Foto: Privātais ahīvs
Pašlaik pilnā sparā rit sīpolpuķu, peoniju un citu augu stādīšanas laiks, bet – vai tagad var stādīt arī krūmmellenes un rudens avenes? Par to raksta turpinājumā.

"Kā pareizi pārziemināt krūmmellenes podos? Stādi ir gadu veci. Vai var nest pagrabā vai neapsildāmā garāžā?" vaicā Inguna. Savukārt lasītājs Raimis taujā: "Gribu pārstādīt rudens avenes, bet viņas ir pilnas ar ogām. Kad un kā to izdarīt?"

Padomu vaicājām pieredzes bagātajam stādaudzētavas ''Heimanis'' saimniekam Pēterim Heimanim. Viņš iedrošina – tagad var stādīt gan krūmmellenes, gan arī rudens avenes. "Krūmmellenes tagad saknes nedzīs, tās vienkārši pārziemos. Nekas slikts nenotiks! Pavasarī tās sāks augt, protams, ja vien zaķi tās ziemā nenograuzīs," tā stādaudzētājs. Runājot par rudens aveņu pārstādīšanu, audzētājs informē, ka tās var pārstādīt tad, kad tās noražojušas, vien kārtīgi jāaplūko stādāmmateriāls, tas kārtīgi jāizķidā, atlasot labākos stādus. Vecās un pārkoksnējušās avenes nevajadzētu pārstādīt, labāk izvēlēties jaunos stādiņus, kurām ir skaistas un svaigas saknītes. "Ar aveņu stādīšanu vienmēr ir risks, jo pavasarī tās var sakalst, ja nav pietiekami aplietas, bet rudenī tās var noslīkt. Atgādinu, ka avenes nevajadzētu stādīt slapjā vietā, kā arī tās nestāda tajā pašā vietā, kur iepriekš augušas," iesaka Heimanis.

Šajā rakstā vari izlasīt vērtīgus padomus par rudens aveņu stādīšanu un labākajām šķirnēm, savukārt šeit vari izlasīt noderīgu informāciju par krūmmellenēm.

Ja arī tev ir kāds jautājums par rudens avenēm, krūmmellenēm vai citiem augiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!