vajadzētu to atjaunot. Februāra beigās, kad sāk sildīt saule, temperatūras svārstības ir ļoti lielas un kokiem pēc tam plaisā miza. Sevišķi svarīgi tas ir kauleņkokiem: ķiršiem un plūmēm miza plaisā ļoti izteikti. Pēc tam žēl – visa ārējā kārta atlobījusies un, ja aiz tās iekļūst infekcija, koks vēlāk nīkuļos.
  • Paskaties, vai nav jau kāds zaķis, stirna apciemojuši tavu dārzu. Tad arī siltā laikā grauzuma vietas vajag ar potziedi nosmērēt, lai tās neiekalst.
  • Ja ziemas laikā bijusi sērsna un kūstot noplēsusi kokam mizu, tad jēlās vietas apsmērē ar potziedi, lai tās nežūst.
  • Vainaga veidošana? Nē, nē, februārī dārzam jāļauj gulēt. Ja nu ļoti gribas darboties, tad var apstrādāt kādu vecu koku, izgriežot sausos zarus.


Noderīgus padomus, kā ieteikumus soli pa solim realizēt savā augļu dārzā, varēsi uzzināt rakstos zemāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!