Foto: Shutterstock
Tā vien šķiet – kas tad tur ko zināt par palagu mazgāšanu. Ielādē tik veļasmašīnā un ļauj tai paveikt darbu! Tomēr ir dažas nianses, kas tomēr būtu jāņem vērā, ja vēlies, lai palags saglabātu savu krāsu, nezaudētu mīkstumu un citas labās īpašības, kāpēc izvēlējies iegādāties tieši to.

Lai arī palagi nav tas pats, kas zeķes vai apakšveļa, ko valkājam visu dienu, arī tajos guļam tomēr katru dienu, tāpēc arī tos mazgāt vajadzētu vismaz reizi divās nedēļās. Mazgāšanas biežums katram var būt atšķirīgs – vienam palagus gribēsies mazgāt reizi nedēļā, kādam citam varbūt pietiks, ja to darīs reizi mēnesī. Lai vai cik bieži tas būtu, noteikumi, ar ko tos kopā mazgāt, ir vieni. ''Good House Keeping'' rekomendē palagus mazgāt bez citu drēbju klātbūtnes. Labāk sakrāt mazgāšanai vairākus palagus un mazgāt tos kopā, nevis vienā ciklā pie tīrības vest džinsus, palagus un vēl dvieļus. Dažādo tekstiliju biezums, krāsa un citas iezīmes bojās palagus, tāpēc tie var gan mainīt krāsu, gan zaudēt struktūru un pat izdilt, ja to piekopj bieži.

Vēl svarīgs noteikums ir temperatūra, kādā mazgā palagus. Ņem vērā, ka augstākā temperatūrā (90oC) labāk izmazgāsies visas baktērijas, tāpēc šī funkcija jāizmanto, piemēram, ja ir slimots. Gaišas krāsas palagi vienmēr jāmazgā augstākā temperatūrā, lai saglabātos krāsa. Pēc mazgāšanas un žāvēšanas palagus tomēr ieteicams izgludināt – pat ja šķiet, ka tie tāpat saņurcīsies saklātā veidā. Tādējādi ilgāk saglabāsies palaga auduma struktūra un tiks iznīcinātas nevēlamās baktērijas.

Svarīgi palagu mazgāšanā ievērot vēl kādu noteikumu – nepārlādēt veļasmašīnu, pretējā gadījumā tie kārtīgi neizmazgāsies. Bieži palagi pēc vairākām mazgāšanas reizēm iegūst neizgludināmas krokas, un te pie vainas ir veļasmašīnai uzstādītais režīms. Vidējs vai pat maigs mazgāšanas režīms būs piemērotākais palagiem, neaizraujoties ar lielu centrifūgas uzstādījumu. Ja izmanto veļas žāvētāju, noteikti vienā ciklā liec žāvēties tikai palagus vai tos kopā ar līdzīga auduma (pēc krāsas un biezuma) izstrādājumus. Piemēram, ja vienlaicīgi žāvēsi dvieļus ar palagiem, cietīs plānākais audums, pārmērīgi karsējoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!