Foto: Shutterstock
Dārza neatņemama sastāvdaļa viennozīmīgi ir sulīgās, košās un gardās zemenes, kuras var audzēt siltumnīcās, uz lauka vai balkonos. Tās ar savu ražu var iepriecināt pat pirms Līgo svētkiem līdz pat rudenim. "Tavs Dārzs" vērsās pie stādu audzētājiem, lai noskaidrotu agrākās zemeņu šķirnes, kuras var izaudzēt arī Latvijas klimatiskajos apstākļos.

Tiesa, jāņem vērā tas, ka zemeņu ražu ietekmē arī laikapstākļi, to, kur tās ir sastādītas, vai tām ir pietiekošs siltuma daudzums un citas lietas. Šajā rakstā vari izlasīt par agro zemeņu ražu siltumnīcā, bet šeit vari izlasīt, kuras ir labākās zemeņu šķirnes tieši audzēšanai uz plēves. Savukārt vairāk par to, kad labāk stādīt zemenes – pavasarī vai vasarā, lasi šeit.

Kā atzīst stādu audzētavas "Sakstagals" saimniece Zaiga Graudiņa, katram audzētājam noteikti ir savas iemīļotās šķirnes. "Man tīk tās, kuras ļoti labi pacieš spartiskus apstākļus, praktiski neslimo, samierinās ar trūcīgāku augsni, lieliski iztur bargas ziemas," atzīst Graudiņa.

Viņa stāsta, ka no zemenēm audzē šķirnes 'Zefyr', 'Sjurpriz Olimpiadi', 'Karioko', 'Rapsody', 'Simfony', 'Polka', 'Darselect', 'Elsanta' un 'Pegasus'. Savulaik audzējusi arī šķirni 'Kokinskaja Raņņaja', kura ir visagrākā zemeņu šķirne. Kā raksturo stādu audzētāja, šī šķirne bija garšīga, patumšām ogām, bet vienīgais tās trūkums bija tas, ka tā bija jāpārstāda ik pēc 2 gadiem, jo savādāk ogas paliek sīkas. "No parējām manis minētajām šķirnēm visagrākā ir 'Zefyr' – ogas lielas, un ar izcilu garšu, ražīga šķirne," uzsver Graudiņa. Viņa arī piebilst, ka visas iepriekš nosauktās šķirnes ir ar izcilu ziemcietību. "Ogu ienākšanās laiku ietekmē arī laika apstākļi," atgādina stādu audzētāja. "Ja ogas kārojas agrāk, var stādījumus pavasarī segt ar agrotīklu vai savlaicīgi sagatavot plastplēves seguma tunelīšus, lai zemenes ātrāk sāk augt, ziedēt. Jāseko, lai agros ziedus nesabojā pavasara salnas."

  • Šajā rakstā vari izlasīt dārzeņkopības speciālistes Mārītes Gailītes padomus agrajai zemeņu ražai siltumnīcā, šķirņu ieteikumus, kā arī knifiņus zemeņu kopšanā un audzēšanā. Savukārt šeit vari izlasīt, kuras zemeņu šķirnes ir ieteicamākās audzēšanai Latvijā.
Foto: Shutterstock
Arī zemnieku saimniecības "Gulbji" saimnieks Pēteris Heimanis uzsver, ka zemeņu šķirņu skaits ir tik liels, ka bieži grūti izvēlēties piemērotāko. "Ideālu nemēdz būt, katrai savas priekšrocības un trūkumi, ir daudz sen aizmirstu un daudz jaunumu," piebilst Heimanis. "Mūsdienu selekcija ir tik augstā līmenī, ka šķirnes tiek radītas ar konkrētu mērķi tirgū, konkrētai tehnoloģijai, bieži radot vilšanos mazdārziņu īpašniekiem, ka nesanāk tādas ogas, kā bija iespēja nopirkt veikalā. Gadiem ejot, ir atlasījušās klasiskās piemājas dārza šķirnes, kur vairāk pozitīvā garšas īpašībām, nevis transportēšanai, glabāšanas ilgumam."

