Foto: DELFI

"Ja nogatavosies, tas būs pasaules brīnums," ar tik lielu skepsi nolēmām izmēģināt eksperimentu ar zaļajiem tomātiem, kuru pirms pāris nedēļām slavēja mūsu lasītāja. Zaļos tomātus ātrāk nogatavinot āboli un arī banāni – nolēmām šo pārbaudīt pašas.

Eksperimentu uzticējām "Tasty" redaktorei Jolantai, kurai kā reiz mājās bija visas nepieciešamās sastāvdaļas eksperimenta veikšanai – zaļi tomāti, āboli un arī banāns. Princips eksperimentam ir gaužām vienkāršs: tomāti jāsaliek vienā bļodā vai grozā ar pāris āboliem un kādu banānu, bet pēc tam virsū traukam jāpārklāj dvielis vai audums. Trauks jāglabā tumšā vietā, istabas temperatūrā un jāgaida, kad tomāti nosārtosies.

7. oktobrī Jolanta bļodā salika pavisam zaļus tomātus, kuri no dārza noņemti dažādos laikos. Lielākie bija noņemti aptuveni pirms mēneša un jau vairākas nedēļas stāvējuši iekštelpās, bet izmēros mazākie tomāti novākti pirms aptuveni nedēļas. Viņa tomātus sākotnēji bija sarindojusi saulainā vietā uz palodzes, kur tie vispār negribēja sārtoties – bija tikpat zaļi kā dārzā. Visi tomāti salikti vienā bļodā, klāt tiem pielikti divi āboli un banāns, bet pāri traukam pārklāts tumšs dvielis. Tomātu trauks glabāts virtuvē.

15. oktobrī (skatīt raksta titulbildi) Jolanta aplūkoja trauku ar tomātiem, jo bija nedaudz piemirsusi par to esamību virtuvē. "Liels bija mans pārsteigums, ieraugot šādu ainu," piebilst Jolanta "mani zaļie tomāti tiešām sāk nogatavoties." Lielākie tomāti jau bija kļuvuši sarkani. Kā novēroja "Tasty" redaktore, pirmie iesārtojušies bija lielākie tomāti, kas iepriekš krietnu laiku jau bija pastāvējuši uz palodzes.

20. oktobris – Jolantai faktiski visi tomāti kļuvuši sarkani. "Arī tie, kurus noņēmu pēdējos – mazus un pavisam zaļus," papildina eksperimenta veicēja. Viņa gan no trauka izņēma banānu, jo tā miza jau bija kļuvusi melna. "Kādus trīs jau noēdu, garšo kā jau mājas tomāti – labi," tā Jolanta. Taujāta par to, vai viņa kaut ko darītu citādāk ar eksperimentu, viņa teic, ka nē, jo šī metode ir elememtāra un tiešām iedarbīga.

Foto: DELFI

Savukārt zemāk vari aplūkot "Tavs Dārzs" lasītājas Ievas eksperimentu ar tomātu nogatavināšanu, izlasīt tomātu selekcionāru skaidrojumu par to, kāpēc šī gada augusta vidū tomāti siltumnīcās negribēja sārtoties, kā arī vari apskatī gardas receptes, kur galvenajā "lomā" ir zaļi tomāti.

Pieredzes stāsts: kā ar ābolu ātrāk nogatavināt zaļus tomātus

Foto: Shutterstock

Laikapstākļi ar siltu un saulainu laiku mūs vairs nelutina, tāpēc arī dārzos nekas vairs lāgā negrib gatavoties. Čaklākie dārzkopji jau ražu ir novākuši, tajā skaitā arī zaļos tomātus, kuri noteikti siltumnīcās vai uz lauka vēsā laika dēļ vairs nenogatavosies. Tos būs jānogatavina mājās.
"Tavs Dārzs" pieredzes stāstā par tomātu nogatavināšanu dalījās Ieva Rožlapa, kura gan uzsver, ka šis knifiņš nav viņas atklājums, bet gan stāstīts "no mutes mutē" un arī dzirdēts radio. Tāpat arī interneta ārēs ir dažādi ieteikumi, kā nogatavināt zaļus tomātus.

Lasīt vairāk

Zaļi tomāti uz lauka: kāpēc negatavojas un ko ar tiem iesākt

Foto: Shutterstock

Šajā sezonā laikapstākļi dārzniekiem bijuši kā liels izaicinājums – te vienu brīdi termometra stabiņš pakāpjas līdz +30 grādu atzīmei, bet jūlija sākumā pārsteidz "zaļā ziema" ar visai drēgnu laiku, nerunājot nemaz par maija salnām, kas būtiski ietekmējušas ražu. Arī uz lauka un siltumnīcās augošie tomāti negrib sārtoties, kā rezultātā ir jādomā – ko ar tiem iesākt?

Arī "Tavs Dārzs" uzrunātie tomātu selekcionāri neslēpj – šis gads laikapstākļu dēļ tomātu audzēšanā bijis izaicinājumiem pilns. Tomāti negrib sārtoties arī profesionāļu siltumnīcās vai laukos, kā arī tiem uzglūn dažādas slimības. Un arī pie zaļajiem tomātiem ir vainīgs neviens cits kā...laikapstākļi!

Lasīt vairāk

Zaļu tomātu ieburkošana: 13 receptes dobēs un siltumnīcās izlolotās ražas glābšanai

Foto: Shutterstock


Tevi pārņēmušas bažas, ka, līdz ar vēsāku un mitrāku laikapstākļu iestāšanos daļa tomātu ražas var aiziet postā, bumbuļiem tā arī nepaspējot nogatavoties līdz vajadzīgajai nokrāsai? Nebēdā, jo, izrādās, konservēt var ne tikai sarkanos, dzeltenus vai oranžus tomātus, arī zaļie ir lieliski piemēroti dažādiem ziemas salātiem, marinēšanai un pat ievārījumiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!