Foto: Shutterstock
Par dārzā audzētām krūmmellenēm arī pavasarī ir jāparūpējas – tās nav gluži mežā augušas mellenes, kurām cilvēka palīdzība nav nepieciešama. Krūms ne tikai ir jāpalutina ar mēslojumu un jālaista, bet tas agrā pavasarī arī jāapgriež.

Kā video stāsta pieredzes bagātais stādaudzētavas ''Heimanis'' saimnieks Pēteris Heimanis, kāda daļa no krūma ir jāizgriež, lai tas atjaunotos. "Citādi nekas nebūs," papildina Heimanis, kurš video rāda, kā labāk griezt krūmmellenes. Viņš skaidro, ka var apgriezt tos zariņus, kas "gāžas" ārā no kompaktā krūma, tāpat var apgriezt arī ļoti tievos zarus utt.

Viņš norāda, ka, piemēram, šķirne 'Chandler' viņa dārzā šogad ir tikai ziedos. "Krūmam nav pat tā lielā pieauguma pat ar visu griešanu. Ja neko šim krūmam neapgriezīsi – nākošgad tam nebūs uz kā ražot," video stāsta audzētājs.

"Jo šķirne ražīgāka, īpaši druknās, tās ir jāgriež bez žēlastības, pat ar visiem ziediem nost," iedrošina stādaudzētavas saimnieks. Video zemāk vari aplūkot viņa paraugdemonstrējumu krūmmelleņu audzēšanā, kā arī skaidrojumu, kāpēc pavasarī vajag formēt krūmiņus.

Kā audzētājs Pēteris Heimanis apgriež krūmmellenes:

Ko iesaka citi audzētāji?

Kā savā mājaslapā "Mazadarznieciba.lv" raksta zemnieku saimniecības "Jaunpelši" dibinātājs Mārtiņš Maltenieks, krūmmelleņu krūmus sāk veidot ceturtajā vai piektajā gadā. Tad, kā norāda audzētājs, jāizgriež sīki sazarotie un sala bojātie zari, krūms jāizretina. Tāpat jāizgriež arī vecie un jau noražojušie zari.

Savukārt kokaudzētava "Baltezers" savā mājaslapā atgādina, ka spēcīgi augošos iepriekšējā gada jaunos dzinumus pavasarī saīsina, atstājot apmēram pusi dzinuma. Pēc ziemas kokaudzētava iesaka arī apgriezt vecāko krūmmelleņu sazaroto dzinumu nenobriedušās galotnītes, ja tās apsalušas.

Turpretī ģimenes uzņēmums SIA "Arosa-R", kas audzē krūmmellenes, savā mājaslapā raksta, ka augusta otrajā pusē krūmmelleņu smukajiem garajiem dzinumiem jānolauž galotnīte. Kāpēc tā? Kā skaidro uzņēmums, tas jādara, lai krūms zarotos, jo ogas galvenokārt veidojas uz iepriekšējā gada mazajiem sānu dzinumiem. Kā atgādina krūmmelleņu audzētāji, jau trešajā augšanas gadā krūms jāveido tā, lai nav biezoknis – lai saule apspīd visus krūma zarus.

Savukārt rakstā zemāk esam sarūpējuši vēl citus rakstus par krūmmellenēm, kuros varēsi aplūkot ne tikai saldākās šķirnes, bet arī varēsi izlasīt noderīgu informāciju par to audzēšanu.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to stādīšanu vai kopšanas darbiem, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!