Pētera Heimaņa ieteiktās zemeņu šķirnes un to raksturojums:

'Kokinskaja raņņaja' – pati agrīnākā šķirne. Ogas ir vidējas vai mazas, nedaudz garenas, ļoti saldas un aromātiskas. Šo šķirni dārzā nevajag daudz, bet daži stādiņi patīkami tuvinās pirmās dārza ogas mirkļa burvību. Ražo stabili, ziedēšanas laiks ir agrs, tomēr parasti pēc postošākajām salnām.

'Zefyr' – var teikt, ka agrīnās zemenes simbols. Kā pirmā agrīnā šķirne ar laba izmēra garšīgām ogām izturējusi laika pārbaudi. Vēl daudz tiek audzēta arī komerciālos stādījumos. Pirmās ogas lielas, vēlāk vidējas, koši sarkanas, aromātiskas. Būtiskākais trūkums, ka trešā lasījuma un vēlāk ogas ir mīkstākas. Sliktāk aug smagās māla augsnēs. Pēc aprakstiem ieņēmīga pret miltrasu, vairāk kā 25 gadu laikā miltrasas bojājumus par nozīmīgiem var uzskatīt tikai 2017. gada vasarā.

'Venta' – vidēji agrs ienākšanās laiks. Ogas ļoti lielas, iegarenas, tumši sarkanas, mīkstums tumši sarkans, garšīgas, sulīgas. Ražība augsta. Galvenais trūkums – ieņēmība pret pelēko puvi, slikti transportējama. Karstākā vasarā, strauji gatavojoties, nevienmērīgs krāsojums.

'Anelie' ('Anneliese') – sena Vācijas šķirne gardēžiem. Ienākas vidēji agri. Ražo ļoti bagātīgi, augi izturīgi, lieliski pārziemo. Pirmās ogas lielas, vēlāk paliek sīkākas, tukšs vidus, kauslapas atdalās viegli. Garša un viegls meža zemeņu aromāts. Izcili ievārījumā un saldējot blenderētas kopā ar citām šķirnēm, garšas un aromāta buķete nepārspējama.

'Induka' – vidēji agrīna. Pieticīga, glābējšķirne visnepateicīgākajās vasarās. Garš ziedēšanas un ražas periods, visi ziedi nekādi nepaspēj nosalt. Ļoti ražīga, dažos dārzos aug un ražo pat 7 gadus nepārstādot. Ogas tumšas, izlīdzinātas pēc lieluma, labas saldēšanai nesmalcinātas, kauslapas atliektas, viegli atdalāmas. Varētu vēlēties vairāk salduma.

'Polka' – vidēji agrīna. Iespējams, mūsdienu garšas, izskata, ražības un izturības veiksmīgākais kompromiss. Ogas koši sarkanas, apaļīgas, spīdīgas, garšu kā lielisku novērtē visi, kuriem nav alerģija pret zemenēm, pietiekami stingras transportēšanai. Daudz tiek audzētas arī komerciālos stādījumos. Mitrākās vasarās mazliet par daudz pūst.

'Senga Sengana' – vidēji vēlīna. Tiem, kuri nespēj aizmirst pagājušā gadsimta populārāko šķirni. Ogas tumšas, vidēji lielas, mīkstums tumši sarkans, ļoti spēcīga garša, izteikts aromāts. Ziedneši noliecas līdz zemei, bez mulčas ogas netīras un liela daļa sapūst. Ražība augsta.

'Suitene' – vēlīna. Vienīgā Latvijā, Pūrē selekcionātā šķirne, kuru plašāk audzē. Ogas nedaudz saplacinātas, lielākās ar iežmaugu vidū, tumši sarkanas, matētas. Mīkstums tumši sarkans, garša laba. Ļoti augsta ražība, maz inficējas ar pelēko puvi. Ceri spēcīgi, veselīgi, nav novēroti būtiski sala bojājumi. Kā galvenais trūkums ogas nav spīdīgas un dažreiz ir neregulāras formas.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to stādīšanu vai kopšanas darbiem pavasarī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!