Foto: Shutterstock
Kad sāk sārtoties pīlādži – uzreiz var just, ka rudens nav aiz kalniem. Sārtās rudens veltes pašlaik ir malu malās, jo tās ir sastopamas ne tikai mežos, bet arī dārzos, kur tās piešķir ainavai košu akcentu.

"Tavs Dārzs" šoreiz ir sarūpējis rakstus par pīlādžiem, to audzēšanu un kopšanu, lietošanu uzturā, kā arī skaidrojumu ar to, kāpēc pīlādzis tiek dēvēts par mājas svētību. Vai zināji, ka, lai arī pīlādžu ogas ir ļoti vērtīgas, svaigas tās ir nedaudz toksiskas, tāpēc jābūt īpaši uzmanīgam, kad tās lieto uzturā?

Pīlādžu ogas ēdieniem piešķirs ne tikai vizuāli skaistu un košu noformējumu, bet arī tās papildinās maltīti ar neparastu garšu buķeti. Portālā "Tasty" vari atrast virkni ar gardām pīlādžu receptēm – sākot ar gardiem ievārījumiem līdz pat pīlādžu liķierim! Šeit vari aplūkot pīlādžu receptes. Tāpat pīlādžogas var būt skaists dekors mājā. Kādus omulīgus dekorus izveidot no pīlādžiem, lūko šeit.

Dodies mežā, izbaudi rudeni un paņem mājās arī sev līdzi kādu pīlādžu zariņu! Vai arī apsver domu par pīlādžu stāda iegādi, lai arī savā sētā rudenī ienestu košu akcentu!

Pīlādzis katras mājas svētībai. Speciālista padomi tā audzēšanā un kopšanā


Jau no seniem laikiem pīlādzis, kas dēvēts arī par sērmūksli, cermūksli, pīleņģi un puceni, latviešu sētās vienmēr ir stādīts, lai pasargātos no ļaunajiem spēkiem, raganām un velniem. Varam ticēt vai neticēt koka enerģētiskajam spēkam, tomēr pie katras mājas būtu jābūt pa pīlādzim, tāpēc portāls ''Tavs Dārzs'' konsultējās ar stādaudzētavas ''Pīlādži'' speciālistu Jāni Zilveru, kurš sniedza ne vienu vien vērtīgu padomu.

Lasīt vairāk

Ēdamais pīlādzis - tikpat gards kā āboli, bumbieri un plūmes


Lai kā negribētos, vasara steidzas projām septiņjūdžu zābakiem, dodot vietu rudentiņam, bagātajam vīram, kas savu ierašanos piesaka ne tikai ar sēnēm mežā, āboliem dārzā un pamatīgām lietavām, bet arī ar košiem pīlādžu ķekariem ielu malās un daudzstāvu māju pagalmos. Tā vien gribētos pastiept roku un noplūkt kādu ķekaru, lai kāri notiesātu oranžās ogas, bet prātā iešaujas sīvums, kas piemīt pīlādžiem, un roka neceļas. Gluži citādāks ir stāsts par ēdamo pīlādzi, kura ogas rudeņos ir tikpat gards našķis kā āboli, bumbieri un plūmes.

Lasīt vairāk

Enerģētiski spēcīgais mājas sargātājs pīlādzis


Pīlādžu krāšņumu pamanām vien rudens pusē, taču šobrīd tas pievērsis sev uzmanību ar bagātīgu ziedēšanu. Pīlādzis jau kopš seniem laikiem latviešiem bijis ļoti svēts koks, tāpēc tas joprojām tiek dēvēts par ļoti iecienītu un arī nepieciešamu pie katras mājas.

Lasīt vairāk

Pīlādži - no A līdz Z

Foto: LETA


"Vēlos iegādāties pīlādžu stādus - tādus, kas būtu pēc iespējas līdzīgāki savvaļas pīlādzim, nevis potēti un krustoti. Kur Vidzemē tos varētu nopirkt un cik maksā? Un kā ar dažādām zāļu tējām?" raksta Evita.

Lasīt vairāk

Ar pīlādžiem uzmanīgi. Kā izmantot veselīgās, bet nedaudz toksiskās ogas

Foto: Shutterstock


Sārtās pīlādžogas ir vienas no skaistākajām rudens veltēm, kuru pielietojums šķiet teju bezgalīgs. Tās izmanto gan veselības stiprināšanai, gan garšas kārpiņu palutināšanai, gan dažādu dekoru veidošanai. Tomēr, lietojot šīs ogas uzturā, ir jābūt piesardzīgiem, jo, lai arī ļoti vērtīgas, svaigas tās ir nedaudz toksiskas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!