Foto: Shutterstock
Bez gludekļa neiztikt nevienā mājoklī, taču retais pienācīgi rūpējas par šo ierīci – iztīra to, izskalo ūdens tvertni un veic ģenerālo tīrīšanu, tāpēc, lai visiem drēbju gludināšanas ierīces labi kalpotu, ik pa laikam jāveic daži apkopes darbi.

Virsmas tīrīšana ar sāli

Karstā gludekļa virsma ļoti bieži piekausē dažādus netīrumus, kas vēlāk var sabojāt apģērbu, tāpēc ik pa laikam jānotīra šī virsma. Kā raksta portāls Topcleaningsecrets.com, tad visvieglāk to izdarīt, uz gludināmā dēļa izklājot papīra dvieli vai kādu plānu drānu, izkaisot uz tās ēdamkaroti jūras sāli un tad ar uzkarsētu ierīci gludinot tam pāri. Šajā procesā svarīgi gludekļa režīmu noregulēt uz visaugstāko temperatūru, lai virsma tiktu labi attīrīta. Gludinot sāls virsmu, gludekli nevajadzētu cieši piespiest pie virsmas, lai netīrumi viegli pieliptu pie sāls. Pēc pāris gludināšanas reizēm sāls būs uzņēmis traipus un gludekļa virsma būs atkal spīdīga un tīra.

Līdzeklis virsmas tīrīšanai

Vēl kāds ne mazāk efektīvs veids, kā attīrīt gludekļa virsmu, ir pagatavojot līdzekli no etiķa un sāls. Ielej katliņā vienādās proporcijās etiķi un jūras sāli un karsē, bet nepieļauj etiķa vārīšanos. Pēc tam līdzekli atdzesē, līdz tas ir silts ne karsts. Samitrinot lupatiņu ar šo līdzekli, var ļoti efektīvi notīrīt gludekļa virsmu (izslēgtam un atdzesētam gludeklim), turklāt arī caurumiņus virsmā būs vieglāk iztīrīt šādā veidā.

Virsmas tīrīšanai var izmantot arī zobu pastu, un arī šajā gadījumā ierīcei jābūt izslēgtai.

Spraugu tīrīšana

Virsmas spraugu tīrīšanā var izmantot arī iepriekš minēto līdzekli ar etiķi un sāli. Šim procesam noderēs ausu tīrāmie kociņi, kurus iemērcot šajā šķidrumā, var iztīrīt pat mazākās spraugas, kurās sakrājušies netīrumi. Kā tīrīšanas līdzekli var izmantot arī dzeramo sodu, kas atšķaidīta ar nelielu daudzumu ūdens. Šādu pastas konsistences līdzekli var arī izmantot spraugu tīrīšanai ar kociņiem. Ja ausu tīrāmie kociņi ir pārāk lieli, tad ņem talkā sērkociņus un aptin tam galā nelielu vates pikuci un tad tīri ar to.

Ūdens tvertnes tīrīšana

Pie vainas tam, ka gludinot apģērbu, reizē ar tvaiku izdalās netīrs šķidrums, ir tas, ka tvertne nav pienācīgi izskalota, un to noteikti vajadzētu regulāri darīt, citādi var sabojāt kādu apģērbu.

Vispirms izlej pilnībā visu ūdeni no gludekļa. To dari, kad ierīce ir izslēgta. Tad ielej ūdens nodalījumā ūdeni un etiķi, nedaudz pakrati ierīci, lai viss sajaucās un tad ļauj šķidrumam tur ievilkties 10 minūtes. Pēc tam izlej šķidrumu, un vairākas reize izskalo ar tīru ūdeni.

Svarīgi!

  • Ja tīrīšanas procesā ierīcei nav jābūt uzkarsētai, tad gludeklim vienmēr ir jābūt pilnībā atdzisušam.
  • Tīrot gludekļa virsmu, neizmanto abrazīvas pastas un līdzekļus, jo tie saskrāpēs virsmu.
  • Ūdens tverti vēlams izliet pēc katras gludināšanas reizes, turklāt tieši tad, kad tā vēl ir karsta, jo tad būs vieglāk atbrīvoties no iekšpusē esošajiem netīrumiem.
  • Virsmas tīrīšanā neizmanto abrazīvas lupatiņas vai švammes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!